ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναταράξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Δώστε λύση τώρα αλλιώς παραιτούμαι

theodoropoulos

Χωρίς προϋπολογισμό και πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία και με 1.200 προτάσεις στο συρτάρι

“Εύχομαι η Λυδία Κονιόρδου, που έχει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό θέατρο, να βρει σύντομα λύση σ’ αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, κάτι που είναι προϋπόθεση για να παραμείνω στο φεστιβάλ”. Με αυτά τα λόγια έκλεισε την μακρά απολογιστική για το φεστιβάλ αλλά και για τη σχέση του με το Δ.Σ. του οργανισμού ομιλία του ο Β. Θεοδωρόπουλος, στον απολογισμό του φεστιβάλ για το 2016, που έγινε την ίδια ώρα που η Λυδία Κονιόρδου παραλάμβανε από τον Αρ. Μπαλτά, το ΥΠΠΟΑ. Στην τελετή παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ., μάλλον για να αποχαιρετήσουν τον κ. Μπαλτά.

Επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Β. Θεοδωρόπουλος, ανέφερε τα προβλήματα του φεστιβάλ: Αναβλητικότητα, γραφειοκρατία και απόσειση ευθυνών, σχέσεις στο όριο με το Δ.Σ., το οποίο όπως δήλωσε, τον πολεμά με κάθε τρόπο. Η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του φεστιβάλ έγινε εν μέρει καθώς το Δ.Σ του έχει αποκλείσει την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία. Το Δ.Σ. δε δέχεται να υλοποιήσει το οργανόγραμμα βάσει του οποίου θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ τη στιγμή που το Φεστιβάλ αποψιλώνεται από προσωπικό, καθώς οι συμβάσεις στελεχών του λήγουν η μία μετά την άλλη. Το φεστιβάλ υπολειτουργεί με πέντε υπαλλήλους, χωρίς προϋπολογισμό, ενώ ακόμα και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. δε γίνονται εφόσον ένα μέλος ζει στο εξωτερικό, και συμμετέχει στις συνεδριάσεις (όταν μπορεί) μέσω Skype. Άλλο μέλος απουσιάζει από τις περισσότερες συνεδριάσεις διότι μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τρίτο μέλος, η κ. Κατερίνα Παπανικολάου, συμμετέχει κανονικά στις συνεδριάσεις και συναποφασίζει, ενώ δεν έχει δικαίωμα να είναι μέλος του ΔΣ ως εργαζόμενη σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι το οποίο επισήμανα σε άλλη συνεδρίαση. (Για την κ. Παπανικολάου πέρασ ειδική τροπολογία στη Βουλή). Ο Β. Θεοδωρόπουλος κατήγγειλε ανοιχτά την κ. Λιάνα Θεοδωράτου για παρεμβάσεις και πιέσεις στο καλλιτεχνικό του έργο.

theodo

Ο Β. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκε ένα αξιοπρεπές Φεστιβάλ και όλοι ελπίζουν ότι τα πράγματα έχουν μπει πλέον σ’ ένα δρόμο και υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αυτό φάνηκε από το κύμα των καλλιτεχνικών προτάσεων που κατατέθηκαν. Πάνω από 1.200 φέτος, έναντι 287 πέρσι. Ο καλλιτεχνικός κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας με προτάσεις ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και πλήρεις, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μπορώ να πω ότι έχουμε πλέον υλικό αλλά και δικές μας ιδέες για ένα φεστιβάλ με καθαρό στίγμα το ερχόμενο καλοκαίρι ! Επίσης Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του 2015 για τις καλλιτεχνικές παραγωγές έχουν εξοφληθεί από τον Ιούλιο 2016. Είχα εξαρχής δηλώσει ότι για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου είναι προϋπόθεση να εξοφληθούν οι παραγωγές και οι καλλιτέχνες, πράγμα που επιτεύχθηκε. Οι παραγωγές του 2016 έχουν επίσης εξοφληθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις περιπτώσεων όπου δεν έχουν προσκομιστεί παραστατικά».

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από χίλιες προτάσεις αλλά δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Αυτό εμποδίζει την σύσταση και του ελληνικού και του διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ, η καθυστέρηση έγκρισης του σχεδίου για το ανακοινωμένο Λύκειο Επιδαύρου (η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί στο σύνολο της), η απουσία συντήρησης των χώρων της Πειραιώς που μένουν απροστάτευτοι στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Οι οριακές σχέσεις του Δ.Σ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή, δύσκολα θα οδηγήσουν σε μια λύση. Τεχνικά, ή θα πρέπει να φύγει ο ένας ή ο άλλος. Η κ. Θεοδωράτου έχει ίσως κάνει την πρόβλεψη (καταγεγραμμένη μάλιστα στα πρακτικά συνεδρίασης) «δεν θα μας διώξει ο Θεοδωρόπουλος, εμείς θα τον διώξουμε!». «Δε θέλω να εκβιάσω κανέναν, είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Δεν κάνω απεργία, συνεχίζω να δουλεύω για το ΕΦ όπως θα δούλευα». Ωστόσο ο χρόνος πιέζει. Με κίνδυνο το φεστιβάλ να μείνει ακέφαλο και να βρεθεί ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής που θα πρέπει κατά πως φαίνεται να είναι σε αρμονική σχέση όχι με τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά με το Δ.Σ., οι διαδικασίες μάλλον πρέπει να επιταχυνθούν.

Ενημερώνοντάς μας για τον προγραμματισμό του καλοκαιριού του 2017, ο κ. Θεοδωρόπουλος επιδιώκει να βάλει το θεατρικό και χορευτικό ρεπερτόριο κάτω από θεματικές ομπρέλες ειδικά σε ότι αφορά στο Φεστιβάλ Επιδαύρου που θα είναι αφιερωμένο στην «Έλευση του ξένου».

Στην Πειραιώς προγραμματίζονται μεγάλα έργα κάτω από τολμηρές σκηνοθεσίες, παραστάσεις που ασχολούνται με τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, διαφορετικά είδη δραματουργίας, συμπαραγωγές με διεθνείς οργανισμούς, ενώ όλοι συσκέπτονται για να δώσουν στις παραστάσεις και τις δαπανηρές παραγωγές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η προτεινόμενη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου με εξαίρεση το πρόγραμμα του Ηρωδείου που θα διαρκεί περισσότερο και θα δώσει κυρίως βήμα στις μουσικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Αθηνών αναγγέλλει και το άνοιγμα του στην πόλη με πλήθος εκδηλώσεων που θα συνδέουν την κοινωνία με την τέχνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.