ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη, Κατρούγκαλος και Σταθάκης

Τα 4+1 πρόσωπα του ανασχηματισμού

Θέμα ωρών ή, το αργότερο, λίγων 24ώρων αποτελεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με παράλληλη αλλαγή προσώπων, αλλά και αναδόμηση του σχήματος.

Ωστόσο, πριν καν γίνουν από το Μαξίμου οι σχετικές ανακοινώσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τύχη 4 συν 1 προσώπων, που θα κρίνουν και κατά πόσον ο ανασχηματισμός θα δώσει αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση ή... θα είναι μία από τα ίδια.

Συγκεκριμένα, τα φώτα όλων πέφτουν στον Νίκο Παππά, τον Πάνο Σκουρλέτη, την Όλγα Γεροβασίλη, τον Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και τον Γιώργο Σταθάκη, αφού όλα δείχνουν ότι αυτές θα είναι οι βασικές φημολογούμενες «καραμπόλες» που θα κρίνουν το εύρος και την επίδραση του ανασχηματισμού στην πολιτική επικαιρότητα.

Το μεγάλο ερώτημα

Φυσικά, το ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι τί θα γίνει με τον Νίκο Παππά. Ο υπουργός Επικρατείας παραμένει πανίσχυρος και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Ωστόσο, αρκετοί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο ίδιος χρεώθηκε μία πολιτική ήττα σε σχέση με την επιχείρηση αλλαγών στο τηλεοπτικό τοπίο. Συν τοις άλλοις, όπως φάνηκε και από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας στοχοποιείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να διαρκέσει επί μακρόν το αδιέξοδο αναφορικά με την συγκρότηση του ΕΣΡ. Επιπροσθέτως, είναι προφανές ότι εφεξής, με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ που «δένει τα χέρια» του υπουργού Επικρατείας, η συνέχεια του σίριαλ «τηλεοπτικές άδειες» μόνο πολιτική φθορά μπορεί να επιφέρει στον κ. Παππά. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι έχει ήδη επιφορτιστεί από τον πρωθυπουργό με την αρμοδιότητα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδύσεων, όλα δείχνουν ότι εφόσον μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι μόλις χθες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αυτό το υπουργείο «σημαντικότερο και από το υπουργείο Οικονομικών»...

Παραμένει στην κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, κοινή πεποίθηση αποτελεί στους κυβερνητικούς κύκλους η εκτίμηση ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δεν μπορεί να παραμείνει στο υπουργείο του. Ούτως ή άλλως, όπως φάνηκε από τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που διέρρευσαν από το ΣτΕ, το υπουργείο του οποίου προΐσταται τώρα ο Πάνος Σκουρλέτης «χάνει» την ενέργεια, η οποία αποσχίζεται και συγκροτείται ως αυτόνομη υπουργική δομή. Έτσι, με δεδομένο ότι ο κ. Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει πως δεν δέχεται να χάσει την ενέργεια αλλά και με τις διαφωνίες του για την παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ εν ισχύ, όλα δείχνουν ότι ο ίδιος βαίνει προς μετακίνηση. Βεβαίως, ήδη από χθες πολλά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον κ. Σκουρλέτη να κατεβαίνει από το κυβερνητικό τρένο. Ωστόσο, λόγω των ερεισμάτων του στο κόμμα, αλλά και της στενής πολιτικής σχέσης που έχει με τον πρωθυπουργό, κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να... αναβαθμιστεί!

Ηλεκτρική καρέκλα

Ερώτημα παραμένει τί θα γίνει με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Οι ανάγκες της διαπραγμάτευσης επιτάσσουν να παραμείνει στην θέση του, καθώς στις 14 του μηνός οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται στην Αθήνα και βασικό θέμα στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση είναι το εργασιακό -δηλαδή το βασικό θέμα του χαρτοφυλακίου του κ. Κατρούγκαλου. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας μόλις χθες χαρακτήρισε την θέση του ως «ηλεκτρική καρέκλα» (Real FM) και έδωσε την αίσθηση... φευγάτου υπουργού: «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ότι μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη», επισήμανε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι... δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μετακινηθεί σε κάποιο... λιγότερο επώδυνο υπουργείο.

Αλλαγή στην επικοινωνία

Την ίδια ώρα, δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βαθμολογήσει με... πολύ καλό βαθμό την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται αποφασισμένος για «λίφτινγκ» στην επικοινωνία της κυβέρνησης, με στόχο να εντείνει την αίσθηση ανανέωσης που συνοδεύει έναν ανασχηματισμό. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι στην θέση της κ. Γεροβασίλη θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο νυν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εσχάτως έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γεροβασίλη αποκλείεται να μείνει εκτός κυβέρνησης.

«Καραμπόλα» με Σταθάκη

Τέλος, αν όντως ο Νίκος Παππάς αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, τότε ο νυν υπουργός, Γιώργος Σταθάκης θα μετακινηθεί εξ αντικειμένου. Η παραμονή του στην κυβέρνηση -και δη σε παραγωγικό υπουργείο- θεωρείται δεδομένη, ωστόσο το υπουργείο... ακόμη αναζητείται, αφού το Μαξίμου δεν έχει κανέναν λόγο να αφήσει «τραυματισμένο» τον κ. Σταθάκη. Ως εκ τούτου, τα δύο ενδεχόμενα που ακούγονται για τον σημερινό υπουργό Οικονομίας είναι είτε να αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, είτε το υπουργείο Ναυτιλίας, που θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο αφού θα συνενωθεί με το Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.