ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φώφη Γεννηματά για τους νέους

Ζητά τολμηρές πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο

Τη ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας «όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν», πρέπει να είχε στο μυαλό της η Φώφη Γεννηματά, όταν δήλωσε ότι «η οικονομία δεν μπορεί να προοδεύει ερήμην της κοινωνίας» και «το επιχειρηματικό κέρδος δεν μπορεί να επιδιώκεται σε βάρος των ανθρώπων».

Μιλώντας για τους νέους και την ανεργία που τους μαστίζει στην εκδήλωση του European Youth Plan, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να δεχθεί το νεοφιλελεύθερο επιχείρημα της δήθεν ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη συμπίεση των μισθών. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη τολμηρών πολιτικών με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, προτείνοντας :

  • Οι δαπάνες για εκπαίδευση και κατάρτιση να εξαιρεθούν από  τα μέτρα λιτότητας και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Κάθε κυβερνητική δράση που αφορά θέματα οικονομίας και ανάπτυξης να περιέχει ρήτρα απασχόλησης.
  • Σαφή φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, η μισθολογική δαπάνη για κάθε νέα πρόσθετη θέση εργασίας, ζήτησε να υπολογίζεται  ως έξοδο που εκπίπτει  από την φορολογία  για την επιχείρηση, με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

Στην ομιλία της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστήριξε ότι κανένας νέος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από μια ευκαιρία απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, απαιτώντας μόνιμη Εγγύηση για τη Νεολαία της Ευρώπης με ενισχυμένη χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Παράλληλα, τόνισε ότι η παιδική φτώχεια δεν αποτελεί επιλογή, ζητώντας μεταξύ άλλων εγγύηση για τα παιδιά και εξασφάλιση ότι όλα τα παιδιά στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα, αξιοπρεπή στέγαση και κατάλληλη διατροφή.

Θύμισε εξάλλου ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα στηρίχθηκε στο κοινό όραμα για ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη και στα τελευταία χρόνια της κρίσης, για τους νέους που επλήγησαν δυσανάλογα ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ευρώπη έγινε συνώνυμο της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, της αναγκαστικής μετανάστευσης.  Μόνο στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων από 34,51% το 1998,  άγγιξε το 50% τον Μάιο του 2016, ενώ ακόμα και οι νέες θέσεις εργασίας, όταν δημιουργούνται, αφορούν στην πλειοψηφία τους ελαστικές σχέσεις εργασίας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 20:03 18/11/2016

    Α παράτα μας και συ μωρή Φώφη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.