ΚΟΣΜΟΣ

«Ψαλίδι» στα κονδύλια της ΝΑSΑ

Τραμπ: Αδιαφορεί για το περιβάλλον, νοιάζεται για το διάστημα

Δραστική μείωση των κονδυλίων που διαθέτει η NASA στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή φέρεται να ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
trump

Χαρακτηρίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σαν «κινέζικη απάτη», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Αμερικανική Εταιρεία Διαστήματος θα πρέπει να εστιάσει ξανά στα διαστημικά ταξίδια. Το δικό του όραμα για τη NASA είναι οι τολμηρές αποστολές ως τα πέρατα του ηλιακού συστήματος, η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, αλλά και μια νέα επίσκεψη αστροναυτών στην Σελήνη.

Ο Τραμπ θεωρεί μάταιη τη χρηματοδότηση «γαιοκεντρικών» ερευνητικών προγραμμάτων και σύμφωνα με τον Μπομπ Γουόκερ, έναν από τους συμβούλους του, ειδικευμένου σε θέματα διαστήματος κ.λπ, η NASA «εσχάτως έχει υποβιβαστεί σε μια υπηρεσία που ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με τον ανεφοδιασμό των διαστημικών σταθμών, ενώ σπαταλά υπερβολική ενέργεια και εργατώρες σε πολιτικώς ορθά προγράμματα παρακολούθησης διαφόρων δεικτών του περιβάλλοντος».

Εφέτος το τμήμα της NASA που ασχολείται με την παρατήρηση της Γης ενισχύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ με 1,92 δισ. Δολάρια, ένα κονδύλι που ήταν κατά 30% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επί προεδρίας Ομπάμα, η χρηματοδότηση της NASA αυξήθηκε κατά 50%, αντίθετα όμως από τον διάδοχό του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εισηγήθηκε μείωση των δαπανών του 2017 για την εξερεύνηση του απώτερου διαστήματος κατά 840 εκατ. Δολάρια.

Όπως είναι φυσικό, οι επιστήμονες της NASA υπερασπίζονται το ενδιαφέρον τους για την κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς το ως «σωτήριο για τη ζωή των κατοίκων της Γης». Εντελώς αντίθετοι είναι οι Ρεπουμπλικανοί -δηλαδή η παράταξη που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, αναδεικνύοντας ως επόμενο Πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ- είναι πεπεισμένοι ότι «κακώς η NASA ασχολείται με την πρόγνωση του καιρού».

Σχέδια για το Φεγγάρι
Οι Αμερικανοί δεν έχουν στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη από το 1972, σήμερα όμως αναζωπυρώνονται οι φήμες ότι επίκειται νέο ταξίδι στον πλανήτη, κυρίως ως ενδιάμεσος σταθμός για την εξερεύνηση του Άρη -αλλά και για έναν πολιτικό λόγο: Εικάζεται ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν κι εκείνοι μια αποστολή στη Σελήνη, σχεδιάζοντας να εγκαταστήσουν μια βάση με 12 κοσμοναύτες.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που πιθανώς θα οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής τη NASA, είναι το γεγονός ότι ο νυν επικεφαλής της Εταιρείας Διαστήματος, Τσαρλς Μπόλντεν, έχει προαναγγείλει την παραίτησή του τον ερχόμενο Ιανουάριο. Προφανώς ο επόμενος διευθυντής της NASA θα είναι της επιλογής Τραμπ, οπότε δεν αποκλείεται καθόλου να οργανωθεί μια νέα διαστημική αποστολή με προορισμό τη Σελήνη -αν και για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνος που υπερβαίνει την πενταετία. Ο Τραμπ, όμως, καθώς και οι σύμβουλοί του, φιλοδοξούν να βρίσκονται στην εξουσία και να θαυμάσουν την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.