ΚΟΣΜΟΣ

Στάινμαϊερ: «Να μη φοβόμαστε όπως ο λαγός το φίδι»

Σόιμπλε: Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο αμερικανικό πρόβλημα

soimple-stainmaier

«Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.
«Και αλλού στη Δύση οι πολιτικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται σε μιαν ανησυχητική κατάσταση» επισημαίνει ο Β. Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ότι μια από τις αιτίες του διογκούμενου λαϊκισμού είναι «το γεγονός ότι οι ελίτ της πολιτικής , της οικονομίας και της κοινωνίας δεν δίνουν πάντα την καλύτερη εικόνα».
Επιπλέον, οι διαδικασίες λήψης των αποφάσεων δεν είναι πάντοτε κατανοητές. Σε αυτό προστίθεται και η επίδραση της διαμόρφωση γνώμης από το διαδίκτυο, όπου «είναι απολύτως αδιάφορο εάν οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι, σημαντικό είναι να προκαλείται ο σωστός βαθμός οργής» γράφει επικριτικά ο Σόιμπλε. Θεωρεί δε ότι είναι αναγκαία η πολιτισμένη συζήτηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Καθένας πρέπει να είναι διατεθειμένος να θέλει να μάθει. Εάν είμαστε ανοικτοί στην άποψη του άλλου και την αλλαγή γνωμης τότ ο λαϊκισμός θα τα βρει σκούρα," γράφει χαρακτηριστικά ει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Tην ίδια στιγμή επιφυλακτικός για τον Τραμπ εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΑRD. «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε λίγα για το τι θέλει» είπε, για να προσθέσει πως δεν πιστεύει ότι θα ακολουθήσει πολιτική κατά του ΝΑΤΟ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ασυνήθιστα συγκεκριμένος για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, λέγοντας πώς «το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από αυτό το οποίο θα επιθυμούσαν οι Γερμανοί».
Τις επιφυλάξεις του ως προς τον Τραμπ τις στήριξε στο γεγονός ότι έως τώρα δεν είναι πολύ γνωστά τα σχέδιά του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Επ΄ αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε σχετικά λίγα» κατά την προεκλογική περίοδο, όπως σημείωσε.
Ασυνήθιστο ήταν πάντως, κατά τον κ. Στάινμαϊερ, το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ συνήθως οι έμπιστοι των υποψήφιων προέδρων της Αμερικής συστήνονται στους συμμάχους, ώστε να κάνουν γνωστές σε γενικές γραμμές τις απόψεις τους. Επί του παρόντος όμως ούτε έμπειροι ειδικοί, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, έχουν ιδέα για το τι σχεδιάζει ο Τραμπ, πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Εν τούτοις δεν θεωρεί ότι τους «υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς» για το ΝΑΤΟ εκ μέρους του νέου Αμερικανού προέδρου θα ακολουθήσουν πράξεις και παρέπεμψε σε μια γερμανική παροιμία, λέγοντας πως δεν πρέπει «να φοβόμαστε όπως ο λαγός το φίδι, αλλά να περιμένουμε να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε».
Η Γερμανία οφείλει μεν πολλά στους Αμερικανούς αλλά «δεν είμαστε ίδιοι από κάθε άποψη, έχουμε τη δική μας πολιτική κολτούρα» τόνισε επίσης ο Στάινμαϊερ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.