ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung

To Eurogroup πιέζει τον Σόιμπλε, για ελάφρυνση του χρέους

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του (προγράμματος) το 2018.

Αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν τη ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης από τους θεσμούς, κάτι το οποίο όμως ο Σόιμπλε απορρίπτει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το ΔΝΤ το υπολογίζει στις αρχές του νέου έτους. Το ΔΝΤ θέλει εν συνεχεία να συντάξει μιαν ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία όμως δεν θα διαφοροποιείται από την έως τώρα εκτίμηση του Ταμείου, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μόνον εάν οι χώρες της ευρωζώνης αποφασίσουν περαιτέρω ελαφρύνσεις. Αυτές θα μπορούσαν να αποτελούνται λ.χ. από την παράταση της αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων. Μόνο μετά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πρότειναν στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Σε κύκλους των δανειστών, ο Σόιμπλε επικρίνεται ολοένα και περισσότερο, διότι ενώ από τη μια μεριά επιμένει στη συμμετοχή τού ΔΝΤ και από την άλλη θέλει να πάρει απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017. «To ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο» όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Λόγω των εκλογών, η γερμανική στάση θα παραμείνει αμετακίνητη στο θέμα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους, η οποία στην ουσία θα ισοδυναμούσε με κούρεμα του χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί τώρα με τον ανασχηματισμό να επιδείξει μεταρρυθμιστική διάθεση και απέλυσε το Σαββατοκύριακο υπουργούς, οι οποίοι διάκεινται ευνοϊκά σε μεταρρυθμίσεις, καταλήγει η FAZ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
    =======================================
    Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

    Πως και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου, έπεισε την Ευρώπη και το ΔΝΤ ,ότι η Ελλάδα ‘’δικαιούται’’ οικονομικής βοήθειας και μιας σημαντικής μείωσης χρέους, για να μπορέσει να ‘’σταθεί στα πόδια της’’, αφού οι μέχρι τότε προσπάθειες , και ειδικά το 2010, αποδεικνύουν , ότι ΑΞΙΖΕΙ να ‘’επιβραβευθεί’’ μια τόσο επιτυχημένη προσπάθεια εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών και νόμων?

    *Γίνεται συνείδηση σε όλο τον κόσμο, καθημερινά, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα , αξιοπιστία και η εργατικότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

    *Φίλοι , γνωστοί και αντίπαλοι, παρακολουθούν με θαυμασμό και ζήλεια, την εκτίμηση που τρέφουν όλοι στο πρόσωπο του πιο ΕΝΤΙΜΟΥ Έλληνα πρωθυπουργού.

    *Οι τιτάνιες προσπάθειές του για την ΑΡΣΗ της ρήτρας της ΜΗ αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με άλλα μέλη που είχαν δημοσιονομικά προβλήματα,

    *ο αγώνας του να πείσει τους Ευρωπαίους για την τραγική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και για την αδάμαστη θέληση και αποφασιστικότητα να μην ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ, απέδειξε σε όλους μας την τύχη και την τιμή να έχουμε αυτόν τον πολιτικό και άνθρωπο, που διδάσκει πολιτική εντιμότητα.

    *Η μείωση χρέους λοιπόν, είναι το λογικό και φυσικό αποτέλεσμα μιας εθνικής –κυβερνητικής προσπάθειας για διαρθρωτικές αλλαγές, νόμους και γενικότερα τα πρώτα ΕΠΙΤΥΧΗ αποτελέσματα!!! που οριοθετούν ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο, για όλες τις χώρες που έφθασαν στο σκαλοπάτι της χρεοκοπίας.

    *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

    *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ,
    την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

    *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου,
    *απετέλεσαν οι νόμοι,
    *οι διαρθρωτικές αλλαγές ,
    * τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1.2 δις ευρώ, σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες,
    * η διαύγεια,
    *η φοροδοτική ισότητα,
    *η άρση του τραπεζικού απορρήτου,
    *ο οικονομικός εισαγγελέας,

    *οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
    ==================================================
    *Ναι ! αυτόν το νόμο, που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

    *Αλλά πάνω από όλα η μείωση του ελλείμματος κατά 40% τον πρώτο χρόνο, η αναδιάρθρωση του εμπορικού ισοζυγίου, η ‘’δημιουργία’’ αίθουσας ‘’VIP’’στον Κορυδαλλό για ΟΛΟΥΣ !!! τους μεγαλοφοροφυγάδες.

    Λέει η Μέρκελ κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα:
    =====================================
    [[Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012
    Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:
    (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. *Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.
    *Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.]]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.