ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδωνις Γεωργιάδης

«Με το "παρών" είπαμε "ναι" στο επίδομα - "όχι" στον Τσίπρα»

«Η χώρα δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση στους ξένους ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων -μετά το «παρών» της ΝΔ στη Βουλή- ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξηγεί ότι η ΝΔ άλλαξε στάση μετά τα γεγονότα που προέκυψαν με τον ESM και το Eurogroup, ωστόσο υποστηρίζει το με το «παρών» η ΝΔ είπε «ναι» στο επίδομα και «όχι» στον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό στη Βουλή, με σκληρές εκφράσεις, μεταξύ του ίδιου και του κ. Πολάκη δηλώνει: «Ποιος στη θέση μου θα αντιμετώπιζε τέτοια επίθεση με ευγένεια;».

Κατά τα λοιπά, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, δηλώνει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κυβερνήσει».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επίσης, υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Τσίπρας και ο κ. Τόμσεν οφείλουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύση».

Τέλος, στην ερώτηση «αν έκανε καλά ο κ. Τσίπρας και εξήγγειλε το επίδομα στους συνταξιούχους», o Άδωνις Γεωργιάδης απαντά ότι «ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι ο ίδιος παραβιάζει τη συμφωνία που ο ίδιος είχε υπογράψει το καλοκαίρι με την Ευρώπη».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στην Ευτυχία Αδηλίνη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

- Κύριε Γεωργιάδη, ήσασταν ο πρώτος που δημόσια βγήκε και δήλωσε ότι θα θέλατε να ψηφίσετε στη Βουλή τη νομοθέτηση του επιδόματος στους συνταξιούχους. Μετά ακολούθησε και το «ναι» της ΝΔ. Πρώτος βγήκατε όμως και δηλώσατε ενστάσεις μετά την πρόταση της κυβέρνησης για ονομαστική ψηφοφορία. Μετά η ΝΔ ανακοίνωσε το «παρών». Γιατί η ΝΔ άλλαξε τη στάση της;
Όταν αλλάζουν οι συνθήκες επιβάλλεται να επανεξετάσεις τη στάση σου. Όταν η ΝΔ δήλωσε επί της αρχής «ναι», είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί που είναι οικονομικά αδύναμοι πρέπει να πάρουν αυτά τα λεφτά. Το κράτος πρέπει να βοηθά τους κοινωνικά αδύναμους. Υπό τον όρο, όμως, όπως είχε διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός τη Βουλή των Ελλήνων, το περασμένο Σάββατο, ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη β' αξιολόγηση και την πορεία του προγράμματος. Γιατί αν τη θέτει σε κίνδυνο, σε λίγο οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που παίρνουν τα 300-400 ευρώ δεν θα πάρουν καθόλου σύνταξη. Άρα, από την ώρα που είπαμε το «ναι», προέκυψαν τα γεγονότα με τον ESM και το Eurogroup, άλλαξαν λοιπόν οι συνθήκες και η ΝΔ έπρεπε να αλλάξει τη στάση της. Τι είπε δηλαδή η ΝΔ; Επί της ουσίας με το «παρών» είπε «ναι» στο επίδομα και «όχι» στον τυχοδιωκτισμό του κυρίου Τσίπρα.

- Πιστεύετε ότι η ΝΔ κέρδισε με την αλλαγή αυτής της στάσης;
Η ΝΔ ποτέ δεν δρα με γνώμονα του αν θα κερδίσει ή θα χάσει. Η ΝΔ πάντα δρα με γνώμονα του τι είναι σωστό. Η χώρα δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση στους ξένους ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες. Γιατί μια χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες, έχει αναξιοπιστία. Τώρα χρειαζόμαστε τον μέγιστο βαθμό αξιοπιστίας για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα εξασφαλίσει το μέλλον μας.

- Πριν από τη ψηφοφορία υπήρξε ένα περιστατικό μεταξύ σας και του κ. Πολάκη με σκληρές εκφράσεις. Πιστεύετε ότι τέτοιου είδους εικόνες αρμόζουν στη Βουλή; Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την έκρηξή σας;
Με ενοχλεί αφάνταστα ο δήθεν καθωσπρεπισμός. Ο κ. Πολάκης εξύβρισε, συκοφάντησε και λάσπωσε όχι μόνο εμένα -κάτι που το κάνει συχνά και το οποίο σε κάποιο βαθμό στην πολιτική δυστυχώς συμβαίνει-, αλλά τόλμησε να επιτεθεί χυδαία στη σύζυγό μου, δηλαδή στον άμαχο πληθυσμό. Σε κάποιο πρόσωπο που ούτε το γνωρίζει, ούτε είχε ποτέ την παραμικρή εμπλοκή στην οποιαδήποτε πολιτική μου επιλογή. Άρα, ο κ. Πολάκης άνανδρα καταφέρθηκε εναντίον της γυναίκας μου και της οικογένειας μου. Πράγματι, ανέβηκαν οι τόνοι. Ποιος όμως στη θέση μου θα καθόταν να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση με ευγένεια; Πιστεύω ειλικρινά κανένας. Και όσοι το ισχυρίζονται είναι απλοί υποκριτές.

