ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το κορίτσι από το Λάγος

Ήταν λίγο μετά τις 11 όταν η μαθητική παρέλαση κορυφώθηκε .Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο ψηλό κορίτσι που κρατούσε τη σημαία. Εκείνη ήταν μούσκεμα αλλά φαινόταν ενθουσιασμένη.

Οι χοντρές ψιχάλες διαπερνούσαν το σβέρκο της , χωρίς το νερό να εμποδίσει το βηματισμό της. Οι  άνθρωποι κρεμασμένοι στο ψηλότερο σημείο του δρόμου , αισθάνονταν την ανάγκη να χειροκροτήσουν.   Αυτό την ενθάρρυνε να συνεχίσει. Καίτοι δεν το συνήθιζε , γιατί ήταν της γνώμης ότι πρέπει πάντα να είσαι μετρημένη, τα χειροκροτήματα την έκαναν να ονειροπολεί , να φαντάζεται τον εαυτό της επιστήμονα  ή ακόμη και γιατρό να εργάζεται σε κάποιο νοσοκομείο. Στην ονειροπόλησή της μονολογούσε ότι αν τα κατάφερνε και γινόταν γιατρός  θα ερχόταν μόνιμα  στο νησί και δεν θα κινδύνευε το μωρό της γειτόνισσας που δεν του έπεφτε ο πυρετός, ούτε ο παππούς της Ελένης που είχε σπάσει το πόδι του.

Με χέρι ελαφρύ και σταθερό η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Αλεξάνδρα Ν., σημαιοφόρος στην παρέλαση, κρατώντας τη σημαία σχεδόν με αβρότητα πέρασε  πρώτη τη γραμμή του τερματισμού μέσα σε χειροκροτήματα. Παρά το τρακ που είχε , το κορίτσι δεν έπαυε να κοιτάζει γύρω του, αναζητώντας τους γονείς του. Πάνω στη φούρια της να φτάσει κοντά της η μάνα της στραβοπάτησε.  Μια αγκαλιά, δυο φιλιά. ``Μπράβο παιδί μου!`` Το κορίτσι παρέμεινε σιωπηλό και έστρεψε το βλέμμα της  στους κατοίκους του νησιού που την αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα που ήρθε στο νησί.

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Κυψέλη, σε μια φτωχή οικογένεια μεταναστών που ζούσε σε μια παρηκμασμένη συνοικία με γονείς που δούλευαν από το πρωί ως το βράδυ. Τα τελευταία δύο η οικονομική κρίση έφερε την οικογένεια  στο νησί.

«Έχω φάει πολύ bullying επειδή το δέρμα μου ήταν πιο σκούρο και επειδή διάβαζα». Από τα λεγόμενά της κατάλαβα ότι έχει ταλαιπωρηθεί στο σχολείο. ``Στο Δημοτικό ήταν ζόρικα``. Φορώντας ακόμη τα λευκά γάντια της παρέλασης, η Αλεξάνδρα, γεννημένη στην Ελλάδα με καταγωγή το Λάγος που δεν έχει πάει ποτέ, κοίταζε γύρω της. Παρά το σοβαρό της βλέμμα έδειχνε ενθουσιασμένη.

Πριν από δύο χρόνια δεν γνώριζε κανένα από  αυτούς τους ανθρώπους. Είχε έρθει κούτσα κούτσα από ένα σχολείο της Αθήνας, μαζεμένη, χωρίς φίλους , ελπίζοντας να την αφήσουν στην ησυχία της. Το νησί δεν είχε εισακούσει την  ευχή της. Μέσα σε ένα χρόνο είχε καταφέρει να κάνει φίλους, είχε μάθει πολλά από τους καθηγητές της, συνειδητοποιώντας ότι μπορούσε να κατακτήσει τους στόχους της.  Την ημέρα που πήρε τους βαθμούς, ο ουρανός φαινόταν απέραντος. Ήταν η σημαιοφόρος του Λυκείου.  Ο ίδιος ουρανός ήταν πιο γαλάζιος, πιο ανοιχτός.

Κάτω από ένα μελαγχολικό ουρανό τα πλουσιόπαιδα της Νιγηρίας σκοτώνουν την πλήξη τους  ανεβάζοντας εξοργιστικά βίντεο. Μια χούφτα νέοι άνθρωποι προκλητικά και αντιαισθητικά αναμεταδίδουν τη χλιδάτη ζωή τους .

Σπίτια ντυμένα με χρυσό, απίστευτες συλλογές Laboutin , Porsche να χορτάσουν τα μάτια σου , και όπλα που αντί για σφαίρες πετάνε χρήμα.

Από τα εκατομμύρια των θεατών που παρακολούθησαν το βίντεο, ενδεχομένως, πολλοί μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν για την κατάσταση της χώρας.

Η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής , αποτελεί τη σημαντικότερη όχι μόνο παραγωγό πετρελαίου όχι μόνο στην Αφρική αλλά και 6η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές αυτού. Η χώρα επίσης έχει σημαντική παραγωγή και εξαγωγές σε καουτσούκ, κακάο , αραβόσιτο κλπ, αλλά και σε κλάδους της βιομηχανίας , των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου η Νιγηρία ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που έστειλε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στο διάστημα εδώ και μια δεκαετία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νιγηρία  ήταν από τις λίγες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο για τη διαφθορά που έγινε τον Μάιο στη Βρετανία.

Η Νιγηρία αποφάσισε να συνεργαστεί με τις δυτικές χώρες για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και εκείνες να επιστρέψουν τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Θυμώνεις. Δυο φωτογραφίες δίπλα –δίπλα. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Οι φτωχοδιάβολοι  που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.  Το 80% των Νιγηριανών γυναικών που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα διακινηθούν στις αγορές της πορνείας, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Οι μαφιόζοι έρχονται στα κέντρα υποδοχής και παίρνουν τις γυναίκες τόσο απλά όσο θα πήγαιναν σε ένα μανάβικο. Τις αγοράζουν, τις εκμεταλλεύονται , τις μεταπωλούν και τα κέντρα υποδοχής λειτουργούν σαν αποθήκες όπου ``στοκάρονται`` προσωρινά γυναίκες.»

Θυμώνεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.