ΚΟΣΜΟΣ

Ανάσα για την Πορτογαλία πλήγμα για την Ιρλανδία

Στη Λισαβόνα το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας στον κόσμο

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας στον κόσμο. Ένας θεσμός που προσελκύει όλες τις μεγάλες startup επιχειρήσεις και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη που το Web Summit εγκατέλειψε το Δουβλίνο και βρήκε νέο λιμάνι στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην Ιρλανδία.

Μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών  που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο έχει επιδοθεί η Πορτογαλία. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών, η Λισαβόνα διοργάνωσε το Web Summit το μεγαλύτερο συνέδριο για τεχνολογικές εταιρείες οποίο παρευρέθηκαν περισσότερα από 50.000 στελέχη startup επιχειρήσεων το οποίο μέχρι πέρσι είχε για έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Η ανακοίνωση αλλαγής έδρας σόκαρε πολλούς στην ιρλανδική τεχνολογική κοινότητα.

Το Web Summit, το οποίο ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, είχε φιλοξενήσει κατά την πρώτη του συνεδρίαση περίπου 400 άτομα. Σύντομα όμως είδε την δημοτικότητα του να εκτοξεύεται, προσελκύοντας περισσότερους από 25.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων παραβρέθηκαν κατά καιρούς και αρκετές δημοσιότητες.

Μόνο από τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού η Λισαβόνα αναμένεται να έχει έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ – από κρατήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι ταξί – σύμφωνα με στοιχεία του τουριστικού οργανισμού της πόλης που παρουσίασε το Bloomberg.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι γίνεται προσπάθεια για να εδραιωθεί η Λισαβόνα ως τεχνολογικό κέντρο της Πορτογαλίας και της ευρύτερης Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Τα μεγάλα όπλα της πορτογαλικής πρωτεύουσας για να πετύχει τον στόχο αυτό είναι τα φθηνότερα ενοίκια σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι καλές καιρικές συνθήκες με περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και η μεγάλη προσφορά από στελέχη τα οποία έχουν γνώσεις, γνωρίζουν ξένες γλώσσες – κυρίως αγγλικά – και θέλουν να εργαστούν στον τεχνολογικό κλάδο.

websummit2

O Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa δεν έχασε ευκαιρία και απ’ την πρώτη κιόλας μέρα έδειξε ότι το Web Summit είναι το κορυφαίο συνέδριο στον κλάδο της τεχνολογίας. Αναλυτικότερα, το πρώτο βράδυ ο Costa ανέβηκε στη σκηνή του Venture Summit και περιέγραψε το σχέδιο του ώστε να κάνει τη Λισαβόνα τη παγκόσμια πρωτεύουσα της επιχειρηματικότητας, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του κρατικού fund 200 εκατ. ευρώ το οποίο θα συν-επενδύσει μαζί με ιδιωτικά funds σε πορτογαλικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια το κράτος θα βάλει 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται οι επενδυτές να βάλουν άλλα τόσα, φτάνοντας συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε τις εταιρείες οικονομικά είναι μέσα από συν-επενδύσεις και την δημιουργία αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. «Δημιουργήσαμε αυτή τη πρωτοβουλία, καθώς θεωρούμε ότι αν οι σωστοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε χρήματα ώστε να εφαρμόσουν σωστές διαδικασίες, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση μιας πιο δυναμικής και καινοτόμου οικονομίας» συμπλήρωσε.

Οι εταιρείες που θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τη χρηματοδότηση θα πρέπει να εδρεύουν στην Πορτογαλία, κάπως έτσι τα χρήματα θα λειτουργήσουν σαν  δέλεαρ για τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ώστε αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν στη Λισαβόνα, το Πόρτο ή τη Μπράγκα.

Ο João Vasconcelos, Υφυπουργός Βιομηχανίας της Πορτογαλίας, δήλωσε στη Jornal de Negocios «Θέλουμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους επενδυτές, και όχι μόνο τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων. Θέλουμε επενδυτές, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το digital, με τη ρομποτική, με τη βιοτεχνολογία, με τις φαρμακευτικές και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Να σημειωθεί ότι οι startups στη Πορτογαλία κατάφεραν να σηκώσουν 41.3 εκατ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με Tech.eu, περίπου 40 % περισσότερα χρήματα απ’ ό, τι το 2015. Παρόλο που οι χώρα δεν έχει τους ίδιους δελεαστικούς φορολογικών κανόνες με την μέχρι πρότινος «οικοδέσποινα» του Web Summit, Ιρλανδία, φαίνεται πως κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να κερδίσουν μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για να ιδρύσεις εταιρεία.

websummit11

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος της απασχόλησης ενός εργαζομένου στην Πορτογαλία ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, σε 13,20 ευρώ την ώρα. Πρόκειται για ποσό κατά 55% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι προσπάθειες των Πορτογάλων φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα. Μόνο πέρυσι στη χώρα άνοιξαν σχεδόν 40.000 νέες εταιρείες, οι περισσότερες από το 2007.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.