ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ, ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΥΣΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η TERRA INCOGNITA ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ...

Η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, εκτός από το να ενισχύει -ως είναι και φυσικό- την αξιωματική αντιπολίτευση, πιθανολογείται ότι θα βοηθήσει εκλογικά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επειδή οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που συνέδραμαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκτίναξαν από το 4% στο 36% και τώρα τον εγκαταλείπουν. Το πρόβλημα όμως με το άλλοτε κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ότι το Κέντρο, η Κεντροαριστερά, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας είναι κατακερματισμένος και η εικόνα που εκπέμπει δεν είναι ελκυστική.

Τα σημάδια της παρακμής -παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλει η Φώφη Γεννηματά να ενώσει τις δυνάμεις και να δείξει ένα νέο πρόσωπο- είναι έντονα και εκτός από την αποτυχία συμπόρευσης με το Ποτάμι αποτυπώνονται και στις δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών για το ποιός εταίρος στρατηγικά είναι καλύτερος: "η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ;", αλλά και στην τάση αυτονόμησης που επιδεικνύει επ' εσχάτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τη φιλολογία περί ίδρυσης νέου κόμματος, το οποίο θα έχει την ευλογία του Κώστα Σημίτη και στο οποίο θα συμμετέχουν και οι πρώην υπουργοί Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης.

Βεβαίως, ουδένα θα ενδιέφερε αν η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε παρακμή. Είναι οι εξελίξεις στον πολιτικό και δημόσιο βίο που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μιας υπεύθυνης και σοβαρής δύναμης στο μεσαίο χώρο, προκειμένου με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση να προωθηθούν συναινετικές λύσεις και να αποτραπούν φαινόμενα πόλωσης ή ακραίες πολιτικές.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, Ένωση Κεντρώων), υπερδιπλάσιες πολιτικές Κινήσεις και καμμιά εικοσαριά αρχηγοί και παραγονταραίοι, οι οποίοι φαντασιώνονται για το ηγετικό τους ανάστημα.

Δυστυχώς, λείπει το εθνικό αφήγημα για την Ελλάδα στο Νέο Κόσμο που αναδύεται με την επιστροφή στους εθνικισμούς, δεν υπάρχει η παραγωγική πρόταση που θα εφαρμοστεί στην εποχή μετά τα μνημόνια ή που με την εφαρμογή της η χώρα θα βγει από τη διεθνή επιτροπεία και θα επανακτήσει τη χαμένη της κυριαρχία.

Δυστυχώς, απουσιάζει το πολιτικό-κοινωνικό σχέδιο για το πως ο τόπος θα αποδράσει από την κρίση και κυρίως δεν έχει εμφανιστεί, ακόμη, εκείνη η χαρισματική προσωπικότητα που θα αναδιατάξει τις δυνάμεις, θα αναδιοργανώσει το σκηνικό και θα εμπνεύσει τους πολίτες.

Το μόνο, δυστυχώς, που υπάρχει είναι η αρίδηλος φιλαυτία και ο ηχηρός αριβισμός των πολιτικών παραγόντων της Κεντροαριστεράς. Και φυσικά οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και τις προτεραιότητες που θέτει ο καθένας.

Είναι δε δύσκολο το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από τις προσωπικές στρατηγικές επειδή η εναπομείνασα εκλογική του βάση είναι ένα άθροισμα συμφερόντων και εξυπηρετήσεων του παρελθόντος. Οι σημερινοί οπαδοί του είναι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, διευθυντικά στελέχη στη διοίκηση και επιχειρήσεις του δημοσίου, συνδικαλιστές, κρατικοί υπάλληλοι. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει αρκετοί επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αριθμητικά δεν είναι τόσοι πολλοί που να του ξαναδώσουν μεγάλα ποσοστά. Δεν επιστρέφει ο λαός στο ΠΑΣΟΚ, συσπείρωση στελεχών παρατηρείται.

Η Προοδευτική Παράταξη σήμερα θυμίζει την κατάσταση που υπήρχε τη δεκαετία 1950-1960, πριν την Ένωση Κέντρου. Τα μνημόνια και η οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν ευνοούν την ανασύνταξη. Αυτή πιθανότατα θα γίνει με την επόμενη μεγάλη κρίση. Τώρα έχει χάσει πολλά ο κόσμος σε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, περιουσίες για να εμπιστευθεί ένα κόμμα που ακόμη και σήμερα επιμένει σε μια μνημονιακή, έστω και ραφιναρισμένη, πολιτική.

Ένα κόμμα που περισσότερο το ενδιαφέρει η σχέση του με την εξουσία και όχι η ριζική αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, που περιθωροποιούν τη χώρα και εξαθλιώνουν τους πολίτες. Ένα κόμμα που δεν συζητά για τις ανάγκες των πολιτών, αλλά για τις ανάγκες των στελεχών του σε αξιώματα και ισχύ. Ένα κόμμα που, ενώ ομνύει στην αυτονομία και το διακριτό του ρόλο, διχάζεται και γίνεται άνω κάτω για το αν θα πρέπει να συμμαχήσει με τη Ν.Δ., προκειμένου να επιστρέψει στη διακυβέρνηση για να καρπωθεί ξανά τα ωφελήματα της εξουσίας, ή στρατηγικά το συμφέρει η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τέτοιο κόμμα είναι λογικό να είναι δημοσκοπικά καθηλωμένο στην περιοχή του συν πλην 5-6%.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως παρά τα όσα υποστηρίζουν οι δημοσκόποι, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια του τι θα συμβεί σε περίπτωση εκλογών. Η πιθανότητα να έχουμε και στα καθ' ημάς εκπλήξεις, όπως με το Brexit και τον Τραμπ μπορεί να μην είναι ισχυρή όμως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως η διερεύνηση των πεποιθήσεων της κοινής γνώμης τείνει να γίνει terra incognita. Στις τηλεφωνικές έρευνες το 50% κλείνει το τηλέφωνο, αρνούμενο να απαντήσει, και από το υπόλοιπο 50% το 30% δηλώνει αναποφάσιστο.

Τα μόνα σίγουρα είναι η πρωτιά της Ν.Δ. και η απίσχναση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, αν έχει μέλλον ένα καινούργιο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Κέντρου, αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μπει και με τι ποσοστό στη Βουλή, το πόσο ψηλά μπορεί να πετάξει η Χρυσή Αυγή ή να ενισχυθεί σοβαρά το ΚΚΕ ουδείς το ξέρει. Όπως δεν γνωρίζουμε και σε τι υψηλό ποσοστό θα κινηθεί η αποχή. Επίσης σίγουρα γνωρίζουμε πως έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την άσκηση της διακυβέρνησης.

