ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ...

Προ δεκαημέρου, στο άρθρο μας με τίτλο ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, μεταξύ άλλων σημειώναμε: "Δύσκολα, η ηγεσία της ευρωζώνης θα δεχθεί να τιμωρηθεί ένα κράτος μέλος της επειδή προέβη σε μια ενέργεια η οποία δημοσιονομικά δεν έχει επίπτωση στο πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται. Βεβαίως, επειδή έχει πάρει και χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Σόϊμπλε είναι και δύσκολο να ηττηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών... Το πιθανότερο είναι να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση. Λύση, η οποία θα διατηρεί την αξιοπρέπεια της κυβερνήσεως ουσιαστικά όμως θα είναι επώδυνη. Μπορεί δηλαδή να γίνει αποδεκτή η απόφαση του Τσίπρα για τους συνταξιούχους υπό την προϋπόθεση όμως να παρουσιαστούν ισοδύναμα μέτρα εάν διαγνωστεί από το Γιούρογκρουπ ότι προκύπτει δημοσιονομικό κενό. Ενδεχομένως, αυτή η απόφαση να ληφθεί τον Απρίλιο όταν θα οριστικοποιούνται τα μεγέθη του προηγούμενου οικονομικού έτους και θα αποφαίνονται εάν θα μπει ή όχι κόφτης. Θα το δεχθεί αυτό ο Τσίπρας; Δύσκολο".

Το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς το Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας την πρόβλεψη μας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα λάβει ισοδύναμα μέτρα εάν τον Απρίλιο διαγνωστεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Εκείνο που δεν περιμέναμε ήταν ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί, και μάλιστα τόσο εύκολα, την απαίτηση αυτή των δανειστών. Και δεν το περιμέναμε επειδή η αποδοχή της απαίτησης ισοδυναμεί με εξευτελισμό της κυβερνήσεως, αλλά και της χώρας αφού καταλύει κάθε έννοια κυριαρχίας της ελληνικής δημοκρατίας.

Ναι, βρισκόμαστε υπό διεθνή έλεγχο και επιτροπεία όμως η διάθεση του πλεονάσματος που προκύπτει από υπεραπόδοση των εσόδων είναι αποκλειστικό και κυριαρχικό δικαίωμα της κυβερνήσεως. Δεν απαιτείται έγκριση. Οι περισσότεροι άλλωστε από τους δανειστές το παραδέχθηκαν. Ακόμη και η απόφαση του Γιούρογκρουπ το δείχνει. Όλα στράβωσαν επειδή η κυβέρνηση θεώρησε πως το δικαίωμά της μπορεί να το ασκήσει επιτιθέμενη στον Σόϊμπλε και το ΔΝΤ. Προφανώς, το έπραξε πρωτίστως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και στους οποίους έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα μας.

Επίσης δεν περιμέναμε πως ο πρωθυπουργός θα δεσμευόταν ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα αφορούν σε περικοπές συντάξεων. Μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί να το πράξει, επειδή δεν θα υπάρξει δημοσιονομική τρύπα τον Απρίλιο, όμως και μόνο το γεγονός ότι τοποθετεί και τις (γλίσχρες και πλειστάκις περικεκομμένες) συντάξεις στο πεδίο εφαρμογής του περίφημου κόφτη είναι τουλάχιστον εξωφρενικό για να μην πούμε τίποτε χειρότερο. Και σε κάθε περίπτωση είναι ωσάν να αποδέχεται τις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι μπορούν να υπάρξουν και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Τέλος -κι αυτό ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον που πρέπει να κρατήσουμε- με την αποστολή της επιστολής και το περιεχόμενό της, ο Τσίπρας ξεκαθάρισε οριστικά πως δεν προτίθεται, στο προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον, να στήσει πρόωρες κάλπες. Εάν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα εξουσιοδοτούσε τον Τσακαλώτο να αποστείλει επιστολή με περιεχόμενο που μόνο τιμή δεν περιποιεί, για να το πούμε κομψά, στον αποστολέα.

Προτίμησε τον εξευτελισμό (εκτός των άλλων στην επιστολή παραδέχεται πως εφεξής δεν θα κάνει τίποτε εάν προηγουμένως δεν ρωτήσει τους δανειστές) από την απόδραση. Προφανώς, ελπίζει πως τα πράγματα στο μέλλον θα βελτιωθούν. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου και χωρίς νέα μέτρα η δεύτερη αξιολόγηση...