- Κύριε Γεωργιάδη, οδεύουμε «ολοταχώς» προς εκλογές;
Προσωπικά, πιστεύω ότι ο κύριος Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός. Είναι τόσο εξουσιομανής που δεν θα διστάσει να πει ένα ακόμα μεγάλο «ναι» στους Ευρωπαίους, προκειμένου να μη χάσει την καρέκλα. Η παραμονή του όμως στην εξουσία δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Η κοινωνία βοά, δεν αντέχει άλλο την οικονομική κατρακύλα και τη μιζέρια. Επιζητά άμεσα πολιτική αλλαγή για να βγει από το αδιέξοδο που την οδήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αργά ή γρήγορα θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει.

- Έχετε την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός «στήνει» σκηνικό ρήξης με το ΔΝΤ και τους θεσμούς;
Κάθε φορά, βλέπουμε να εκτυλίσσεται το ίδιο σκηνικό. Παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται, μετά δήθεν «τα σπάνε», και όταν επιστρέφουν ψηφίζουν τα πάντα με βαριά καρδιά. Φτάνει πια! Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι εκτός από πολιτικοί απατεώνες είναι πλέον και επικίνδυνοι για τη χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα βουλιάξει η Ελλάδα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αν θα διασωθούν οι ίδιοι.

- Μία τέτοια εξέλιξη δεν σας φοβίζει ως ΝΔ, στην περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές, ότι θα παραλάβετε πολλές... καυτές πατάτες με όλα τα θέματα ανοικτά (αξιολόγηση, μεσοπρόθεσμο, Κυπριακό) κ.λπ.;
Η χώρα μας περνά εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές και οι πολίτες αξίζουν τώρα περισσότερο από ποτέ μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα δύσκολα, ότι δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της, ότι μπορεί να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όταν έχεις να κάνεις με τη σωτηρία της πατρίδας σου, σηκώνεις τα μανίκια και πιάνεις δουλειά. Σας διαβεβαιώ, ότι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αναλάβει τη δύσκολη αυτή αποστολή και να τη φέρει εις πέρας.

- Κύριε Γεωργιάδη, συμφωνείτε με τα όσα υποστήριξε στο άρθρο του ο Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, όπου ισχυριζόταν ότι το ταμείο δεν θέλει μέτρα λιτότητας και η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους συμφώνησε πλεόνασμα 3,5%;
Δεν είναι θέμα αν συμφωνώ εγώ. Το θέμα είναι ότι συμφωνεί η γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στην τελευταία παράγραφο υπάρχει η αναφορά ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε για πλεονάσματα άνω του 3.5% μετά το 2018 και άφησε μόνο ανοιχτό παράθυρο αν θα είναι για τρία, για πέντε ή για δέκα χρόνια. Άρα, η ελληνική κυβέρνηση το έχει ήδη δεχθεί και ο κ. Τσακαλώτος το έχει υπογράψει. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε στο compliance του Ιουνίου 2016 ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για δέκα χρόνια. Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι εκεί καταγράφεται απλώς ένα σενάριο, μπορείτε να το δείτε στην απόφαση του Eurogroup και συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο που αναφέρεται ρητώς και δεν καταγράφεται καμία ένσταση του κ. Τσακαλώτου.

- Πώς σχολιάζετε την έμμεση απάντηση του πρωθυπουργού στον Πολ Τόμσεν ότι «ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς»;
Πρώτα απ΄ όλα θεωρώ ότι ο κ. Τόμσεν δεν έπρεπε να κάνει ποτέ αυτή την ανάρτηση. Ο κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ υπέπεσαν στο ίδιο λάθος που έκανε πέρσι η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημόσια, γίνονται ιδιωτικά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γιατί θέλουμε να κρύψουμε κάτι από τον λαό. Αλλά είναι γιατί καμιά φορά οι εγωισμοί που αναπτύσσονται σε μια δημόσια αντιπαράθεση είναι αντιπαραγωγικοί και δεν επιτρέπουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι κ.κ. Τσίπρας και Τόμσεν οφείλουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύση. Το να χαρακτηρίζει «ανόητο τεχνοκράτη» τον οποιοδήποτε ο κ. Τσίπρας, με ξεπερνά.