Αυτό το ρεύμα είναι που κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στους συνομιλητές του στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι λάθος η πολιτική των ίσων αποστάσεων που επιλέγει η Φώφη. "Το κύμα απόρριψης της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλο που έχει ποσοστά για όλους όσοι είναι πάνω του". Τη ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη "μας χωρίζει άβυσσος από τη Ν.Δ." είναι αλήθεια πως δεν την ενστερνίζονται αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πρώτο και καλύτερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επιμένει πως αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη αντίθεση δεν είναι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά ή στις σχέσεις Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, αλλά στο αν θα παραμείνει ή θα φύγει, και μάλιστα γρήγορα, η κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

Επίσης, το ισχυρό ρεύμα να "μαυριστεί" η κυβέρνηση είναι αυτό που έχει ανοίξει την όρεξη στους Βενιζέλο, Σημίτη, Διαμαντοπούλου και λοιπούς να σκέφτονται την ίδρυση ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού κόμματος. Αφενός επειδή θεωρούν πως δεν θα πρέπει να καρπωθεί αποκλειστικά ο Μητσοτάκης το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ρεύμα που είχε εκφράσει ο Κ. Σημίτης και παραμένει ως κληρονομία της διακυβέρνησής του και αφετέρου επειδή πιστεύουν πως θα πιάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή και επομένως θα μετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση είτε η Ν.Δ. έχει αυτοδυναμία είτε όχι. Στο εγχείρημα αυτό είναι πολύ πιθανό να μετάσχει και ο Σταύρος Θεοδωράκης καθώς οι πηγές του Ποταμιού του βρίσκονται σ' αυτόν τον εκσυγχρονιστικό χώρο.

Εάν αυτό συμβεί ενδεχομένως η εκλογική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου ίσως καταστεί μονόδρομος. Παρότι ένας τέτοιος αρραβώνας μάλλον δεν συγκινεί τους πρωταγωνιστές του ούτε ενθουσιάζει εκατέρωθεν τα στελέχη μπορεί να επιβληθεί από τους ψηφοφόρους. Είτε από αυτούς που έχουν απομείνει είτε από εκείνους που επιστρέφουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από όσους, παραδοσιακούς κεντρώους και δη παπανδρεϊκούς, έχουν ακόμη ισχυρά τα αντιμητσοτακικά αισθήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον δηλαδή ο ιστορικός χώρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εκφράζεται από πληθώρα κομμάτων και κινήσεων, είναι ισχυρή η πιθανότητα όλα τα πασοκογενή σχήματα να καταποντιστούν. Η ακραία πολωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που εικάζεται βασίμως ότι θα είναι η επόμενη εκλογική μάχη, δεν θα τους αφήσει το ζωτικό χώρο που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι, από τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Κώστα Σημίτη, τη Διαμαντοπούλου και τον Λαλιώτη -που, όπως φαίνεται, προσπαθεί να επανέλθει στη δημοσιότητα- δεν μπορούν να μην το λάβουν υπόψιν τους στα deals που κλείνονται στο παρασκήνιο...

29 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Manos 17:12 01/12/2016

  Γιωργο, κατσε εκει που εισαι και κατεβασε το ΚΙΔΗΣΟ αυτονομα και ή το βαθους ή το υψους αλλα τουλαχιστον θα διατηρησεις την αξιοπρεπεια του κομματος. Διαβασε τι γινεται με το απο-κομμα και θα καταλαβεις οτι πρεπει να κρατηθεις μακρυα.

  http://nonews-news.blogspot.gr/2016/12/blog-post_69.html#more

 2. Ο Παπανδρέου κατάργησε τη φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας, Σαμαράς-Βενιζέλος την επανέφεραν
  ==========================================================================
  @.Να θυμίσουμε επίσης στους αναγνώστες ότι με το άρθρο 12 του νόμου 3842, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του έτερου που τσακώνεται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, «καταργήθηκε από 1.1.2010 η φοροαπαλλαγή ιερών ναών, μητροπόλεων και ιερών μονών, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους για τα εισοδήματα από εκμίσθωση κτισμάτων και γαιών των νομικών αυτών προσώπων».
  @.Με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκε η φορολόγηση της μεγάλης μόνο ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο 400.000, και περιελάμβανε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και επομένως και τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα. Η απαλλαγή από τον φόρο ίσχυε μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν για λατρευτικό/θρησκευτικό σκοπό, δηλαδή τους ναούς (άρθρο 29).

  @.Με τον νόμο 4223/2013 η κυβέρνηση έκανε «Ενιαίο» τον Φόρο Ακινήτων προς τα κάτω. Κατήργησε το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ, αλλά θέσπισε το αφορολόγητο της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας. Τις τελευταίες πινελιές του χύδην πελατειασμού έβαλε η τροπολογία των 16 βουλευτών της Ν.Δ., την οποία έκανε ασμένως δεκτή ο κ. Λοβέρδος και μάλιστα στο νομοσχέδιο για την «Ιδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία».

  @.Να σημειώσουμε ότι κατά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ το 2010 είχε καταψηφίσει τον νόμο που προέβλεπε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

  Λοιπόν; Είναι όλοι το ίδιο; Γράφει πουθενά στο Μνημόνιο τίποτα υπέρ της εκκλησιαστικής περιουσίας;

 3. Ο Παπανδρέου κατάργησε τη φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας, Σαμαράς-Βενιζέλος την επανέφεραν
  ==========================================================================
  @.Να θυμίσουμε επίσης στους αναγνώστες ότι με το άρθρο 12 του νόμου 3842, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του έτερου που τσακώνεται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, «καταργήθηκε από 1.1.2010 η φοροαπαλλαγή ιερών ναών, μητροπόλεων και ιερών μονών, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους για τα εισοδήματα από εκμίσθωση κτισμάτων και γαιών των νομικών αυτών προσώπων».
  @.Με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκε η φορολόγηση της μεγάλης μόνο ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο 400.000, και περιελάμβανε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και επομένως και τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα. Η απαλλαγή από τον φόρο ίσχυε μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν για λατρευτικό/θρησκευτικό σκοπό, δηλαδή τους ναούς (άρθρο 29).

  @.Με τον νόμο 4223/2013 η κυβέρνηση έκανε «Ενιαίο» τον Φόρο Ακινήτων προς τα κάτω. Κατήργησε το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ, αλλά θέσπισε το αφορολόγητο της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας. Τις τελευταίες πινελιές του χύδην πελατειασμού έβαλε η τροπολογία των 16 βουλευτών της Ν.Δ., την οποία έκανε ασμένως δεκτή ο κ. Λοβέρδος και μάλιστα στο νομοσχέδιο για την «Ιδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία».

