ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια οικονομία

Τα χρηματιστήρια ξεπέρασαν στο σοκ της εκλογής Τραμπ

Σχετικά ψύχραιμη εμφανίζεται η Wall Street στο άκουσμα της είδησης πως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας είναι ο Ντόναλντ Τράμπ. Οι απώλειες είναι ήπιες ενώ οι δείκτες διαπραγματεύτηκαν και σε θετικό έδαφος. Κέρδη καταγράφει ωστόσο ο χρυσός που αποτελεί, ως γνωστό, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
xaastathia

Αλμα 2,5% πραγματοποιεί η μετοχή της Goldman Sachs. Άνοδο 3,6% σημειώνει η JP Morgan. Σε υψηλό 11 μηνών σκαρφαλώνει η μετοχή της Bank of America, σημειώνοντας άνοδο 4,6%. Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των φαρμακευτιών. Η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 8%, στα 32,77 δολάρια. Άλμα 4% σημειώνει η μετοχή της Merck στα 63 δολάρια.

Σε μακροικονομικό επίπεδο, ισχνή άνοδο 0,1% σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ την ώρα που τον Αύγουστο είχαν υποχωρήσει 0,2%. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς οι αγορές να αφουγκραστούν τις πραγματικές συνέπειες θετικές ή αρνητικές για την εκλογή Τράμπ.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,10%, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,55% και ο S&P500 επίσης με ήπια πτώση 0,40%

Θετική αντίδραση και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου το ταμπλό "κοκκίνισε" αρχικά και οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν στο -4,2%. Ανακαμπτοντας σταδιακά με αξιόλογη συναλλακτική κίνηση, οι δείκτες των blue chips και των τραπεζικών μετοχών τερμάτισαν με θετικό πρόσημο, ενώ ο ΓΔ έκλεισε στα υψηλά ημέρας με ανεπαίσθητες απώλειες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση των αγορών δεν αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια. Ως πιθανότερο σενάριο θεωρούν μιά μακρά περίοδο μεταβλητότητας και διακυμάνσεων χωρίς κατεύθυνση, ώσπου να υπάρξουν ασφαλέστερες ενδείξεις ως προς την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στα θέματα της οικονομίας, των διεθνών σχέσεων και της εν γένει διεθνούς παρουσίας των ΗΠΑ.

Στην "καθημερινότητα" της ελληνικής αγοράς θα συνεχίσουν να κυριαρχούν τα ζητήματα της αξιολόγησης και του χρέους, που - ελπίζεται ότι θα - κλείσουν εντός τους έτους.

Η προοπτική αυτή θα αποτελέσει καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος και δημιουργίας προσδοκιών στο ΧΑ.

Προς το παρόν, ως θετική εξέλιξη ερμηνεύθηκε σήμρα η επιβεβαίωση της εκλογής του Π. Θωμόπουλου ως προέδρου της Εθνικής, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ - εξαιρουμένου του εκπροσώπου του ΤΧΣ.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στη μετοχή της Εθνικής, που έκλεισε +1,1%, βοηθώντας τους δείκτες να ανακάμψουν.

Ενδεικτική των εκτιμήσεων που υιοθετούνται από διαχειριστές ξένων funds είναι η μεγάλη προσφορά που εκδηλώθηκε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι πολλαπλάσιος των προηγούμενων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης που βρέθηκε αρχικά στο -1,68%, τερμάτισε οριακά στο κόκκινο με -0,05%, στις 581,92 μονάδες. Παραμένει λοιπόν στη ζώνη που αποτελεί περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης.

O FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,21% στις 1.540 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 1.505,72.

Μικρά κέρδη 0,16% κατέγραψε και ο τραπεζικός δείκτης, που βρέθηκε στο -4,65% την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Πρώτη σε επίδοση στο τραπεζικό ταμπλό η Attica Bank (+1,6%), ακολουθούμενη από την Εθνική (+1,1%). Πειραιώς +0,8%, αμετάβλητη η Alpha Bank, Eurobank -1%.

Από τις μετοχές του FT25 την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο ΟΠΑΠ (+3,6%). Τιτάν +2.8%, Lamda +1%/

Στον αντίποδα δύο μετοχές όπου έχουν ισχυρές θέσεις πολλά ξένα χαρτοφυλάκια: Jumbo -2,3%, Follie -1,8%. Υποχωρησαν επίσης ΕΛΠΕ -1,5%, Μυτιληναίος -1,4%, Grivalia και ΜΕΤΚΑ -1%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.