ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Στη σκιά της κλεψύδρας

Σε αρκετούς οπαδούς της ΝΔ δεν άρεσε η “σκιώδης” κυβέρνηση που ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στράβωσαν επειδή ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε γι΄αυτήν τα ίδια και απαράλλαχτα, προβλέψιμα και κυρίως φθαρμένα, πρόσωπα που είχαν θητεύσει σε υπουργεία όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση της χώρας. Άλλοι γκρίνιαξαν για τις αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν. Ενδεχομένως η μίρλα τους να είναι δικαιολογημένη εφόσον αγνοούν τη λαϊκή παροιμία που λέει ‘αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει”. Έν προκειμένω ένα επαρκές επιχείρημα για να τερματίσει την οποιαδήποτε μουρμούρα.

Ωστόσο, είτε τους αρέσουν είτε όχι αυτούς τους βουλευτές διαθέτει το κόμμα τους. Εκλεγμένους, μάλιστα, από τους ψηφοφόρους του στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Παγκοσμίως, άλλωστε, όλες οι "σκιώδεις" κυβερνήσεις κάθε αντιπολίτευσης, εκ των υπαρχόντων βουλευτών στελεχώνονται. Όχι από "εξωγενείς" εφεδρικούς ή συμμαχικούς πολιτικούς χώρους. Όσο για την εκάστοτε σύνθεσή της , αυτή καταρχήν είναι αποτέλεσμα τήρησης εσωτερικών ισορροπιών και διαφύλαξης , κατά κάποιο τρόπο της ιστορικής συνέχειας της παράταξης. Δευτερευόντως η επιλογή της είναι απότοκο γνώσεων, εμπειριών και ικανοτήτων.

Επί πλέον εκ της σύστασής της μια “σκιώδης” κυβέρνηση κρίνεται μόνο συγκρινόμενη με την κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τομέα προς τομέα και πρόσωπο προς πρόσωπο. Δεν αξιολογείται καθ εαυτήν. Αλλά από τον εντατικό πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης. Μέσα στη Βουλή θα αποτιμηθεί αν πχ ο Άδωνις ως “βεντούζα” στο Καμμένο, η Ντόρα σε αντιπαράθεση με τον Σταθάκη, ή ο Κουμουτσάκος κόντρα στο Κοτζιά, επαρκούν απλώς για να στηλιτεύουν και να καυτηριάζουν τους όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς ή είναι και ικανοί να διαμορφώνουν ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις υπέρ του τόπου.

Τέλος, ακόμη κι αν η θητεία μια “σκιώδους” κυβέρνηση θεωρηθεί επιτυχημένη αυτό δεν σημαίνει ότι τα πρόσωπα που την συγκροτούν θα γίνουν σώνει και καλά μελλοντικοί υπουργοί σε αντίστοιχα πόστα αν και όταν το κόμμα τους έρθει στην εξουσία. Έτσι κι αλλιώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση πριν τρία χρόνια στην επιτυχημένη σκιώδη κυβέρνηση του η οποία συνέβαλε στο να κερδίσει τις εκλογές συμμετείχαν μια σειρά κορυφαίων στελεχών της κοινοβουλευτικής του ομάδας , που όχι μόνο είναι άφαντα σήμερα αλλά και εκτός κόμματος.

Να υπενθυμίσω μόνο για χρηστικούς λόγους ότι το “σκιώδες” πόστο του υπουργείου Εσωτερικών το κατείχε τότε η Σοφία Σακοράφα, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο Αλέξης Μητρόπουλος, στο Δικαιοσύνης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Ενέργειας ο Θανάσης Πετράκος, στο Εργασίας ο Δημήτρης Στρατούλης κλπ. Αντί, λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση να είναι ψύχραιμη και επιεικής λόγω βεβαρημένου παρελθόντος, οξύνει την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα θέμα που δεν της πέφτει λόγος και το οποίο ενδεχομένως θα την συνέφερε λόγω εσωκομματικής μεμψιμοιρίας των αντιπάλων.

Το χειρότερο είναι ότι καταγγέλλει τη ΝΔ για ανακύκλωση των ίδιων, παμπάλαιων πολιτικών προσώπων της περιόδου Σαμαρά, με παράλληλη αναβάθμιση των γνωστών ακροδεξιών στελεχών του. Κοινώς ξύνεται , γαυγίζοντας, στη γκλίτσα του τσομπάνη, Δεδομένου ότι η σε κάθε περίπτωση διαχειριστικά ανεπαρκέστατη και αναποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων , πέραν όσων της επιβάλλει η Τρόικα, κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα , θα όφειλε να σιωπά παρά να διατυμπανίζει επιθετικά τις αδυναμίες της .

Όχι μόνο γιατί έχει υπουργοποιήσει επτά από τους εννιά βουλευτές των συμμάχων της ΑΝ.ΕΛ, αλλά στο αναβαθμισμένο 49μελές της σχήμα μ ε νέα πρόσωπα περιλαμβάνει μια υφυπουργό Οικονομικών που λέγεται ότι δεν γνωρίζει να διαβάσει καν ένα ισολογισμό και μια υπουργό Εργασίας που δεν έχει ποτέ της κολλήσει ένα ένσημο.

Υπό αυτό το πρίσμα οι παλιές σκουριασμένες καραβάνες της “σκιώδους” κυβέρνησης Μητσοτάκη μοιάζουν έτοιμες να ξαναλάμψουν από την τριβή τους με τους νεόκοπους ανειδίκευτους της κυβέρνησης Τσίπρα που χαλαρώνουν αδικαιολόγητα στη σκιά μια πολιτικής κλεψύδρας που αδειάζει ταχύτατα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.