  @.Να σημειώσουμε ότι κατά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ το 2010 είχε καταψηφίσει τον νόμο που προέβλεπε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

  Λοιπόν; Είναι όλοι το ίδιο; Γράφει πουθενά στο Μνημόνιο τίποτα υπέρ της εκκλησιαστικής περιουσίας;

 4. NMan. 14:32 01/12/2016

  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!!!….
  ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία εισαγωγή πετρελαίου.
  *Οι πάσης μορφής επίορκοι τρομοκρατήθηκαν, κι ενώ το κράτος άρχισε, επί τέλους, να λειτουργεί, οι επίορκοι τυφλοπόντικες τα ‘’έχασαν’’ ! Τα ‘’κόκκινα’’ τηλέφωνα κτύπησαν και τα φερέφωνα άκουγαν χωρίς να μιλούν. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε ο πόλεμος των ΜΜΕ κατά της κυβερνητικής προσπάθειας για να… σωθεί η χώρα
  *Κι όμως με (ν)τροπολογία στις 11 Δεκ. 2013, Σαμαράς-Βενιζέλος, ΧΑΡΙΣΑΝ το πρόστιμο 1,2 Δις. ευρώ που είχε επιβάλλει για λαθραία διακίνηση και εισαγωγή πετρελαίου σε Λάτση και Βαρδινογιάννη. Και εμείς ‘’οι έντιμοι’’ που ..επαναστατούμε με το παραμικρό όταν θίγονται τα συμφέροντά μας, τι δίδαγμα δίνουμε στα παιδιά μας, στην Ελλάδα του αύριο? Που είναι η ηθική συμπαράσταση, στον έντιμο αγωνιστή που διώκεται από την κλίκα , γιατί είναι ΕΝΤΙΜΟΣ?
  *Στις 25 Φεβρουαρίου, δεξιοί, αδέξιοι, ‘’αριστεροί’’ και ακροφασίστες, οδήγησαν τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ειδικό δικαστήριο , οι έντιμοι του Σύριζα, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του συκοφάντη και ψεύτη καμένου και των χρυσοδολοφόνων γιατί δεν …εισέπραξε 120.000 ευρώ από τη Λίστα Λαγκαρντ, ενώ αυτοί επί τρία χρόνια σχεδόν …τι εισέπραξαν?
  * Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ Βενιζέλος, κατάλαβε ότι χάνει το παιχνίδι και ήλθε σε επαφή με τον Σαμαρά, τον άλλο ΑΠΟΣΤΑΤΗ, και κατόπιν Μπαροζικής οδηγίας και υποστήριξης αποφάσισαν την ανατροπή και την τιμωρία αυτών που αγνόησαν τα αφεντικά τους.
  *Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Ελλάδας, βρέθηκαν δύο πολιτικοί και επέβαλαν πραγματικό πρόστιμο σε λαθροδιακινητές τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου. Κι όμως , η πράξη του αυτή δημιούργησε »ΤΣΟΥΝΑΜΙ»» οργής, τόσο στους φοροφυγάδες, όσο και μίσθαρνα όργανα της δημόσιας εξουσίας.
  *Ασυγκράτητοι όλοι τους θέλησαν να θρέψουν δάφνες, με την »ευκαιρία» τιμωρίας του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού, που έκανε το καθήκον του βάζοντας πρόστιμο στην κορυφή της πυραμίδας φοροδιαφυγής.
  *Πότε στο παρελθόν έγινε έλεγχος και επεβλήθη πρόστιμο τόσο μεγάλο, όσο και το μέγεθος της φοροδιαφυγής και το εμπορικό και κοινωνικό »ανάστημα» των φοροφυγάδων.
  *230 !!! βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού, πιστεύοντας ότι ο ..ψηφοφόρος θα τους »εξάγνιζε» πολιτικά ισοβίως.Φαίνεται ότι ο ‘’πολιτικός’’ συμπεριφέρεται ανάλογα με την ‘’κάστα’’ και τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων.
  *Στην αρχαία Ρώμη οι ‘’πελάτες’’ ζήταγαν αίμα.
  Σήμερα, στην Ελλάδα οι ‘’πελάτες’’ ζουν και αποχαυνώνονται με ..χόρτα, καφέ και ‘’παρόλες’’ μικροκομματικής σκοπιμότητας και πελατειακής εξυπηρέτησης.
  Αυτοκαταστροφή χωρίς επιστροφή για την Ελλάδα και… εκούσια δυστυχώς.
  ΣΧΟΛΙΟ: ΓΙΑΤΙ ο κ. Τσίπρας δεν επαναφέρει το πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ με νέο νόμο, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!! ώστε με τα χρήματα αυτά να επιλύσει ΟΛΑ! σχεδόν τα παρόντα προβλήματα?

 5. Η ιδέα για δήθεν ενα διαφορετικό κομμα της κεντροαριστεράς, οπως λεει ο Γιαννης Ραγκουσης ,
  Δεν ειναι και τόσο νεα, ή άγνωστη στους χιλιάδες άνδρες και γικΙκες του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ οταν ενεργοποιήθήκαμε και αυτοοργανώθηκαμε απο την βάση μας φιάχνοντας ενα κομμα απο τα κάτω προς τα πάνω .
  Όπως ακούστηκε » … Η ιδέα», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Action FM, «είναι να φτιαχτεί ένα σύγχρονο ισχυρό προοδευτικό, νέο προοδευτικό κόμμα το οποίο θα έχει την εξής ειδοποιό διαφορά: ότι δεν θα είναι το κόμμα των 5 επωνύμων αλλά θα είναι το κόμμα των προοδευτικών πολιτών».

