ΚΟΣΜΟΣ

Με επίκεντρο την Κομισιόν

Σκληρή κόντρα Γιούνκερ -Ρέντσι

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή της οποίας προεδρεύω εισήγαγε στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας στοιχεία ευελιξίας που ευνόησαν έναν ορισμένο αριθμό κρατών-μελών. Θα μπορούσα να φέρω ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία (όμως) δεν σταματά να επιτίθεται στην Κομισιόν χωρίς λόγο, και αυτό δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντώντας τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «η Ιταλία δεν μπορεί να λέει, αν θέλει να το πει μπορεί να το κάνει αλλά αδιαφορώ παντελώς γι' αυτό, ότι οι πολιτικές λιτότητας συνεχίσθηκαν από αυτή την Επιτροπή με τον ίσιο τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν».

Ο Γιούνκερ τόνισε ακόμη ότι η Ιταλία είχε υποσχεθεί το 2017 να περιορίσει τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 1,7% και ενώ οι δαπάνες για το προσφυγικό δεν ξεπερνούν το 0,1% του ΑΕΠ, τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης προτείνει μια σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ 2,4%.

Απαντώντας στις δηλώσεις Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε πριν από λίγο ότι «η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να επιδοθεί σε λεκτικές συγκρούσεις», αλλά «όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να καταφέρει κάποιος να εμποδίσει την θέση της Ιταλίας».

«Τα χρήματα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων θα τα βάλουμε εκτός Συμφώνου Σταθερότητας, άσχετα αν αυτό αρέσει ή δεν αρέσει στους ιθύνοντες των Βρυξελλών», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

«Αν οι ιθύνοντες αυτοί θέλουν να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα» θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε «να τύχουν σεβασμού» οι δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό «και έτσι, θα δούνε ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα βελτιωθεί» επέμεινε ο Ματέο Ρέντσι.

Πριν από την διμερή συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας «πρέπει ακόμη να καταβληθούν προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά οι απόψεις, οι αριθμοί και τα μέτρα». Αναφερόταν στο ιταλικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2017, επί του οποίου οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει σειρά ενστάσεων.

«Έστω και αν λαμβάνουμε υπόψη όλη την ευελιξία, έστω και αν το Σύμφωνο είναι έξυπνο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους σέβονται όλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγάλη κατανόηση, αλλά οι κανόνες πρέπει να τυχαίνουν σεβασμού», επέμεινε ο Γάλλος επίτροπος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.