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 23:22 29/12/2016

    Ό αδαής Έλληνας ψηφοφόρος, αυτό το φασιστικό κοπάδι που έφερε στην εξουσία τους αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα καταλάβει τι θα πεί Συριζέικο μνημόνιο και πόσο κατάπτυστη είναι η επιστολή της Τσακαλώτας με που θα μπεί το 2017. Εγώ πάντως πιστεύω ότι θα έχουμε εκλογές.Τα τυμπανιαία πολιτικά πτώματα ο ανθέλληνας Τσίπρας και ο λακές χοντροπάνος Καμμένος έχουν ήδη αρχίσει να βρωμάνε από την πολιτική τους αποσύνθεση.Καλή χρονιά κύριε Φελέκη και χωρίς τα καθάρματα της χούντας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Το πολιτικό μόρφωμα που μας κυβερνάει με την στήριξη του Κωστάκη Καραμανλή και του μπαρμπα Φανούρη Κουβέλη διέλυσε για τα καλά την Ελλάδα.Οι ξένοι τοκογλύφοι είναι πολύ περήφανοι για τους υπαλλήλους τους Τσίπρα και Καμμένο.

  2. Vas_Pap 6:53 29/12/2016

    Κυριε ΦελΝικο μου..ωραια ολα αυτα αλλα υπο μια αιρεση..
    Οτι τα μπαραζ δημοσκοπησεων του πρωτου 10ημερου του Γεναρη και αφου ο ντουνιας θα εχει προλαβει να παει στο καφενείο για τον «Ελληνικό του» και έχει αγοράσει τα τσιγάρα τουΔΕΝ θα δειχνουν διαφορα 20% και ΣΥΡΙΖΑ κάτω του 15%

    • XYZ 13:40 29/12/2016

      «αφου ο ντουνιας θα εχει προλαβει να παει στο καφενείο για τον «Ελληνικό του» και έχει αγοράσει τα τσιγάρα του».
      Πολύ γουστάρω αυτό σημαίνει λογοτεχνικός σχολιασμός. Πάει αυτό υπερβαίνει και τον Φελέκη.
      Εγώ θα το σημειώσω, φαντάζομαι να μου επιτρέπεις να το χρησιμοποιήσω στο μέλλον.

  3. ‘’πήρε 5 δόσεις χωρίς καμία καθυστέρηση από την τρόικα,’’
    ==============================================
    Αν άφηναν τον ΠΑΠ να κάνει την δουλειά του ,

    όπως είχε αρχίσει να κάνει, σήμερα θα ήμασταν σε διαφορετική μοίρα, ο κάθε κατεργάρης θα είχε μπει στον πάγκο του και θα είχαμε ήδη βγει στις αγορές .
    * Είναι ο μοναδικός που έκανε τομές και μεταρρυθμίσεις στο μπουρδέλο που ζούμε, *πήρε 5 δόσεις χωρίς καμία καθυστέρηση από την τρόικα,
    *προστάτεψε τον ιδιωτικό τομέα μη αφήνοντας να γίνει μείωση μισθών μετά από σκληρή διαπραγμάτευση ,
    *προσπάθησε να τσακίσει τα λαμόγια-φοροφυγάδες-δημοσίους με σωρεία νόμων και τόσα άλλα που πραγματικά σε κάνουν να απορείς με την εργατικότητα , το ήθος και το μυαλό του… Και τι κέρδισε;
    Να είναι το πιο μισητό πρόσωπο στην χώρα, να είναι έγκλειστος σε κατ’ οίκον περιορισμό και να κατηγορείται κιόλας με σικέ αδίκημα ειδικά ραμμένο πάνω του …
    Παιδιά παραδειγματιστείτε , αυτή η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί δεν θέλουν να αλλάξει!!!
    Είδατε ποιοι έγιναν πρωθυπουργοί ?
    ο Αντώνης….και ο …Αλέξης ! Ποιοι τους ψήφισαν?
    Μα τα θύματά τους

    • Vas_Pap 7:01 29/12/2016

      οχι ότι η δεν θελει να αλλάξει φιλτατε.δεν ΜΠΟΡΕΙ να αλλαξει!!!!….Αλλοιμονο αν μπορυσαμε να κάνουμε οτι μπορουν να κανουν οι αλλοι,οταν εγω ως παιδι προλαβα τον Τσιφλικα.Οι «αλλοι» ειχα πριν 500 χρονια τον Φεουδαρχη και ειναι-πολλοι εξ αυτων-και Προτεσταντες.
      Ποτε δεν προκειται να αποκτησουμε βιοματικη σχεση με τον πολιτισμο τους…και ας παραμυθιαζομαστε οτι ειναι δικος μας. Ο δικος μας βρισκεται μποστα στο Πανεπιστημιο οπου συνυπαρχουν τα αγαλματα του Γρηγοριου του Ε και του Κοραη,αν είναι δυνατον!!!! λες και εκπροσωπουν τα ιδια πραγματα…

    • XYZ 13:48 29/12/2016

      Κουκιά καθαρισμένα εγώ παιδιά δεν πάω στις κάλπες αν δεν υποσχεθεί ο ΠΑΠ δημοψήφισμα.