  Και γιατι δεν παρουσιάστηκε ο κ Ραγκούσης τότε στην αυτοοργάνωση των πολιτών ;
  Μα γιατι ειχε αρχηγικές τάσεις, το ιδιο και η Άννα Διαμαντοπούλου .
  Ε ! κατι τέτοιους …… εμείς οι ενεργοί αυτοοργανωμένοι πολίτες θα τους περάσουμε από σαράντα κύματα πριν κερδίσουν την εμπυστοσύνη μας.
  Αν οι ενέργειες μερικών μελλών της Διακυβερνησης Παπανδρέου την περίοδο 2009 -2011 δικαιώθηκαν ύστερα από τρία μνημονια και τόση μεγάλη αγωνία και μιζέρια για τους Ελληνες πολίτες και αν οι μετέπειτα κυβερνήσεις τα εκαναν χειρώτερα απο ποτέ άλλωστε , το όφελος για τον τόπο αποδίδεται στην συλλογική προσπάθεια απο τον αμέσως υπεύθυνο που ηταν ο ΓΑΠ .
  Τοσοι πρωην υπουργοί , και ο πρωην ΠτΒ του κρατεού ΠΑΣΟΚ, των 44% της προτιμήςης του Ελληνικου Λαού ακολούθησαν το ΚΙΝΗΜΑ του λαού , χωρις αρχηγικά ενδιαφέροντα !
  Οπως λεει ο εκλεκτός σχολιαστής Ν . ΑΝτωνατος » Καμία πόρτα δεν κτυπά ο Γιώργος.
  Κάνει αυτό που είναι η ιδεολογία του. …»
  Για πρώτη φορα στα δικά μου χρονια βλέπω το ιδιο και μεταξύ των συντρόφων μου τούτη την φορά.
  Αυτο με κανει να ελπίζω οτι τούτη την φορά με την είσοδο του ΚΗΔΙΣΟ στην Ελληνική Βουλή θα δουμε και θα ακούσουμε πραγματικά και εφαρμόσιμα Δημοκρατικά προγράμματα .

 6. Manos 17:52 30/11/2016

  Οταν εγω τα εχωνα αγρια ειδικα στον Ραγκουση, αρκετοι μου την επεφταν με την σειρα τους υπερασπιζοντας αυτο τον σκορπιο που ειχε στον κορφο του ο ΓΑΠ. Τωρα πρεπει να το καταλαβαν οσοι αμβισβητουσαν τον ρολο του το Γιαννη του Ραγκουση. Δεν ξαναγυρναμε στο Πασοκ αλλα ουτε σας ακολουθουμε πλεον κυριοι. Αν κατεβει ο ΓΑΠ ..ΟΚ, αν οχι στον Καναπε , το ξανακαναμε, ξερουμε.

  http://nonews-news.blogspot.gr/2016/11/blog-post_7768.html#more

  • Θ.Τ. 23:11 01/12/2016

   Από ότι πέρασε στα σχόλια από τις δηλώσεις του Ραγκούση, ( * )
   δεν βγαίνει ούτε τώρα , ούτε παλαιότερα ο «σκορπιός».
   Αν ΚΑΙ εγώ θα το έβρίσκα ΑΡΝΗΤΙΚΌ ,
   ΑΑΑΑΑΑΝ , ο Ρ. ένας παό τους λίγους «κηπουρούς»
   και ΟΧΙ εξαπτέρυγο του ΓΑΠ, πάει κοντά σε Φώφη +Σια ,
   και ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ αν έστω και πλησιάσει Βενιζέλο !!!!, Φλωρίδη !
   Και δεν συνεχίζει την στήριξη ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ πολιτικών του 2009 – 2011 ,
   όπως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ( μεγάλη υπόθεση ), ο Καλλικράτης,
   η κόντρα του με τους μαντράδες κ.λπ.
   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ τα «σκορπιός» και τα
   «εγώ πάντα τον είχα κόψει» και τα παρόμοια.
   ΑΑΑΑΑΝ φταίει ο Ραγκούσης που δεν μένει με αυτούς
   που ακολουθούν τις αντιπελατειακές ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ του ΓΑΠ
   και των λίγων «κηπουρών» ( όπου ανήκει ),
   άλλο τόσο φταίνε και αυτοί που λεν τον Ρ. σκορπιό !
   Γίνεται ΕΤΣΙ η ίδια ζημιά στην ΜΟΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
   που περιέχει ελπίδα γιά την χώρα και τον «χώρο»,
   και αυτή είναι η ΣΥΝΕΧΕΙΑ παρακάτω του 2009 – 2011 .

  • Θ.Τ, 23:14 01/12/2016

   ( * ) που υπάρχει ηχητικό link στο action24 ?

  • Θ.Τ. 23:30 01/12/2016

   Από ότι πέρασε στα σχόλια από τις δηλώσεις του Ραγκούση, ( * )
   δεν βγαίνει ούτε τώρα , ούτε παλαιότερα ο «σκορπιός».
   Αν ΚΑΙ εγώ θα το έβρίσκα ΑΡΝΗΤΙΚΌ , ΑΑΑΑΑΑΝ ,
   ένας από τους λίγους «κηπουρούς» και όχι εξαπτέρυγο του ΓΑΠ,
   πάει κοντά σε Φώφη +Σια ,
   και ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ αν έστω και πλησιάσει Βενιζέλο !!!!, Φλωρίδη !
   Και δεν συνεχίζει την στήριξη ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ πολιτικών του 2009 – 2011 ,
   όπως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ( μεγάλη υπόθεση ), ο Καλλικράτης, η κόντρα του με τους μαντράδες ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ τα «σκορπιός» και τα «εγώ πάντα τον είχα κόψει» και τα παρόμοια. ΑΑΑΑΑΝ φταίει ο Ραγκούσης που δεν μένει με αυτούς που ακολουθούν τις αντιπελατειακές ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ του ΓΑΠ και των λίγων «κηπουρών» ( όπου ανήκει ), άλλο τόσο φταίνε και αυτοί που λεν τον Ρ. σκορπιό !
   Γίνεται ΕΤΣΙ η ίδια ζημιά στην ΜΟΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
   που περιέχει ελπίδα γιά την χώρα και τον «χώρο».
   Που είναι η ΣΥΝΕΧΕΙΑ παρακάτω του 2009 – 2011 .
   ( * ) που υπάρχει ηχητικό link στο action24 ?

 7. Ούτε ένας ΕΝΤΙΜΟΣ δημοκράτης ΕΛΛΗΝΑΣ δημοσιογράφος δεν υπάρχει????????
  Ν. Βράχος

  ΔΕΝ ΜΑΣ ‘’ΕΚΑΝΕ’’ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ??

  Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε?

  Έτσι φτάσαμε εδώ που ‘’φτάσαμε’’ !

