ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Συνάντηση στην Αθήνα

Τσίπρας-Αναστασιάδης: Διεθνές πρόβλημα το Κυπριακό

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία για το Κυπριακό, ενημέρωσε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαναπόψεις ενόψει των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν στην Ελβετία από την Κυριακή μέχρι και τις 22 του μηνός.

«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μονο για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους.

Τόνισε ότι στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επι τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Σημείωσε ότι δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και την Ευρώπη οι συνομιλίες αποκτούν επιπλέον σημασία και τόνισε, όπως και χτες παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι το Κυρπιακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή απο τα τουρκικά στρατεύματα.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλει καθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας όπως και συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αλλά και για τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και σε αυτή παρευρίσκετο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το βράδυ θα δεχθεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των υπόλοιπων ελληνικών κομμάτων.

Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.