ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ποια υπουργεία μυρίζει… μπαρούτι

Τα «καυτά» δίδυμα στη νέα κυβέρνηση

Τον βηματισμό της μετά τον ανασχηματισμό ψάχνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από τους υπουργούς να… ξενυχτούν στη δουλειά και να εισέλθουν κατευθείαν σε ρυθμούς δεύτερης αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας έχει φέρει γκρίνιες, ενώ ήδη υπάρχουν υπουργεία στα οποία είτε μυρίζει «μπαρούτι», είτε παραμένει ζητούμενο το πόσο καλά θα συντονιστούν μεταξύ τους τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας.
skourletistoskas

Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες αποτελούν ένα από τα βασικά προβλήματα όλων των κυβερνητικών σχημάτων, καθώς παρακωλύουν το έργο της κυβέρνησης, προσθέτουν περιττή εσωστρέφεια, εκπέμπουν διαλυτική εικόνα στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν στην αντιπολίτευση λαβές για αρνητικά σχόλια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς του πως δεν θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος από κανέναν, όμως η «θολούρα» που επικρατεί στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ενός εκάστου των υπουργών, αλλά και το… ταμπεραμέντο ορισμένων στελεχών προοιωνίζονται κυβερνητικές συγκρούσεις και εν δυνάμει νέους «πονοκεφάλους» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρωθυπουργικό επιτελείο

Τα ερωτήματα, εξάλλου, δεν ξεκινούν από τα υπουργεία, αλλά κατευθείαν από το κέντρο της κυβέρνησης: από το Μέγαρο Μαξίμου. Πλέον, στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα στεγάζονται τρεις… συν ένας υπουργοί Επικρατείας, αφού θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης με τον έτερο υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά και με τον επίσης κεντρικό «παίκτη» υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, που θα κρατήσει το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Με άλλα λόγια, τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα διεκδικήσουν τον ρόλο τους στον νέο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και τις… ξεκάθαρες αρμοδιότητές τους, μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο.

«Θερμά» υπουργεία

Κατά τα λοιπά, τα ίδια ερωτήματα για τον συντονισμό, αλλά και τη «χημεία» μεταξύ των στελεχών της πολιτικής ηγεσίας, επικρατούν και σε πολλά υπουργεία. Για παράδειγμα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να μην είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Ωστόσο, οι δύο τους καλούνται να «συγκατοικήσουν» στο νέο υπουργείο και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια «έκρηξη» στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο νέο περιστατικό αστυνομικής βίας ή αυθαιρεσίας όπως είχε γίνει προ δύο μηνών με τους συνταξιούχους στην αρχή της Ηρώδου Αττικού.
Την ίδια στιγμή, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα, αποτελεί η επίδοση στο υπουργείο Οικονομίας. Ο νέος υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν έχει ακόμη προλάβει να δώσει δείγματα γραφής, ούτε να ξετυλίξει το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βασική κατεύθυνση του υπουργείου. Ωστόσο, στο ίδιο υπουργείο συνυπάρχουν ο –αναβαθμισμένος- αναπληρωτής υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης, που έχει ήδη… βάλει το νερό στο αυλάκι ως προς τις επενδύσεις και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά και ο υφυπουργός Επενδύσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, που ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ είχε προκαλέσει την μήνιν του… μισού ΣΥΡΙΖΑ. Μένει, λοιπόν, να φανεί, αν τα τρία στελέχη θα βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας ή αν οι αλληλοκαλύψεις στις αρμοδιότητες θα οδηγήσουν σε τριβές και αχρείαστη εσωστρέφεια.
Τα ίδια ερωτήματα προκύπτουν και σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών: ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δείξει από τις προηγούμενες θητείες του ότι δεν είναι παίκτης του παρασκηνίου, αλλά διεκδικεί ρόλο και λόγο καθημερινά. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, διακρίνεται για… τον συγκεντρωτισμό του. Έτσι, μένει να φανεί αν ο υπουργός Εξωτερικών θα βρει «χημεία» με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ή αν στο νεοκλασικό της οδού Ακαδημίας θα ξεκινήσουν… μάχες.
Τέλος, τον τρόπο της ανέφελης συνύπαρξής τους καλούνται να βρουν και τα δύο στελέχη της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης: Έως πρότινος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χειριζόταν μόνος του όλα τα θέματα που αφορούσαν στους δικαστές, το δικαστικό σώμα, τις εισαγγελικές αρχές και τις εν εξελίξει έρευνες, ενώ ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος «αρκείτο» στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα καταστήματα κράτησης και τα λοιπά εκκρεμή θέματα του υπουργείου. Όμως, όπως έχει δείξει από την θητεία του ως υφυπουργού Αθλητισμού, ο Σταύρος Κοντονής είναι συγκρουσιακός, διεκδικεί το 100% των αρμοδιοτήτων του και του αρέσουν οι κινήσεις-τομές. Κατά συνέπεια, μένει να φανεί αν… θα αρκεστεί στον ρόλο του πολιτικού προϊσταμένου, αφήνοντας το δικαστικό «παιχνίδι» στον αναπληρωτή υπουργό του.

Κι άλλα «καυτά» δίδυμα

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ερώτημα παραμένει η «χημεία» των στελεχών της πολιτικής ηγεσίας σε δύο υπουργεία: πρώτον, στο υπουργείο Παιδείας, όπου ο νέος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου καλείται να συνυπάρξει με τον εκρηκτικό και ιδιόρρυθμο υφυπουργό Κώστα Ζουράρι. Οι δυο τους έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, αλλά και χαρακτήρες, αφού ο Γαβρόγλου είναι ήπιων τόνων, ενώ ο Ζουράρις είναι εκρηκτικός και πολλάκις έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του.
Στο υπουργείο Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου διέψευσε ότι δυσαρεστήθηκε επειδή τοποθετήθηκε προϊσταμένη της υπουργός η Έφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο, πληροφορίες επιμένουν ότι η συνύπαρξη των δύο γυναικών στο υπουργείο δεν ήταν εύκολη ούτε κατά το παρελθόν, όταν η Αχτσιόγλου είχε αναλάβει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Άρα, μένει και εκεί να φανεί αν η κ. Φωτίου θα… αποδεχθεί ποιος έχει το τιμόνι του υπουργείου, όσα χρόνια διαφορά κι αν έχει με την προϊσταμένη της…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.