  *Ο Καραμανλής πτώχευσε την Ελλάδα, όπως ξέρουμε ΠΛΕΟΝ όλοι και κανείς δικαστής ΄η άλλος αρμόδιος υπεύθυνος, δεν άσκησε εναντίον του, οποιασδήποτε μορφής δίωξη ή και έλεγχο. Παραμένει ατιμώρητος, θρασύδειλος και μπουκωμένος εισπράττοντας την βουλευτική του αμοιβή ΧΩΡΙΣ καμία αντιπαροχή και προσφορά.
  *Ο Σαμαράς έδωσε ‘’γη και ύδωρ’’ στους Γερμανούς και παρέδωσε και τον Χριστό ακόμη στο διάβολο για τιμωρία μέχρις ότου απεκάλυψε την φιλομνημονιακή του υπόσταση , προδοσία και εφιαλτική αδυναμία του και πιστεύω του.
  *Ο Βενιζέλος και οι αποστάτες του, σαν άλλος Τούρκογλου, ‘’αξιώθηκε’’! να μπει ΠΡΩΤΟΣ στη λίστα των σύγχρονων αποστατών και προδοτών, προδίδοντας και παραδίδοντας την δημοκρατική παράταξη και πολιτική του υπόσταση, θυσία και βορά, στις πρόστυχες επιδιώξεις του Σαμαρά και τις προσωπικές ονειρώξεις και κομματικές εγκληματικές κυβιστήσεις του.
  *Ποτέ, στη πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μία αντιπολίτευση(Σύριζα) δεν δημιούργησε και σύλλογο άρνησης των υποχρεώσεων του πολίτη προς το δημόσιο, προκειμένου η πίεση αυτή να αναγκάσει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση να βρεθεί σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο.
  *Μόνο Απάτριδες και ΑΘΕΟΙ μπολσεβίκοι, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή την τακτική, προκειμένου να ‘’συνυπάρξουν’’ στην ανέντιμη παραπληροφόρηση, μάζες αδύναμων οικονομικά πολιτών, ώστε με την κατάλληλη προπαγάνδα και παρότρυνση να πέσουν στην κομματική παγίδα της αντεθνικής αντιπολίτευσης αρχικά ως διαφωνούντες και τελικά ως αντιπολιτευτικά ομοφρονούντες.
  ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’:
  *Πόσο ανθέλληνας μπορεί να είσαι, ώστε να αγωνίζεσαι συνειδητά για την καταστροφή της πατρίδας σου, το μέλλον των παιδιών σου, προκειμένου να επιτύχεις την κομματική σου πρόσκαιρη, βρόμικη και ανέντιμη κατάληψη της εξουσίας?
  *Μπροστά σε αυτό το πολιτικό και παραπολιτικό ..’’αποφόρι’’ φυσικό ήταν να υποστεί πολιτική ‘’ συντριβή ΄΄ και ο εθνικός μας ευεργέτης και σωτήρας Γιώργος Παπανδρέου, που σήκωσε το βάρος του αγώνα για την σωτηρία της Ελλάδας από την χρεοκοπία και την καταστροφή.
  Που να αντέξει σε τόση Σαμαρολάσπη , Βενιζελοκακία, Συριζομανία, καΜένη συκοφαντία , ΚΟΥΙΚ-λιανή ηλιθιότητα και τόσους οχετούς δυσωδίας του ΚΟΥΡΗ-ου υπονόμου.
  *ΣΗΜΕΡΑ, που όλα είναι γνωστά και η ΑΛΗΘΕΙΑ συντρίβει την διαπλοκή και τους επίορκους, ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ !τουλάχιστον, προκαλεί το γεγονός, ότι ούτε ένας έντιμος δημοκράτης δημοσιογράφος , κατ΄ έννοια ή έστω και κατ΄ επίφαση, δεν σηκώνει το ανάστημά του και να ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ επωνύμως για την χρεοκοπία, για την δικαίωση Παπανδρέου, για την σωτηρία της χώρας και για τους ΑΘΛΙΟΥΣ προδότες και αποστάτες, που προκαλούν εκμεταλλευόμενοι την δική τους δημοσιογραφική δειλία και συμβιβασμένο ‘’ανθρωπισμό’’ τους.

  Ούτε ένας ΕΝΤΙΜΟΣ δημοκράτης ΕΛΛΗΝΑΣ δημοσιογράφος δεν υπάρχει?

  • freeman 17:18 30/11/2016

   ΠΡΑΓΜΑΤΙ …ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ … ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ για ΔΕΙΓΜΑ … Δημοσιογράφος…ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ του συχνά καλεσμένου στα ΒρωμοΚουροκάναλα που όντως κάααατι τολμά να ψελίσει . . . ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΑΠΙΚΗ ΟΜΕΡΤΑ από χιλιάδες δημοσιογράφους . . . ΤΌΣΑ χρόνια τώρα . . . ΣΑΝ ΚΑΤΙ -ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ . . . τους κρυφούς χρηματοδότες τους ? τους φανερούς εργοδότες τους ? τους σκελετούς που κρύβουν στις προσωπικές τους ντουλάπες ? το υποκριτικό ευθυνόφοβο ξιπασμένο Κοινό που μπορεί να τους ζητήσει ευθύνες για την υποδαύλισή του ? τους πολιτικούς τους πάτρωνες ? μην χάσουν την έξωθεν εργοδοτική τους μαρτυρία ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΓΚΕΜΠΕΛΊΣΚΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΊ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ? ή απλά είναι ΜΑΚΡΑΝ η ΠΙΟ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ?

 8. alex 15:46 30/11/2016

  Όλοι οι αναφερόμενοι στο άρθρο είναι ξεγραμμένοι από την ιστορία. Είχαν τις ευκαιρίες τους και τις πέταξαν. Διέλυσαν το μεγάλο πασοκ κι έστρωσαν το κόκκινο χαλί στον Τσίπρα. Για τους περισσότερους πολίτες είναι αδύνατο να τους ξαναεμπιστευθούν. Θέλουμε χρόνο λοιπόν, ίσως μια ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον, για να εμφανιστεί κάτι καινούργιο, διαφορετικό που θα δεχτεί ο λαός ν’ακούσει, θα εμπιστευθεί και θα στηρίξει.

 9. diogenis 14:31 30/11/2016

  γράφω μήνες στα σχόλια του matrix ότι η χώρα και ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται νέο κόμμα. όχι φληναφήματα περί ενιαίου φορέα και άλλα «κουφά» . το ΠΑΣΟΚ εξεμέτρησε το ζην. Εδωσε . Τέλος. Δεν έχει η χώρα πλέον σήμερα ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ας αποφασίσουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα.

 10. Ε.Στ. 13:22 30/11/2016

  Φώφη Γεννηματά στα «Παραπολιτικά: » Καλοδεχούμενος ο Γιώργος Παπανδρέου». Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεσθε ότι καλοδέχομαι κάποιον σημαίνει ότι εγώ έχω το σπίτι και δέχομαι καλεσμένους με χαρά (αφού ρωτήσω πρώτα τον σύντροφο Λαλιώτη, συμπληρώνω εγώ).

  • ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ,
   ΄Η, …ΠΡΟΚΟΠΙΚΟΣ ΚΑΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ’’.. ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ???

