ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βούτσης συγκαλεί σήμερα νέα συνεδρίαση

Τρεις όρους θέτει η Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

esr

Πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην προσπάθειά του να καρποφορήσει η σημερινή έκτη κατά σειρά- απόπειρα της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει νέο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Ο Ν. Βούτσης θα προτείνει σήμερα νέα πρόσωπα για το επταμελές συμβούλιο του ΕΣΡ, υιοθετώντας τις προτάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, για την ανάδειξη μιας σύνθεσης από την οποία θα απουσιάζουν τα πρόσωπα που είναι κομματικά «χρωματισμένα» και θα κυριαρχούν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Βουλής, είναι να κάμψει την αρνητική στάση που εξακολουθεί να έχει η ΝΔ, η οποία με τις ψήφους της μπορεί να μπλοκάρει έστω και μόνη της τη διαδικασία.

Με συνέντευξη που παραχώρησαν χθες ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας επανέλαβαν ότι για να συναινέσει η ΝΔ στην εκλογή νέου ΕΣΡ θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έθεσαν ταυτόχρονα τρεις όρους για να αλλάξει η αξιωματική αντιπολίτευση την στάση της, οι οποίοι πάντως είναι διατυπωμένοι με τέτοιο τρόπο, που για πρώτη φορά ανοίγουν ένα «παράθυρο» συνεννόησης.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε:

1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).
3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνος, που έχει ήδη προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που έχει προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τρεις όροι που θέτει η ΝΔ έχουν ήδη νομοθετηθεί με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχει ήδη συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνοντας τον σχετικό διαγωνισμό κι επιστρέφοντας όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Εφόσον όμως αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης (απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή νέου ΕΣΡ) η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές διαδικασίες και με την αιτιολογία ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που οδηγεί στην παράταση ενός καθεστώτος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Βάσει του ίδιου νόμου, θα εντέλλεται το νέο ΕΣΡ να προχωρήσει στην προσωρινή αδειοδότηση απεριορίστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, με δικαίωμα διεκδίκησης από οποιονδήποτε μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, 400 θέσεις εργασίας και ετήσιο ενοίκιο περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Με την κατάθεση τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας διαφωνεί η ΝΔ αλλά και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται εκ νέου το ΕΣΡ και το άρθρο 15 του Συντάγματος, κι εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της αναμένεται νέα σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Αντικειμενικά προσπαθώ να κρίνω την στάση της ΝΔ στο θεμα που προέκυψε με την εκλογή
  από τους προέδρους της Βουλής των μελών του ΕΣΡ.
  Δεν βλέπω κωλυσιεργία από μέρους της αλλά αντιθέτως την τάση να ρυθμιστεί το θεμα
  νομικά και συνταγματικά .
  Αντίθετα η κυβέρνησης ειναι στην πορεία που εχει χαράξει με σκοπό να κομματικοποιήσει
  –μετά από το μέρος των δικαστικών λειτουργών των οποίων κινεί τα νήματα κατα βούληςη–
  και τις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ .
  Νοοτροπία Αλέκου Φλαμπουράρη για την Δημοκρατία μας !
  Να θυμηθούμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ηρθε στην κυβερνηση για να δυσκολέψει ακόμη πιό πολύ
  την ζωή μας, με την μη συγκαταθέσει στην επιλογή τότε του ΠτΔ. Δείτε τι απέγινε …
  Οχι μόνον μας κάθησε στον σβέρκο ο πλέον ρουσφετολόγος που πέρασε από την πολιτική σκηνή του τόπου , οι ενέργιες του οποίου στην διακυβέρνηση του Καραμανλή του μωρού,
  μας πτώχευσαν , αλλά ναι! ο Προκόπης Παυλόπουλος , που σαν «συνταγματολόγος » δεν εχει
  τους » πολιτικούς όρχεις » να πει στον Τσίπρα. , φτάνει πιά με τις παλαβομάρες σου εναντια
  Στο Συνταγμα της Χώρας .
  Ειχε δε δίκιο ο Μητσοτάκης τότε, σαν βουλευτής που πηγε κόντρα και δεν τον ψήφισε,
  Ας ηταν ο Παυλόπουλος η ιδια η ΝΔ αυτοπροσώπως .
  Η κακιά ομως νουδούλα η » Καραμνλικηιά, άσχημη γριά τροτέζα » .ειναι στην υπηρεσία της δολιοφθοράς , εναντίον της νομιμότητας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.