ΕΛΛΑΔΑ

«Ιβάν και Πρίγκηπας»

Ενα παραμύθι κόντρα στο σχολικό ρατσισμό

«Αχ, μανούλα μου», σκέφτεται τώρα ο Ιβάν, τρέμοντας. «Αυτό ακριβώς φοβάμαι. Αυτή η ώρα με τρομάζει και μου λύνει τα γόνατα, όπως και το τι με περιμένει όταν θα μπω στην τάξη και θα βρεθώ απέναντι σε είκοσι πέντε άγνωστα παιδιά που έχουν καρφωμένα τα μάτια τους πάνω μου».
Έτσι ξεκινάει το πεζογράφημά για εφήβους η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου, με τον τίτλο «Ιβάν και Πρίγκιπας», που επανεκδόθηκε από την 'Αγκυρα και αποτελεί ένα αφήγημα κατά του ρατσισμού.
Ο Ιβάν, έφτασε στην Ελλάδα αφού διέφυγε η οικογένειά του τον θάνατο, κυνηγημένη από τον πόλεμο στην πατρίδα τους. Μπαίνει με τρακ την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ευτυχώς όμως, η δασκάλα του μίλησε με τρόπο που τον έκανε να ηρεμήσει. Μοναδικός του φίλος ο «Πρίγκιπας», ένα πιστό σκυλί που τον άφησε ανήσυχο έξω από τα κάγκελα.
Η δασκάλα συστήνει τον Ιβάν στους συμμαθητές του ζητώντας τους να είναι φιλόξενοι μαζί του. Εκείνοι όμως ξεσπούν στα γέλια, όταν ακούν το ξενικό όνομα. Το προσφυγόπουλο σπεύδει να δηλώσει πως δέχεται να αλλάξει το όνομά του και να λέγεται «Γιάννης», αλλά εκείνη το αρνείται. Μετά από επιφυλάξεις, αρνήσεις και παθήματα, το προσφυγόπουλο, μαζί με τον πιστό του σκύλο, εντάσσεται στην μαθητική παρέα. Και όχι μόνο, ο Ιβάν στο τέλος της χρονιάς, παίρνει το αριστείο των καθηγητών και το «έπαθλο» των φίλων.
Ένα παραμύθι πραγματικότητας, που πρέπει να διαβαστεί από αυτούς που βλέπουν με επιθετικότητα τα παιδιά ,τα οποία γλύτωσαν από τους βομβαρδισμούς, την εμπορία και τους πνιγμούς και κινδυνεύουν από τον έρποντα νεοελληνικό ρατσισμό…
Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Μεσσηνία. Είναι απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε στις Διεθνείς Σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας και στο περιοδικό «Οξυγόνο» ως υπεύθυνη των περιβαλλοντικών σελίδων. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Τα βιβλία της από τη σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις 'Αγκυρα. Πρόκειται για τα έργα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» και «Στα χνάρια των Φιλικών» και ένα πεζογράφημα για την Επανάσταση του 1821 που είναι υπό έκδοση ώστε οι έφηβοι να γνωρίσουν λογοτεχνικά μεγάλα ονόματα της ελληνικής Ιστορίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.