ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει ΑΜΕΣΩΣ στη δραχμή!

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες φαίνεται ότι αμφιβάλουν για τα οφέλη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 80% των συμπολιτών μας πιστεύει ότι η Ε.Ε. είναι αυτή που ωφελήθηκε από την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα από την ΕΕ (διαΝΕΟσις Φεβ. 2016). Σύμφωνα με την Public Issue (Βαρόμετρο, Μάιος 2016), το 55% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Ε.Ε., ενώ η υποστήριξη προς το ευρώ έχει υποχωρήσει στο 55% (από 66% τον Οκτώβριο 2015).

Η χώρα τα τελευταία χρόνια σύρεται από μνημόνιο σε μνημόνιο και οι περικοπές, οι φόροι κλπ δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Ποιο λοιπόν το όφελος του ευρώ; Προς τι η ταλαιπωρία;

Τελικά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η επιστροφή στη δραχμή, ίσως και να μην είναι και τόσο κακή ιδέα. Άλλωστε τα δομικά προβλήματα του ευρώ και της Ευρώπης είναι δεδομένα και έχουν επισημανθεί από πολλούς.

Γιατί λοιπόν να μην επιστρέψουμε, και μάλιστα γρήγορα - γρήγορα, στη δραχμή; Η εγκατάλειψη του δομικά προβληματικού ευρώ θα έχει πληθώρα θετικών επιδράσεων στη χώρα μας.

Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστεί το νομοθετικό χάος, η πολυνομία. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα δικαστήρια θα βγάζουν γρήγορα αποφάσεις. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η δικαιοσύνη θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, η δημόσια διοίκηση θα υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η χώρα θα αποκτήσει κτηματολόγιο (είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο). Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστούν τα ρουσφέτια. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα έχουμε αξιοκρατία, μόνον οι καλύτεροι θα στελεχώνουν το δημόσιο. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα σταματήσει η πρακτική του “μέσου”, του ρουσφετιού και η αναζήτηση πολιτικής βοήθειας για διάφορα ζητήματα. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα μπει τέλος στα «φακελάκια». Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα σκουπίδια θα μαζεύονται από τους δρόμους και θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς χώρους. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα εφαρμόζονται οι νόμοι. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η χώρα θα αποκτήσει πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και θα τερματιστεί το σημερινό χάος. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα πάψουν πρακτικές όπως νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστεί η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες στο δημόσιο. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα Πανεπιστήμια θα αναβαθμιστούν. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία θα τερματιστούν. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που όλοι θα συμβάλουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η χώρα θα αποκτήσει στρατηγικό μακροπρόθεσμα σχεδιασμό. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα γίνουν επενδύσεις. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αποκτήσουμε νέα παραγωγικό μοντέλο. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αυξηθούν οι εξαγωγές. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα επιστρέψουν οι χιλιάδες νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί η απασχόληση. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστούν ο κομματισμός και η ευνοιοκρατία. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και θα διοχετεύουν και πάλι χρήματα στην πραγματική οικονομία. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα σβήσει το μίσος και ο διχασμός στην πολιτική ζωή. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ οι θεσμοί θα λειτουργούν αποτελεσματικά.

Πέραν αμφιβολίας με τη δραχμή η χώρα θα αποκτήσει μια νέα ελπιδοφόρα στρατηγική. Και στο τέλος της ημέρας δεν διακινδυνεύουμε και πολλά.

Μετά από όσα έχουμε ζήσει, πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;

 

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία – 1980-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

 

37 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Με τη δραχμή σίγουρα ΑΜΕΣΩΣ θα είμαστε υπεύθυνοι για τη μοίρα μας και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ να γίνουμε ότι επιτέλους αξίζουμε…. χωρίς να σερνόμαστε παρακαλώντας άνευ ελπίδος…

  2. Vasilis 18:10 23/12/2016

    ότι πιο ηλίθιο, χωρίς επιχειρήματα, ανούσιο και χαζό έχω διαβάσει τελευταία, ένα παιδί 5 χρονών καλύτερα θα τα έλεγε

  3. Τι λες από που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα???? Όλα αυτά θα γίνουν μόνο με την αλλαγή νομίσματος?????Πως???? Και να ξέρεις ότι θα πέσει η συναλλαγματική δυνατότητά της χώρας άρα του λαού !!!!! Κάποιοι θα ωφεληθούν αλλά όχι οι εργαζόμενοι ή μικροεπιχειρηματίες η αυτοαπασχολουμενοι. Επίσης ο μισθός τι κατηγορίας θα είναι θα μπορεί ο κόσμος να ζεί αξιοπρεπώς????? Η πραγματική διέξοδος είναι να αλλάξει χέρια ή οικονομική εξουσία – ο λαός να καρπωνεται τον πλούτο που παράγει- κι όχι μόνο το νόμισμα!!!!

  4. Καλά τα λέτε βρε λεβεντόπαιδα και ισως βολεμένα απο τα χαράμι λεφτα που φεσωσαν την Ελλάδα. Σκεφτειται ομως και τον πολύ απλο κόσμο που τα χρόνια της λοβιτούρας την έβγαζαν με το βασικό και τωρα χωρις δουλεια να πληρωνει και τον ΕΝΦΙΑ ? κωλοπαιδαρισμο το λετε που εδωσε μια μικρη ανάσα σε φτωχους ανθρωπου? Ντροπήσας λακαθελοι και λοιποι!!!Γαυγιστε να σας ξαναταισουν τα απονερα της μιζασ ζιμενσ κτλ.

  5. Να έχεις πάρει από τότε που μπήκες στην ΕΟΚ (ας μην πούμε για παλιότερα, γιατί η συνεισφορά τους αρχίζει από το Ναυαρίνο…) Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, Κοινοτικές Ενισχύσεις, Πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ, χαμηλότοκα Μνημονιακά δάνεια (με επιτόκια που ούτε στον ύπνο σου δεν θα βλεπες, κι από χώρες που δανείζονται ακριβότερα απ’ ότι εσύ), να είσαι δηλαδή αυτό που λέμε net beneficiary – ή καθαρά ωφελημένος, ενώ ταυτόχρονα αρνείσαι εδώ και χρόνια να συμμαζέψεις τα οικονομικά σου (να κλείσεις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, να απελευθερώσεις αγορές, να ανοίξεις επαγγέλματα, να μειώσεις το δημόσιο, να κόψεις τις πρόωρες συντάξεις κ.α.), να βγαίνεις κατά μέσο όρο στη σύνταξη νωρίτερα απ’ όλους όσους σε δανείζουν (ενώ αμέσως μετά ζητάς κούρεμα των δανεικών που μόλις πήρες), και να κατηγορείς τους άλλους πως «δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και πως δεν έχουν καλή ψυχή…»
    Αν αυτός δεν είναι καθαρός κωλοπαιδαρισμός Α Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ι Α τότε τι είναι;Και να είσαι με το πλευρό των Αχρήστων,δικτατόρων,εγκληματιών πολέμου,που Π Ο Τ Ε δε σου προσέφεραν κάτι!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.