   Σήμερα όλοι γνωρίζουμε τους συκοφάντες, τους ψεύτες, τους προδότες , τους αποστάτες που πέρασαν ή, βρίσκονται στην εξουσία . Σήμερα όλοι έχουμε νιώσει το χέρι της χρεοκοπίας που αδυσώπητο περιμένει να μας κτυπήσει την πόρτα. Και τρέμουμε στην ιδέα και μόνο μιας τέτοιας καταστροφής.
   Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει ένα πλέγμα διαστροφής, φοροδιαφυγής και επιθανάτιου οικονομικού ρόγχου.
   Η Ελλάδα πέθαινε, χρεοκοπούσε και ημείς.. άδαμε !

   Σήμερα όλοι θυμόμαστε την ειλικρίνεια και την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να μας ενημερώσει για όσα ‘’ παρέλαβε’’ και για τον διπλό αγώνα του. Πρώτα να ‘’άρει την ρήτρα της μη βοήθειας’’
   σε όσα μέλη της Ε.Ε είχαν οικονομικά προβλήματα, που ‘’αγκάλιαζαν’’ την επιβίωσή τους και
   δεύτερο, να ψηφίσει όσο το δυνατόν, περισσότερα νομοσχέδια από αυτά που είχαν ετοιμάσει οι ‘’κηπουροί’’ του, ώστε να συλλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους φοροφυγάδες, που χρόνια ολόκληρα ήταν ‘’ΑΓΝΩΣΤΟΙ’’ σχεδόν στην εφορία,
   ενώ τα πρώτα μέτρα ΗΧΗΣΑΝ με το πρόστιμο 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία –τριγωνική εισαγωγή πετρελαίου, και την έφοδο στο ιατρικό κατεστημένο του Κολωνακίου.

   Και στις δύο προσπάθειές του ΠΕΤΥΧΕ! σχεδόν απόλυτα.
   Τα επιτυχή δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2010, αναγνωρισμένα ΕΠΙΣΗΜΩΣ από όλους τους αρμόδιους και μη φορείς, απετέλεσαν τον καταλύτη και τις βάσεις για μια καλλίτερη Ελλάδα, για ένα κράτος με ισονομία, ευνομία και φοροδοτική ισότητα για όλους.

   Οι αίθουσες ‘’VIP’’ στον Κορυδαλλό ήταν η καλλίτερη απόδειξη μιας επιτυχημένης αλλαγής που ξεκινούσε ελπιδοφόρα.
   Βρέθηκε λοιπόν ένας Έλληνας πολιτικός , με μερικούς αποφασισμένους συνεργάτες και άρχισε να ξηλώνει κυριολεκτικά τα τείχη της διαφθοράς.

   Και πέσαμε όλοι επάνω του να τον ‘’φάμε’’ ! όπως συνέβη και με τον εμπνευστή και δημιουργό του νόμου για τις αξιοκρατικές εισαγωγές υπαλλήλων στο δημόσιο ΑΣΕΠ, Αναστάσιο Πεπονή, που δεν βγήκε ούτε βουλευτής !!!!!!!!!

  • Θ.Τ. 19:03 30/11/2016

   Δηλ. η Κα Φώφη έπαψε ( ΜΑΚΑΡΙ ) να ρωτάει τον Βενιζέλο και ρωτάει τον Λαλιώτη ? Λες ? Ετσι φαίνεται που και που, έστω και τόοοοσο αργά . Αλλά το πρόβλημα είναι πως η Κα με το επώνυμο και την ταμπέλα, με μπόλικη αυτοαναφορικότητα/ηγεμονισμό ( εμείς που … ) πρέπει να ρωτάει κάποιον. Ετσι ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ είναι, ΔΕΝ γίνεται, ΔΕΝ φτουράει . ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ 2009 – 2011, ΟΧΙ του 2012 +

 11. Καμία πόρτα δεν κτυπά ο Γιώργος.
  Κάνει αυτό που είναι η ιδεολογία του.
  Και το σπουδαιότερο είναι ούτε τον ενδιαφέρει αν ο ΣΟΦΟΣ λαός τον ψηφίσει η όχι.Αυτός ότι έκανε το έκανε με γνώμονα
  Το συμφέρον της Πατρίδας.Δεν χάιδεψε αυτιά ούτε λαικισε.Κάτι που δεν το είδαμε από τον Ζαππεια Σαμαρά και από το θα τα σκίσω τα μνημόνια και τους ζουρνάδες του Τσίπρα.
  Γι’αυτό κ Ε.Στ. μην ανησυχείτε για το μέλλον του Γιώργου.Να ανησυχείτε για το μέλλον της πατρίδας και φυσικά το δικοσας.

  • NB 23:01 30/11/2016

   ‘’Χωρίς γραμμάτια και συναλλαγματικές’’.

   Μόνο με το Γιώργο Παπανδρέου, μπορεί αυτός ο τόπος να πάει μπροστά. Η Ελλάδα, για να μπορέσει να επιβιώσει και να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται σύστημα και νέους ανθρώπους χωρίς δεσμεύσεις. Χωρίς γραμμάτια και συναλλαγματικές. Χρειάζεται έναν δοκιμασμένο πρωθυπουργό , ΕΝΤΙΜΟ, αγωνιστή, με διεθνές κύρος και λόγο, με μια ομάδα έντιμων συνεργατών, που θα αναστηλώσουν τη χώρα και θα αγωνιστούν για την κοινωνική δικαιοσύνη των Ελλήνων. Απλούς Έλληνες, μορφωμένους, αποφασισμένους με συναίσθημα, ανθρωπιά και συναίσθηση της σοβαρότητας και της ευθύνης, χρειαζόμαστε.
   Εξ άλλου, όλοι σήμερα συμφωνούμε με τους νόμους που ψήφισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού στην ουσία, είναι υλοποίηση των όσων ζητούσαμε να γίνουν και να εφαρμοσθούν. Τι άλλο ζητούν οι Έλληνες πολίτες παρά, έντιμους και εργατικούς πολιτικούς που να κάνουν τη δουλειά τους σαν κάθε φιλόνομος πολίτης.
   Δηλαδή το ‘’αυτονόητο’’ το θεωρούμε…τύχη?

