ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση δοκιμάζει τις αντοχές της

ΣΥΡΙΖΑ: «Επιχείρηση-συσπείρωση» ενόψει δύσκολων αποφάσεων

tsipras-maximou

Μπορεί η φράση που ξεχώρισε από την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του κόμματός του να ήταν η πρόταση «αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε εκλογές και τέταρτο Μνημόνιο», ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό της, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί επιτελείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να έχει… καλυμμένα τα πολιτικά νώτα της ή πως δεν προτίθεται να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι είναι «έτοιμη για όλα».

Δύο ήταν οι βασικοί στόχοι του Αλέξη Τσίπρα κατά την χθεσινή… μαραθώνια ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: ο ένας ήταν να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τα πάντα στο όνομα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Και, δεύτερον, να διασφαλίσει την ενότητα των βουλευτών του και του κυβερνώντος κόμματος, προϊδεάζοντάς τους ταυτόχρονα πως θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος κρίσιμων αποφάσεων.

Περιμένοντας συμφωνία και λύση για το χρέος

Σε κάθε περίπτωση και παρά το «προεκλογικό» χρώμα που είχε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως τίποτα δεν άλλαξε στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι εκλογές αποκλείονται και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και έναρξης των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι παρά το «θολό» τοπίο σχετικά με το αν θα συνεδριάσει ή όχι το «Κλαμπ της Ουάσινγκτον», εν τέλει η συνεδρίαση θα γίνει –με μία ή δύο ημέρες καθυστέρηση το πολύ. Επίσης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με έμφαση ότι οι πληροφορίες για την μυστική σύναξη των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης, μαζί με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, δείχνει ότι το θέμα του ελληνικού χρέους έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι. «Είτε ο Σόιμπλε θέλει, είτε δεν θέλει», όπως τονίζει κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Με το βλέμμα στραμμένο στο κόμμα

Σε κάθε περίπτωση, οι ως άνω εκτιμήσεις ουδόλως σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτό δρόμο μπροστά της. Αντιθέτως, όπως συνομολογούν κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διαμειβομένων στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, αλλά και ο κάθε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσουν μεγάλο πολιτικό βάρος, καθώς θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις και επώδυνοι συμβιβασμοί. Σημειωτέον, πάντως, ότι οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι βασικές «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ως προς τα εργασιακά ισχύουν απολύτως και ότι το Μαξίμου δύσκολα θα κάνει πίσω.
Όπως και να ‘χει, το επόμενο διάστημα και ενόσω θα βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει διασφαλίσει τα νώτα του στο εσωτερικό. Για τον λόγο αυτό, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει μεγαλύτερη «εμπλοκή» του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των συμπολιτευόμενων βουλευτών στις διεργασίες, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί, αλλά και να «ζυμωθεί» η ανάγκη να στηριχθούν τυχόν επώδυνοι συμβιβασμοί.
Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη άρχισαν… τα όργανα. Χθες, με λίγη ώρα διαφορά μεταξύ τους, συνεδρίασαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη συνεδρίαση ανέλαβε ο πρωθυπουργός να θέσει τα διλήμματα, αλλά και τα μηνύματα στους βουλευτές, ενώ στο Πολιτικό Συμβούλιο έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενημερώνοντας τα μέλη του οργάνου για ό,τι έχει συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αισιοδοξία για ενότητα

Πάντως, ως αργά χθες το βράδυ, αρμόδια επιτελικά στελέχη μετέδιδαν πολύ καλό κλίμα στις συζητήσεις. Κατά πληροφορίες, λοιπόν, στο Πολιτικό Συμβούλιο το κλίμα ήταν καλό, οι δύο υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες, κατέγραψαν τις απόψεις των μελών του οργάνου και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να αναλύσουν τα νέα δεδομένα –αυτά που θα έχουν προκύψει από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Την ίδια στιγμή, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι δεν υπήρξε κανένα «φάλτσο» ή «θερμό επεισόδιο» στην συνεδρίαση. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έλαβαν τον λόγο 42 βουλευτές, ενώ όλοι συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό ως προς την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Πάγια επιδίωξη μας είναι η καλύτερη συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δυνάμεων του κόμματος, της Κ.Ο. και της κυβέρνησης», τόνιζαν οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι σε ό,τι αφορά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ουδείς επιφυλάσσει εκπλήξεις σε κανέναν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.