-Ωστόσο θα ήθελα να μου πείτε. Έκανε καλά ο Αλέξης Τσίπρας και, αψηφώντας τον κ. Σόιμπλε που δήλωσε ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα δεν πρέπει να αποφασίζονται μονομερώς μέτρα», εξήγγειλε το «επίδομα» στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά;
Ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι παραβιάζει τη συμφωνία που ο ίδιος είχε υπογράψει το καλοκαίρι με την Ευρώπη. Το Μνημόνιο που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2016 τι λέει; Λέει ότι όταν πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και κριθεί ότι είναι μόνιμο και όχι συγκυριακό, τότε σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα μπορεί να μοιράσει ένα 30% για κοινωνική πολιτική. Τηρήθηκε λοιπόν η συμφωνία; Όχι, βέβαια. Αντιθέτως, παρουσίασε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συμφωνία, εξόργισε την Ευρώπη και προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Την ώρα, μάλιστα, που χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για να αποφύγει τα σκληρά μέτρα που θέλει το ΔΝΤ. Τι να πω; Αν αυτή είναι η διαπραγματευτική τους τακτική, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.

- Κύριε Γεωργιάδη, η ΝΔ έχει δηλώσει, διά του προέδρου της, υπέρ της μείωσης του πλεονάσματος από το 3,5% στο 2%. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε, αφού η μείωση προϋποθέτει a priori και άλλα μέτρα;
Όχι, η μείωση δεν περιλαμβάνει a priori και άλλα μέτρα. Η μείωση προϋποθέτει αξιοπιστία. Όταν θα υπάρξει μείωση θα υπάρξουν λιγότερα μέτρα γιατί θα έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Για να πετύχεις όμως τη μείωση πρέπει οι άλλοι να καταλαβαίνουν ότι δεν τους κοροϊδεύεις. Πρέπει οι άλλοι να καταλαβαίνουν ότι είσαι αποφασισμένος να αλλάξεις τη χώρα σου. Ότι είσαι αποφασισμένος να φτιάξεις τα κακώς κείμενα. Αυτό θα τους πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για αυτό θα πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία.

- Στο δίλημμα «μεσοπρόθεσμο με νέα μέτρα ή επέκταση του κόφτη μετά το 2018» η ΝΔ τι απαντά;

Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση της παρούσης διαπραγματευτικής τακτικής του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έχει χαράξει μια διαπραγματευτική τακτική, δεν πρόκειται να σχολιάσω επιμέρους επιτυχίες, αποτυχίες ή προτάσεις του. Η στρατηγική της διαπραγμάτευσης είναι συνολικό πράγμα, δεν γίνεται επιμέρους.

- Αλήθεια, στην περίπτωση που ζητηθούν από τους θεσμούς «180 ψήφοι» στη Βουλή για να κλείσει η β' αξιολόγηση τι θα κάνει η ΝΔ;

Η κυβέρνηση δεν έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων; Η κυβέρνηση έχει και την ευθύνη να τα περάσει στη Βουλή. Όσα μέτρα και να αναγκαστεί να λάβει λόγω της αποτυχημένης πολιτικής της, θα πρέπει να τα ψηφίσει μόνη της. Η ΝΔ δεν θα γίνει συνένοχη στην τυφλή πορεία που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ήρθε πλέον η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

- Τελικά, κύριε Γεωργιάδη, ο κ. Σόιμπλε έδειξε την έξοδο στην κυβέρνηση Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης;

Αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης είναι εξαιρετικά σοβαρά. Αν πράγματι ισχύουν, τότε πάει να πει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής, έπαιξαν το παιχνίδι του Σόιμπλε. Να σταματήσουν λοιπόν να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε εκπρόσωποι των δανειστών. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός τους αποκάλυψε ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι του Σόιμπλε. Δεν μπορούν να κρύβονται άλλο. Εκτός από εμάς, γνωρίζει πλέον και ο ελληνικός λαός ποιοι πραγματικά είναι.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Jontikis 10:22 18/12/2016

    Εχει και αλλον εξυπνο σαν και σενα η μανα σου? Τον αδελφο μου!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.