  4. o κ. Φελέκης από τις κωλοτούμπες Τσίπρα – αναρωτιέμαι γιατί…

    τόσο πολύ τους έχει σε εκτίμηση; δεν τους έμαθε πια;;

    πρόκειται για σταλινοφασιστική συμμορία που πρέπει να ανατραπεί αμέσως κι να οδηγηθεί στο δικαστήριο

  5. Πρώτον,
    που και ποιός ; από τον ΣΥΡΙΖΑ έχασε την τιμή του — που δεν ειχε ποτέ — για να την βρεί ο Τσίπρας. Να ένας ψεύτης όταν για τα παντα πρέπει να ρωτάει τους δανειστές μας πως θα κυβερνήσει τουτον τον τόπο και στον λαό μας να λέει οτι θα κανει εκλογές όποτε θέλει αυτός γιατί ετσι τάχαμου θέλει ο Ελληνικός Λαός.

    Γιαυτό και δεν τον ενοχλεί η επιστολή Τσακαλώτου .Επιστολή για συγνώμη στο οτι δεν ρώτησε τους δανειςτές μαςαπό πριν ώστε να παρει άδεια για το πως θα διαθέσει τυχόν πλεονάσματα από τον προϋπολογισμό τώρα ή στο μελλον.

    Δεύτερον ,
    δεν ειναι αποκλειστικό και μόνον οτι οι Ευρωπαίοι από μόνοι τους θα ρίξουν την διακυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου επειδή δεν μπορούν να εφαρμώσουν αυτά που υπογράφουν παίρνοντας και αποβλέποντας στα δανεικά .Δανεικά μεχρι αυτά του λίαν προσεχούς τέταρτου μνημονίου. Θα πέσει η κυβερνησης αυτή και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές απο την αγανάκτηση και την οργή των ιδιων των Ελληνων ψηφοφόρων οταν μεγαλώνει το αδιέξοδο γιατί δεν διδεται ουδμία λύσης στο προβλήματα που μας καταπλακώνουν.
    Εμεις´ μάλιστα της κεντροαριστεράς , δεν ζητάμε απλώς εκλογές για μια οποιαδήποτε νεα κυβερνηση .
    Θελουμε και ζητάμε, Ελπίδα , όραμα και αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας , στα πολιτικά κόμματα και την καθημερινή μας ζωή μέσα στην Κοινωνία .
    Αυτά θ´ ακουστουν´ καλύτερα και πιο ξεκάθαρα ,οταν στην Βουλή των Ελληνων βρεθούν οι πραγματικοί Ελληνες που αψηφιςαν το πολιτικο και το προσωπικό κόστος για υπερβάσεις που έσωσαν την Ελλαδα από την ολική καταστροφή .
    Ναι ! Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!

    • ΝΜαν. 13:31 28/12/2016

      Ο Υπουργός της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ!!!
      «Όχι» δικαστών σε δημοσιοποίηση «πόθεν έσχες»
      =========================================
      Έξι δικαστικές Ενώσεις, με επιστολές τους στον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής Ευάγγελο Αργύρη και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πέτρο Χριστόφορο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχει η ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστών και εισαγγελέων.
      Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4065/2012 (άρθρο 3) θα αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστών, εισαγγελέων, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των νομαρχών, δημάρχων, διοικητών οργανισμών, προέδρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δημοσιογράφων, διοικητών Τραπεζών κ.λπ.
      Όπως είναι γνωστό, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνουν λεπτομερειακά περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων να υποβάλλουν τις επίμαχες δηλώσεις, όπως και όλων των συγγενών τους.

      ΠΑΠΑΚ: »ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ» …..

      • KT 15:17 28/12/2016

        Γιατί βγάλατε έξω από το πόθεν έσχες τα στελέχη των πολεοδομιών; Γιατί οι κύριοι αυτοί μένουν στο απυρόβλητο; Νομίζετε πως αποτελούν αδιάφθορη τάξη ή δεν ήλθατε ποτέ σε επαφή για να μάθετε τη ρόλο παίζουν; Σας πληροφορώ ότι αποτελούν την πιο διεφθαρμένη τάξη της δημόσιας διοίκησης και θα έπρεπε να είναι πρώτοι στη λίστα!!!!!!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.