ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά τις πιέσεις

WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ κατά τράπεζας του Ιράν

Η Ελλάδα μπλόκαρε τον περασμένο μήνα την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της τράπεζας Saderat του Ιράν, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Αθήνα άσκησε βέτο στην επέκταση των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της τράπεζας, αψηφώντας την πίεση που της ασκήθηκε από την Ουάσιγκτον και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Βάσει του δημοσιεύματος, η απόφαση άσκησης βέτο ελήφθη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, όπως γράφει η naftemporiki.gr.

Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση «επικίνδυνη» για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας μέσα στον Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρσι ότι κάθε επιχείρηση που έχει συναλλαγές με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στη Saderat το 2007, με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.
Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα εκτιμώντας ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τον ΟΗΕ ακολούθησε και η Ε.Ε., επιβάλλοντας κυρώσεις στην τράπεζα το 2010.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.