ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ακούει την κοινωνία»

Τσουκαλάς: Στην ουσία η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει τους καναλάρχες

Η μάχη για την πάταξη της ασυδοσίας των καναλιών έχει τα «πάνω» και τα «κάτω» της σημειώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής γγ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Tσουκαλάς.

Συγχρόνως εκφράζει την πεποίθησή του ότι η μάχη αυτή θα κερδηθεί για την κυβέρνηση. Επικρίνει δε τη ΝΔ ότι αρνούμενη να επιτελέσει το συνταγματικό της καθήκον για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και δηλώνοντας ότι ο νόμος της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικός, «στην ουσία επιδιώκει να προστατεύσει τους καναλάρχες»,

Στο θέμα του χρέους υπογραμμίζει τις διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με τον Β. Σόιμπλε.«Το θέμα της ανάπτυξης είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το χρέος και αυτό που λένε η ΝΔ και ο Σόιμπλε δεν έχουν επαφή με αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς.

Παρουσιάζει δέσμη μεταρρυθμίσεων στον χώρο ευθύνης του, που είτε είναι σε εξέλιξη είτε προτείνονται προς υλοποίηση, ενώ κλείνοντας αναφέρει πως με μεθοδικότητα και προσήλωση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ωφελώντας τους πολλούς, και όχι τους λίγους όπως γινόταν στο παρελθόν. «Η απαξίωση των πολιτών στον δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ακούει την κοινωνία και να δίνει το παράδειγμα βελτίωσης της Δημοκρατίας», τονίζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή γγ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Τσουκαλά

Ερ. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, τις τηλεοπτικές άδειες. Πώς το προσεγγίζετε εσείς αυτό;

Απ. Μια μικρή, αλλά ισχυρή δομή συμφερόντων διαμορφώθηκε και ξεπήδησε τις προηγούμενες, αρκετές, δεκαετίες, και η αντιμετώπιση του παράλληλου αυτού κέντρου εξουσίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημοκρατία. Η λειτουργία αυτής της δομής συμφερόντων ουσιαστικά λειτουργεί σαν παρακράτος και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Άλλωστε αυτή η δομή δεν έχει πίσω της μόνο τους καναλάρχες, αλλά και εργολαβίες, προμήθειες, μίζες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα της αντιμετώπισης της ασυδοσίας των καναλιών είναι μια μάχη που έχει τα «πάνω» και τα «κάτω» της και πιστεύω πως στο τέλος θα την κερδίσουμε. Στα γεγονότα, τώρα, των τελευταίων ημερών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΝΔ αρνούμενη να επιτελέσει το συνταγματικό της καθήκον για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, και επιπλέον δηλώνοντας ότι ο νόμος της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικός, στην ουσία επιδιώκει να προστατεύσει τους καναλάρχες. Γιατί θα πρέπει να ξέρουμε ότι αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο, τότε ποτέ δεν θα δοθούν χρήματα στο Δημόσιο για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Εμείς προχωράμε με βάση το Σύνταγμα και τον νέο νόμο, θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισης ενός σύγχρονου και ουσιαστικού πλαισίου αδειοδότησης των καναλιών.

Ερ. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο για το θέμα του χρέους. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Απ. Ενώ σήμερα ακόμα και το ΔΝΤ δηλώνει πως υπάρχει άμεση ανάγκη κουρέματος και ρύθμισης του χρέους, η ΝΔ με τον κ. Σαμαρά παλαιότερα και τον κ. Μητσοτάκη σήμερα, είναι οι μόνοι μαζί με τον κ. Σόιμπλε που υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν είναι αυτό καθαυτό το πρόβλημα. Κατ' αυτούς το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, όμως δεν μπορούμε όμως να έχουμε ικανοποιητική ανταγωνιστικότητα, από τη στιγμή που είμαστε στο χρέος. Διευθετώντας το χρέος, διαμορφώνεις ένα ψυχολογικό επίπεδο προκειμένου να έλθουν επενδύσεις, με άλλα λόγια φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό. Για μένα δεν είναι επένδυση να πουλήσεις ένα ποσοστό του ΟΤΕ ή του ΑΔΜΗΕ, γιατί, έτσι, δίνεις κομμάτια από την κρατική περιουσία. Το θέμα της ανάπτυξης είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το χρέος και αυτό που λένε η ΝΔ και ο Σόιμπλε δεν έχουν επαφή με αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Εξάλλου, η Ελλάδα έπειτα και από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, έχει λάβει την επίσημη δέσμευση των δανειστών για την διευθέτηση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Για αυτό λοιπόν και η ρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία μιας και θα δώσει φερεγγυότητα στην Ελλάδα και επιπλέον θα επιτρέψει την ένταξη στις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση και την εξαγορά κρατικών ομολόγων.