 12. Aggelos 11:29 30/11/2016

  Ενδιαφερον το αρθρο σας Κυριε Φελέκη εν πολλοις αποδιδει την κατασταση ως εχει στον πολυπαθο χωρο του Κεντρου και της Κεντροαριστερας.
  Θα διαφωνησω μαζι σας στην ισοπεδωτικη θεωρω εκτίμηση ότι » Οι οπαδοί του πασοκ είναι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, διευθυντικά στελέχη στη διοίκηση και επιχειρήσεις του δημοσίου, συνδικαλιστές, κρατικοί υπάλληλοι. »
  Τοσες εκλογες που κερδισε το ΠΑΣΟΚ μετα τη μεταπολιτευση με ποσοστα πανω από 40% με την τελευταια το 2009 44% δεν απαρτιζόταν μονο από ανθρώπους που ειχαν σχεση διοικητικη με το κράτος.Αυτοι υπηρχαν υπαρχουν και θα υπαρχουν σε ολους τους χωρους και είναι λυπηρος ο τρόπος που κινούνται εντος των κομματων εχοντας καθαρα και μονο ιδιοτελη κριτηρια.
  Στο ΠΑΣΟΚ ήταν τολεγόμενο » βαθυ πασοκ» που με την πρωτη στραβη στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μολις μυρίστηκαν εξουσία, που άλλωστε δεν ηταν και δύσκολο ,λόγω της αντιμνημονιακής υστερίας των προηγούμενων ετών.
  Υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ και ανθρωποι που τα κίνητρα τους ήταν καθαρά ιδεολογικα οραματικα Είναι κρίμα να τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί.
  Το οξύμωρο σε ολη αυτή την ιστορία είναι ότι η ΝΔ εχει καταφέρει να ρίξει όλα τα βάρη, όλα τα δεινα που βαρύνουν τη Δημόσια δίοικηση στο ΠΑΣΟΚ υποδυόμενη τη φιλελεύθερη παράταξη ,την παράταξη δλδ που εχει στόχο το συμμαζεμα της σπατάλης, που κανει ιδιωτικοποιήσεις για το δημόσιο συμφέρον κλπ.Η ιστορία βέβαια δείχνει το ακριβώς αντίθετο,Μονο ως ρητορικη είναι φιλελευθερη.Επι της ουσίας αν θυμηθουμε την πενταετια 2004-2009 οι σπατάλη ξεπέρασε κάθε οριο ο σημερινος προεδρος της δημοκρατιας μην ξεχναμε ποσες μονιμοποιησεις εκανε με την αποφαση του για τους συμβασιουχους ή την πελατειακη διαχείριση των λεγόμενων stage κρατώντας ομηρους νέα παιδια εκμεταλλευόμενη την αναγκη τους για εργασια.Αρα μονο στα λόγια είναι και παρουσιάζεται ως η παραταξη της ευθύνης.Η πραγματικότητα είναι διαφορετικη,διοτι η ευθύνη της για τη σημερινη κατάσταση είναι μεγάλη και θα λεγα και μεγαλυτερη.
  Εχει καταφέρει όμως να μεινει συσπειρωμενη και χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμενη επιχειρηματολογια,οτι φταιει ο Παπανδρεου που μας εβαλε στο μνημονιο και το ΠΑΣΟΚ για το ότι φτασαμε ως εδώ, να είναι ένα βήμα από την κατάληψη της εξουσιας
  Τι θα γινει στο χωρο της κεντροαριστερας τωρα είναι μια εξισωση πολύ δύσκολη.
  Κατά τη γνωμη μου θελει ανανεωση σε ιδεες και σε στρατηγικη.Το πεδίο που πάντα υπερείχε ηταν των ιδεών.Οτι καινουργιο,οποιαδήποτε εξελιξη στη χώρα που την προχώρησε ένα βημα παραπέρα ,την εβγαλε δλδ από τη θεση της ψωροκώσταινας και την εκανε μια συγχρονη ευρωπαικη χώρα εγινε από τις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ…αρεσει δεν αρεσει αυτό.Με λαθη με πισωγυρίσματα με ανθρώπους που δεν τιμησαν στο ελάχιστο τις θεσεις ευθυνης και εξουσιας που κατέλαβαν.Αλλα προχώρησε η Ελλαδα.Κι αν δεν ηταν η καταστροφικη πενταετια Καραμανλη η χωρα θα ειχε περασει την κρίση πολύ πιο ανωδυνα.Αρα στο πεδίο των ιδεων πρέπει να ριξει το βάρος,για να γίνει όχι ο τριτος πόλος που θα αναρωτιέται αν θα συνεργαστει με τον ένα ή τον αλλο αλλα ο κυρίαρχος πόλος που θα συσπειρώσει ακριβως λογω της υπεροχης των ιδεών του , τον κόσμο.
  Μια καλη αρχη θα είναι η συνεργασια των δυναμεων του χώρου πανω σε συγκεκριμενο πλαίσιο αρχων.Ναι η ΔΗΠΑΡ με το ΚΙΔΗΣΟ μπορούν.Ας το τολμήσουν.

 13. AlexV 11:09 30/11/2016

  Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Βενιζέλος και λοιποί, όλα τα ενέματα μαζί! Μακάρι! Να συμβεί να γνωρίζουμε τις κακοτοπιές! Αλήτες, δε σας γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας, και σηκώνετε ανάστημα στον Παπανδρεϊσμό.

 14. Όταν ακούω τη Γεννηματά να μιλά για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ είχε πρόεδρο και η χώρα πρωθυπουργό, ή αν όλα έγιναν από μόνα τους.

  Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ δήλωση της Γεννηματά από τότε που ανέλαβε αρχηγός, όπου αναφέρει το όνομα Γιώργος Παπανδρέου…

  • Ε.Στ. 11:55 30/11/2016

   Έλα μου, ντε! Και παρ” όλα αυτά, ο Γιώργος της χτυπά την πόρτα μιας και αυτόνομος δεν επιβιώνει με τίποτα.

   • freeman 12:25 30/11/2016

    Ελα αντιΓαπικέ Λακέ σχόλασες , τράβα τώρα στον νταβά σου να πάρεις το κατιτίς σου και για σήμερα !

    • Ε.Στ. 12:36 30/11/2016

     Ευκολάκια τα μπινελίκια σου αλλά δεν απαντάς χρυσέ μου!

     • ΝΜαν. 16:10 30/11/2016

      ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ !!!

      Είναι γνωστό σε όλους και ειδικά στους επίορκους και κοινούς απατεώνες της παραπολιτικής, ότι η ‘’ομάδα τεκμηρίωσης’’ του Πασοκ του Γιώργου Παπανδρέου, κατέθεσε 750 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, φέρνοντας στην επιφάνεια κάθε φορά, ένα τεκμηριωμένο ! κακούργημα της κλίκας που παρα-κυβερνούσε.

      Τι να πρωτοθυμηθούμε από τη σειρά, τον αριθμό και το μέγεθος των εγκλημάτων?
      Ενδεικτικά αναφέρουμε …μερικές εγκληματικές ενέργειες που τάραξαν και αποκάλυψαν ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της διαπλοκής.

