ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βήματα στον «Γαλαξία», στην πρώτη συμπαραγωγή Εθνικού-Λυρικής

Μ'ενα ταξίδι στις απαρχές του Σύμπαντος, το έργο του νέου διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη, «Γαλαξίας», έκανε πρεμιέρα στις 3/11, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το «πρώτο βήμα μιας πορείας που προσδοκούμε να έχει μέλλον», αναφέρει στο καλαίσθητο πρόγραμμα της παράστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, με τον ομόλογό του της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, να κάνει λόγο για την «πρώτη από μια σειρά συμπράξεων».

Στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Ρεξ, υπό τις οδηγίες του διεθνή χορογράφου, σε μια παράσταση, «ανάμεσα στο θέατρο και το χορό», οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ (Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν Θανάσης Σολωμός), οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου (Λεωνή Ξεροβασίλα και Κωνσταντίνος Γεωργαλής) και οι χορευτές σύγχρονου χορού (Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού, Γιάννης Λάβνερ Πιερ Μαζεντί), με κοφτές, βαθιές ανάσες και κινήσεις, αναζητούν εκείνες τις πρώτες στιγμές μετά την Μεγάλη Εκρηξη. Μέρος της διαδρομής τους και ο Ανθρωπος, που «πήγε στο διάστημα αλλά δεν είδε το Θεό», οι φόβοι του, και τα ερωτήματα που συνεχίζει να θέτει ανά τους αιώνες: πώς ξεκίνησε; Πώς θα τελειώσει; Πώς εξηγείται;

Συνοδοιπόροι σε αυτή την ιδιαίτερη αναμέτρηση με τον χώρο, οι εξαιρετικοί φωτισμοί, που αλλάζουν το περιβάλλον και δίνουν σχήμα και χρώμα στα σώματα μετατρέποντας τα σε όντα «περίεργα και ωραία» αλλά και οι απόκοσμες μουσικές του Γκιέργκι Λίγκετι, τα γήινα κρουστά του Ιάνη Ξενάκη, οι ιδιαίτεροι ήχοι του Ζιλιέν Ταρίντ.

Ο λόγος έχει ιδιαίτερη θέση στην παράσταση του Φωνιαδάκη. 'Ολες οι γνωστές θρησκευτικές και μη θεωρίες για την δημιουργία του κόσμου παρελαύνουν επί σκηνής. Σκέψεις που έκαναν μέσα στους αιώνες διανοητές, φιλόσοφοι και ποιητές, προσπαθώντας ν' ανακαλύψουν το πώς και το γιατί, δίπλα σ' αυτά που λένε ή θα μπορούσαν να 'χουν πει αστροναύτες ενώ τριγυρνούν στο διάστημα. Συγκλονισμένοι από την πίστη τους προσκυνητές - πολύ δυνατή η σκηνή με την προσεύχη να μοιάζει να βγαίνει από τα σπλάχνα του χορευτή - παρέα με τον πιο γνωστό ανά τον κόσμο εξωγήινο, τον Ε.Τ., των '80ς, που εκλιπαρεί να επιστρέψει σπίτι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.