ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Βαλέσα: Η Ε.Ε. πρέπει να απειλήσει την Πολωνία με αποβολή

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δημοκρατία. Ζητώ αποτελεσματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της απειλής αποβολής (της Πολωνίας) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες οι οποίοι να ορίζουν ότι επιβάλλεται η τήρηση των κανόνων στα μέλη της ΕΕ διαφορετικά θα αποβάλλονται!", είπε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο νομπελίστας Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα.

Τη συζήτηση διοργάνωσε η Sueddeutsche Zeitung στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή και άλλων προσωπικοτήτων, όπως η ηθοποιός Krystyna Janda (Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών το 1990), η ευρωβουλευτίνα Roza Thun και ο σταρ της κίνησης πολιτών κατά της πολωνικής κυβέρνησης Mateusz Kijowski.

Ο Βαλέσα βλέπει στην παρούσα κατάσταση των πραγμάτων στη χώρα του μόνο μια λύση: "Xρειαζόμαστε βοήθεια από όλο τον κόσμο, διότι βρισκόμαστε προ ενός αδιεξόδου. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τη δημοκρατία, σεβόμαστε τις εκλογές αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία οι άνθρωποι του Κατσίνσκι δρομολόγησαν πολλά δεινά και θα συνεχίσουν αν δεν τους σταματήσουμε."

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο οι Πολωνοί εξέλεξαν στις εκλογές το δεξιό-λαϊκιστικό κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, το οποίο υπονομεύει από τότε με ταχύτητα που κόβει την ανάσα τη δημοκρατία: αποδυνάμωσε πλήρως το συνταγματικό δικαστήριο, έθεσε υπό έλεγχο τα ΜΜΕ και έδωσε ανεξέλεγκτες εξουσίες τις μυστικές υπηρεσίες, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ο Βαλέσα επετέθη με δριμύτητα στον νυν πρόεδρο της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνκσι και στον θανόντα σε αεροπορικό δυστύχημα δίδυμο αδελφό του, επίσης πρόεδρο, Λεχ Κατσίνσκι, και είπε ότι δεν τους απάλλαξε τυχαία από όλα τα καθήκοντά τους στη δεκαετία του 1990 όταν εργάζονταν στην προεδρία της Δημοκρατίας: "Και οι δύο ήταν πολύ ευφυείς, πολύ αποτελεσματικοί αλλά όχι κατάλληλοι για την προεδρία της Δημοκρατίας. Για δευτερεύουσες θέσεις ναι, αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι ηγέτες, όπως διαπιστώνουμε από τα λάθη τα οποία διαπράττει τώρα ο Κατσίνσκι. Όταν το διαπίστωσα, τους έδιωξα. Τους θεώρησα επικίνδυνους και έκρινα ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους από τις οποίες μπορούσαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Πρόκειται για ανασφαλείς, γεμάτους συμπλέγματα ανθρώπους και γι' αυτό κοιτάνε προς τα πίσω αντί να κοιτούν μπροστά".

Οι εξελίξεις στη χώρα του τον κάνουν να σκέφτεται την επιστροφή στην πολιτική, είπε ο Λεχ Βαλέσα. "Θα προτιμούσα καλύτερα να πηγαίνω για ψάρεμα, αλλά ως καθολικός έχω την υποχρέωση να εκπληρώσω το καθήκον μου, διαφορετικά θα πάω στην κόλαση."

Η ελπίδα του πρώην προέδρου της Πολωνίας είναι να πάρει με το μέρος του τον λαό με ένα δημοψήφισμα: "Θα βγω δημόσια και θα πω στους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται να αποδεχτούμε τα πάντα. Πρέπει να ετοιμάσουμε προγράμματα και ένα δημοψήφισμα. Φυσικά η κυβέρνηση θα θελήσει να μας αγνοήσει. Εάν όμως οι υπογραφές τις οποίες θα συγκεντρώσουμε είναι περισσότερες από όσους ψήφισαν αυτήν την κυβέρνηση και συνεχίσουν να μας αγνοούν, τότε θα χρειαστεί να κατέβουν στους δρόμους της Βαρσοβίας δύο εκατομμύρια πολίτες, των οποίων θα ηγηθώ, για θα απαιτήσουμε να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους οι κυβερνώντες ως κάποιοι οι οποίοι δεν θέλησαν να ακούσουν τον λαό."

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.