      * τα δομημένα ομόλογα,
      * οι ακτοπλοϊκές μίζες Παυλίδη,
      * οι offshore Βουλγαράκη, που ήταν νόμιμες και ηθικές,
      *οι ανταλλαγές με τον Εφραίμ, φιλέτων ακίνητων του Δημοσίου με το νερό και τα ψαρια της Βιστωνίδας στο σκάνδαλο Βατοπεδίου,
      * οι απαγωγές των Πακιστανών,
      * το Σινούκ,
      *ο Ζαχόπουλος,
      *ο Βαρθολομαίος,
      *ο Χούπης,
      *οι στημένοι διαγωνισμοί και εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις των δικών τους παιδιών με την καθιέρωση της συνέντευξης και την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ,
      *οι κουμπάροι Πανάγοι και σια,
      * η απογραφή,
      *η επιτήρηση,
      *η κουτοπόνηρη αύξηση του ΑΕΠ κατά 27% μέσω πορνείας και λαθρεμπορίου,
      * τα κρυφά ομόλογα, τα κρυφά δάνεια από την J.P MORGAN,
      *τα γκόλντεν μπόϋς,
      *τα ψευδή στοιχεία στη Γιούροστατ,
      * το κλείσιμο της Βουλής για να παραγραφούν τα αίσχη τους.
      Ξεχάστηκε ο διπλασιασμός του χρέους και η εκτόξευση του ελλείμματος στα ύψη σε πεντέμισι μόλις χρόνια.
      Ξεχάστηκαν όλα τα απίθανα και πρωτόγνωρα σκάνδαλα της Δεξιάς και έμεινε να φταίει ένας και μοναδικός.
      Χιλιάδες τέτοιες τεκμηριωμένες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου την περίοδο της ΕΠΑΡΑΤΗΣ πενταετίας (2004-2009) από την επιτροπή τεκμηρίωσης του Πασόκ.

      Κι ύστερα ‘’ΕΦΥΓΕ’’ –λιποτάκτησε (οικογενειακό …προνόμιο ο φιλοτομαρισμός) ο ανενεργός μπουχέσας και μάθαμε μέρος του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ που είχε συντελεστεί.

      Η Ελλάδα, ουσιαστικά, είχε χρεοκοπήσει. Ήταν θέμα χρόνου να ‘’σκάσει το κανόνι’’ ως συνέπεια και αποτέλεσμα της λαθροδιακυβέρνησης του…ανενεργού που λέει και η Δόκτωρ..φοιτήτρια της εξωγήινης ΄΄ιατρικής’’ του τότε υπουργείου Υγείας και Παιδείας.

      Σημεία και ΤΕΡΑΤΑ!!! Κι όμως ΚΑΝΕΝΑΣ δικαστής δεν φορούσε τότε πανταλόνια για να αποκαταστήσει το διάτρητο κύρος μιας δικαιοσύνης του Πάκη, σε νάρκη και αφασία.

      Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι ‘’κηπουροί’’ του ανέλαβαν την ευθύνη να κτυπήσουν την ΔΙΑΠΛΟΚΗ και να σώσουν την Ελλάδα.

      * Η διαπλοκή, είδε για πρώτη φορά οικονομική αστυνομία και οικονομικό εισαγγελέα, και κατάλαβε ότι ‘’κάτι πρωτόγνωρο’’ συμβαίνει και φυσικά ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ. [[Ακούς ‘’άρση του τραπεζικού απορρήτου’’ να ψηφίσει ο Παπακωνσταντίνου, έλεγαν και..τραβούσαν τα μάγουλά τους!

      *Είδαν για πρώτη φορά χειροπέδες οι ’’Χρυσοχέρηδες’’ και ανατρίχιασαν.

      *Είδαν αποφάσεις επιτροπών της βουλής, αντίθετες στο κοινό συναίσθημα του λαού, να μεταβάλλονται σε λαιμητόμους των καταχραστών του δημοσίου χρήματος, με τους ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!

      *Είδαν και κατάλαβαν ότι κλέφτες και μεσάζοντες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κρυφτούν.

      Ο θόρυβος και οι βρώμικες προσπάθειες για την λίστα Λαγκάρντ , ήταν το μεγάλο λάθος τους.

      Ξεγυμνώθηκαν οι κλέφτες και οι ..προστάτες τους.

      Τώρα όλοι ΞΕΡΟΥΜΕ, ότι ο πόλεμος λάσπης εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και των ΕΝΤΙΜΩΝ συνεργατών του έγινε και ΓΙΝΕΤΑΙ! από τα βρώμικα κυκλώματα.
      Αντιδρούν με την οργή του πληγωμένου θηρίου που κάποιος το..πάτησε !
      Πιστεύουν οι ‘’νέοι μπολσεβίκοι’’ ότι έτσι, με βρωμιά και λάσπη θα κτίσουν το νέο πύργο της ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.
      Ένα πράγμα όμως τους διαφεύγει: Η οργή και η αγανάκτηση των ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ δικαστών που αρνούνται να μεταβληθούν σε …τούβλα του νέου τείχους της ντροπής του Βερολίνου.

      Ο φασιστο-κουμμουνισμός σαν έννοια και καθεστώς θα υποστεί την τιμωρία που του πρέπει.
      Φίλε Μιχάλη,
      Κουράγιο και δύναμη, είμαστε ΟΛΟΙ δίπλα σου γνωρίζοντας την εντιμότητα και την φιλοπατρία σου.
      Απλά, η φωτιά ‘’ψήνει’’ το ατσάλι και ο δρόμος ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ανήκει σε ολίγους και όχι σε…λίγους !

   • Θ.Τ. 12:59 30/11/2016

    Μήπως οι μονταζιέρες – μαζί και συ – σπάνε ΠΑΛΙ ρεκόρ διαστρέβλωσης, λέγοντας πως «ο ΓΑΠ χτυπάει την πόρτα της Φώφης» ? Ο ΓΑΠ μιλάει με όλους στο «χώρο» γιά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ανασυγκρότησης και όχι γιά ΚΑΡΕΚΛΕΣ . Kαι στα κόμματα γιά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΌΔΟΥ της χώρας από την λαμογιά, γιά να βγεί από την κρίση .

  • Φίλε Ορέστη , εχεις απόλυτο δίκιο ,
   ο δε «άσπονδος » φιλος μου Ε Στ.,
   ξερνάει λίγο δηλητήριο απο καιρού εις καιρόν για να μη δηλιτηριαστει ο ιδιος .
   Χωρίς ποτένα αναλύει μιά του θέση ονομάζοντας πεπραγμένα , ανθρώπους και τόπους .
   «ΧΙτ ( ή φακ εντ ) ραν » το λένε οι Αμερικανοί .
   Αν ηταν να μεταφραστεί στα Ελληνικά κ. Ε.Στ. Μπορούσαμε να πούμε » γάμα και λάκα » ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.