ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες προϋποθέσεις τίθενται

Στουρνάρας: Σταδιακή άρση των capital controls

Νέα χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας ωστόσο προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015. 
stournaras

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι η πλήρης άρση τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Θα άρουμε σταδιακά τα capital controls και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα. Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος του δρόμου», είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται από τα πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη».

Οι προϋποθέσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διευκρίνισε ότι αν δεν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο QE, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.

«Το QE εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ότι αφορά τα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε.

«Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του QE, δηλαδή η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Θα είναι το διαβατήριό μας για να ξαναμπούμε στις αγορές. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων του χρόνου. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλουν σε μια ‘δοκιμή’ των αγορών κάποια στιγμή που δεν είναι τόσο μακρινή. Προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE».

Για το ρόλο του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι απίθανο το ΔΝΤ να χωρίσει τους δρόμους του με την Ελλάδα. «Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το ΔΝΤ επίσης το αντιλαμβάνεται», είπε στο Reuters.

«Το ΔΝΤ είναι κοντά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μέτρα για το χρέος και για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Kόκκινα δάνεια

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο της ΤτΕ για μείωση του τεράστιου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019 και σημείωσε πως η ΤτΕ έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPLs.

«Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε περίπου έξι άδειες και υπάρχουν και άλλες στην αναμονή. Αυτά τα funds θα φέρουν και τη δική τους ρευστότητα στην Ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι των NPLs θα επιτευχθούν», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.