MEDIA

Στο Ναύπλιο το «Ελλάδα από το Α ως το Ω»

Το πρωτοποριακό έργο του Ιωάννη Λυκούδη για το πεπτικό έλκος στο «Αυτοί που Τόλμησαν»

Το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 22.00, παρουσιάζει το έργο του Έλληνα γιατρού-παθολόγου Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), που ξεχώρισε για την επίμονη αναζήτηση και έρευνα των αιτιών του έλκους του στομάχου. Το σπουδαίο του έργο αναγνωρίστηκε το 2005, όταν οι Αυστραλοί νομπελίστες Μ. Μάρσαλ και Ρ. Γουόρεν ανέφεραν τον Ιωάννη Λυκούδη ως τον πρωτοπόρο Έλληνα γιατρό που ανακάλυψε τα αίτια του πεπτικού έλκους και έδειξε τον δρόμο για τη θεραπεία του.

otehistory4
Στο νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», που γυρίστηκε σε Αυστραλία, Αμερική, Μεσολόγγι και Αθήνα, φιλοξενούνται ο Νίκος Λυκούδης γιατρός και γιος του Ιωάννη Λυκούδη, η Ευανθία Λυκούδη σύζυγος του σπουδαίου γιατρού, ο Βασίλειος Ρήγας Chief Division of Cancer Prevention of Medicine στο Stony Βrook University School of Medicine, ο Barry Marshall κάτοχος Νόμπελ καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας University of Western Australia, ο Ευστάθιος Παπαβασιλείου γαστρεντερολόγος, ο Νικόλαος Κορδόσης δικηγόρος ιδρυτής του κέντρου λογού και τέχνης "διέξοδος", ο Νικήτας Φιλιππόπουλος δημοσιογράφος συγγραφέας και ο Κώστας Ρεπάσος πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου. Το επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Κώστας Μαχαίρας.

otehistory
Στο νέο επεισόδιο του «Ελλάδα από το Α ως το Ω » την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 21.00, ταξιδεύουμε στο Ναύπλιο, την πόλη όπου βρίσκεται το μοναδικό παράρτημα του Χάρβαρντ στην Ελλάδα και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Μέσα από μια ξενάγηση στο Παλαμήδι και στο Μπούρτζι, με τη βοήθεια ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, ανακαλύπτουμε την ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Ο αρχαιολόγος Γιώργος Τσεκές μας εξηγεί πώς οι Ενετοί θέλησαν να κάνουν το Ναύπλιο «απόρθητη πόλη», ο αρχιτέκτονας Κώστας Μπουντούρης μας οδηγεί στην περίφημη πλατεία Συντάγματος και μας θυμίζει πως το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού Κράτους και ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης αναδεικνύει την προσωπικότητα του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, που δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η κοινωνική ανθρωπολόγος Μαρία Βελιώτη μας αποκαλύπτει την άγνωστη αυτή γωνιά της πόλης που σφύζει από ζωή μέχρι σήμερα, ενώ η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου, μας εξηγεί γιατί η Αργολίδα χαρακτηρίζεται «το πιο πυκνό αρχαιολογικό πάρκο της Ευρώπης». Ο Γιάννης Πετρόπουλος, καθηγητής κλασικής φιλολογίας και απόφοιτος του Χάρβαρντ, αναφέρεται στο παράρτημα του αμερικανικού πανεπιστημίου, ενώ για το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, μιλά ο σκηνοθέτης και καθηγητής Γιάννης Λεοντάρης. Τέλος, η διευθύντρια του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης Λαμπρινή Καρακούρτη αναφέρεται στους σπουδαίους πίνακες που έχουν εμπνευστεί από τους αγώνες της Απελευθέρωσης του Έθνους.

otehistory1
Αυτή την εβδομάδα επίσης προβάλλονται:
• Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 21.30, το ντοκιμαντέρ, Μακεδονία - 4.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού: Η καταγωγή των Μακεδόνων, για το έργο σημαντικών συγγραφέων, όπως ο Ησίοδος κι ο Ηρόδοτος, που εντάσσουν τους Μακεδόνες στο γενεαλογικό δέντρο του Δευκαλίωνα, από τον οποίο κατάγονται όλα τα ελληνικά φύλα.
• Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τα ντοκιμαντέρ Ζωντανά Μνημεία: Αρχαιολογικά Θαύματα - Δήλος, η ευμετάβλητη νήσος (21.00) για την φημισμένη γενέτειρα του θεού Απόλλωνα και Ζωντανά Μνημεία: Αρχαιολογικά Θαύματα - «Ξενάγηση» στους Δελφούς (21.30) για την πόλη όπου λειτούργησε το σπουδαιότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.
• Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 22.00, Το χαμένο λιμάνι ενός Βυζαντινού Αυτοκράτορα μάς μεταφέρει στον Βόσπορο, όπου η διάνοιξη μίας υποβρύχιας σήραγγας αποκάλυψε έναν αρχαιολογικό θησαυρό: πάνω από 30 πλοία με εμπορεύματα και ανθρώπινους σκελετούς. Το χαμένο λιμάνι του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’ έρχεται στο φως και μας ταξιδεύει στο Βυζάντιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.