Ερ. Από πολλές πλευρές ακούγονται ήδη ενστάσεις για βαριά φορολογία, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι υποστηρίζουν πως θα επιβληθούν και νέοι φόροι. Τι τους απαντάτε;

Απ. Είναι γεγονός ότι από το 2010 μέχρι σήμερα το βάρος των δημοσίων εσόδων πλήρωσαν κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας, και αυτό διότι δεν υπήρξε η πολιτική βούληση ώστε οι πραγματικά έχοντες πλούτο να συνεισφέρουν όσο τους αναλογεί. Η λύση προς τους οικονομικά ασθενέστερους είναι η ελάφρυνση της φορολογίας και για αυτό χρειάζεται πολιτική απόφαση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Γι' αυτό εξάλλου βλέπουμε τις αντιδράσεις μέσω των καναλιών, όπου οι εκπρόσωποι των ισχυρών οικονομικά τάξεων ζητούν να έχουν επωφελείς ρυθμίσεις για τους ίδιους, μετατοπίζοντας το βάρος σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οπότε η φορολογία είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση ώστε να συνεισφέρουν όλοι με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητές τους.

Ερ. Μεταρρυθμίσεις. Έχετε, κύριε Τσουκαλά, κάποιο πλάνο μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν και θα αλλάξουν άμεσα την πορεία της χώρας;

Ήδη υλοποιείται το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση της άσκησης οικονομικής δραστηριότητας σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», υλοποιούνται έργα ώστε το κράτος να παρέχει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η βελτίωση των δυνατοτήτων των ΚΕΠ, ώστε να μην χρειάζεται όλα τα θέματα να φθάνουν στις κεντρικές υπηρεσίες αλλά να επιλύονται στην πηγή. Αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις και την προώθηση υφιστάμενων επενδυτικών προτάσεων προτείνουμε να δημιουργηθεί μια σταθερή Επιτροπή Προώθησης και Προσέλκυσης Επενδύσεων με έναν μηχανισμό υποστήριξης που θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί κάθε επενδυτική προσπάθεια να εξετάζεται και να προωθείται άμεσα και σωστά υπερβαίνοντας τις γραφειοκρατικές δομές. Η απεμπλοκή αυτών των προτάσεων μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ, διαμορφώνοντας την απαραίτητη θεσμική επενδυτική ασφάλεια, θέτοντας βάσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη.

Ερ. Κλείνοντας, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην Ελλάδα;

Η χώρα έχει όλες τις δυνατότητες ώστε, εντός αυτής της δεκαετίας και ξεκινώντας από το 2017, να οδηγηθεί στην ανάπτυξη με σταθερά βήματα, αλλάζοντας την λειτουργία του κράτους και παρέχοντας πλέον περισσότερες δυνατότητες, ιδίως προς τους νέους. Η κατάσταση σήμερα πράγματι δεν είναι η καλύτερη, όμως με μεθοδικότητα και προσήλωση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ωφελώντας τους πολλούς, και όχι τους λίγους όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτή είναι η ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ώστε να πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται προς όφελος των πολλών και περισσότερο των νεότερων γενεών. Η απαξίωση των πολιτών στον δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ακούει την κοινωνία και να δίνει το παράδειγμα βελτίωσης της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.