ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς έκτακτο Γιούρογκρουπ στις 19 Δεκεμβρίου

Αμοιβαίες υποχωρήσεις και νέα μέτρα φέρνει η τεχνική συμφωνία με το ΔΝΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες υποχωρήσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο - «Καρότο» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Δίνουν ομαδικές απολύσεις για συλλογικές διαπραγματεύσεις
ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ EUROGROUP (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας «ήπιας συμφωνίας» στο Eurogroup της Δευτέρας ή, ακόμα και σε ένα έκτακτο το οποίο προγραμματίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των θεσμών- προς τις 19 Δεκεμβρίου, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μπει δυνατά στην διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα μετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξέλιξη που προοιωνίζεται πως δεν επίκειται άμεσα κλείσιμο συνολικής συμφωνίας. Άλλωστε, όπως έλεγε χθες η ίδια πηγή, «το Ταμείο θα συζητήσει για τα σενάρια συμμετοχής του στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όταν θα έχουμε συμφωνία για τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η 2η αξιολόγηση, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Ταμείου».

Ενώ όμως η Αθήνα ήταν που (από την εποχή Βαρουφάκη ήδη) επιζητούσε την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ, για να το θέσει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους στα θέματα του χρέους, η συμμετοχή του στη σύνταξη του τεχνικού Mνημονίου δημιουργεί κίνδυνο να θέσει επιτακτικά πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα, εφόσον θελήσει τελικά να τα μην «σπάσει» με το Βερολίνο. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς, μετά την εκλογή Τραμπ, το Ταμείο δεν έχει πλέον μεγάλα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις αφού από τον Ιανουάριο που αλλάζει ο ένοικος στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανικός παράγοντας ίσως αποτρέψει το ΔΝΤ από το να συνεχίσει να συζητά για εμπλοκή του στα ευρωπαϊκά θέματα και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί νωρίτερα από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο και το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας που έχουν συντάξει οι θεσμοί βρίθει από πλειάδα σκληρών μέτρων. Από χθες, Τετάρτη, πάντως καταγράφονται οι πρώτες αμοιβαίες υποχωρήσεις στα εργασιακά, όπου πιθανόν να σωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά όχι οι ομαδικές απολύσεις. Σε περίπτωση συμφωνίας στα θέματα αυτά πάντως, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει και τον τελευταίο «άσο» που ήθελε να κρατά στα χέρια της για να έχει να διαπραγματεύεται όταν μπει στη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να απαιτηθούν μεγάλες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, κυρίως στο πεδίο των κύριων συντάξεων και του αφορολόγητου, πέραν και όσων προβλέπει ήδη το «πακέτο» της β΄αξιολόγησης.

Από την άλλη, είναι έτοιμα και θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που έχει προετοιμάσει ο ESM, τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, με επιμήκυνση δανείων και πάγωμα επιτοκίων που οδηγούν σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8% ως το 2060.

Έτσι, ακόμη και αν δεν κλείσει η συμφωνία τη Δευτέρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα παρουσιαστούν ως «καρότο» για νέες υποχωρήσεις. Αντιθέτως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση της λιτότητας, φαίνεται να παραπέμπονται στο μέλλον, ειδικά αν υπάρξουν επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝ ΗΞΕΡΕ(?) Ο ΝΕΟΣ (αδελφός) Κάστρο

  τα εγκλήματα εις βάρος του λαού της Ελλάδας, τι άραγε θα έλεγε στον χουντογενή Αλέξη , για την ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ να βαφτίσει το γιό του…ΤΣΕ?
  Μήπως θα έπρεπε να ΄΄εμβολιαστεί» η οικογένεια Τσίπρα κατά της μύγας » ΤΣΕ-ΤΣΕ» , που φαίνεται ότι »τσίμπησε»τον Αλέξη κατά την περίοδο της »εκπαίδευσης» σε άγνωστα κέντρα αμερικανικής …προετοιμασίας, όπως ακούγεται ευρύτατα?
  Ο Αλέξης έχει »δασκάλους» και προστάτες τους φονιάδες του ΤΣΕ !!!!

  ΤΙ θα μπορούσε να πει ο Τσίπρας για τα τόσο εγκλήματα ?
  ===========================================
  Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν ‘’αντάρτης’’ για τα αεροδρόμια και τη Fraport και όλο το ξεπούλημα, πριν‘’γίνει’’’ πρωθυπουργός…
  Τι να μας πουν τώρα οι διάφοροι ‘’Πιτσιόρλες’’, αφού αντι σιωπής ,προτιμούν το θράσος.
  -Ποιο ‘’πρόγραμμα’’ ΣΥΡΙΖΑ …ΕΚΤΕΛΟΥΝ? ΠΟΙΟΥ ΕΤΟΥΣ?, ποιας περιόδου? ποιας ημερίδας? ποιας σκοπιμότητας? ποιας άγνοιας? ποιας μπουρδολογίας? και τέλος ο λαός λέει: ‘’Η ντροπή δεν έχει και χαράς τον ..ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ!!!
  -Ποια λέτε? Αυτά που λέγατε ΠΡΙΝ πάτε ..Αμερική?
  -Αυτά που λέγατε το 2010? Το 2011? Το 2012? ….
  -Αυτά που λέγατε στο εσωτερικό, ή αυτά που λέγατε στο εξωτερικό?
  -Αυτά που λέγατε στο δεκαπενταμελές?
  -Αυτά που εξαπατούσατε, ή αυτά που δεν ξέρατε τι σας γίνεται?
  -Αυτά πριν γίνετε εκατομμυριούχοι ή αυτά που αυτά που ‘’ΞΕΧΑΣΑΤΕ»» να δηλώσετε?
  -Αυτά τα 400 ΑΚΙΝΗΤΑ των 36 ..σωτήρων μας , ή εκείνα που έγιναν αιτία να ‘’ΔΙΩΧΘΕΙ’’ ο ΕΝΤΙΜΟΣ Νικολούδης?
  Παράδειγμα!
  «Προσγείωση στο αεροδρόμιο Κέρκυρας. Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει το ξεπούλημα του σε ιδιώτες.
  * 25 Μάη τους χαλάμε τα σχέδια».
  *Έγραφε στις 5 Μαΐου 2014 ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter για το «ξεπούλημα» των περιφερειακών αεροδρομίων με αφορμή την επίσκεψη του στο νησί της Κέρκυρας.
  *Στις 30 Νοεμβρίου 2014 σε ομιλία του στα Γιάννενα είχε πει: «Αναρωτιόμαστε: τι όφελος μπορεί να έχει για την ανάπτυξη του τόπου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρόμιου στο Άκτιο; Ή το να μην υλοποιούνται μέχρι σήμερα τα αναγκαία έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων; Η απάντηση είναι: κανένα όφελος. *Πουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και εγκαταλείπουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν».
  *Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 σε ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης είχε πει: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. *Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι, ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος».
  *Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το τίμημα που πρόσφερε η Fraport «δίκαιο». «Αλλά τα αεροδρόμια είναι μέρος της τουριστικής μας βιομηχανίας. Έτσι η Ελλάδα βγάζει τα προς το ζην της. Είναι κάτι που πρέπει επίσης να εξετάσουμε.
  Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος», έλεγε στο περιοδικό Στερ.
  ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ..ΨΕΥΤΗΣ???????
  ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ Ή ‘’ΘΥΜΑΤΑ’’ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΠΛΟΚΗΣ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.