ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραστική βελτίωση του κλίματος

Τράπεζες: Η αξιολόγηση και η φυγή προς τα εμπρός

Την πεποίθηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει την κρίσιμη καμπή για την μεγάλη φυγή της οικονομίας και της χώρας προς τα εμπρός, σηματοδοτώντας το τέλος της μεγάλης κρίσης υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών.
trapezesaxiologisi

Ήδη στην προοπτική ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων οι επενδυτές αντιδρούν ιδιαίτερα θετικά: το spread των ομολόγων –μετά από πολύ καιρό- υποχώρησε κάτω του 8% ενώ τις προηγούμενες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε ένα ράλι ανακτώντας το επίπεδο των 600 μονάδων ενώ τα κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές ξεπερνούν το 50%.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει άμεσα σε μια δραστική βελτίωση του κλίματος και σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να επικεντρωθούν στις δυο μεγάλες προκλήσεις: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προσέλκυση καταθέσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει την ανάγκη η δεύτερη αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να ολοκληρωθεί χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Μόνο έτσι τονίζεται θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης και θα καταστεί δυνατή η επιστροφή σε ικανοποιητικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Επιπλέον θα πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να ανασχεθούν οι κίνδυνοι που απειλούν την ελληνική ανάκαμψη και να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση του προγράμματος του ESM και η έξοδος της χώρας στις αγορές:

-- Την επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

-- Την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που πλέον ανέρχονται στο 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων, δηλαδή σε 108,7 δισ. ευρώ.

-- Την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους, με την άμεση εξειδίκευση σχετικών μέτρων όπως έχουν δεσμευθεί οι εταίροι.

-- Τη χαλάρωση και τελικά κατάργηση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων, που είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και της ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.