ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει ΑΜΕΣΩΣ στη δραχμή!

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες φαίνεται ότι αμφιβάλουν για τα οφέλη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 80% των συμπολιτών μας πιστεύει ότι η Ε.Ε. είναι αυτή που ωφελήθηκε από την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα από την ΕΕ (διαΝΕΟσις Φεβ. 2016). Σύμφωνα με την Public Issue (Βαρόμετρο, Μάιος 2016), το 55% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Ε.Ε., ενώ η υποστήριξη προς το ευρώ έχει υποχωρήσει στο 55% (από 66% τον Οκτώβριο 2015).

Η χώρα τα τελευταία χρόνια σύρεται από μνημόνιο σε μνημόνιο και οι περικοπές, οι φόροι κλπ δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Ποιο λοιπόν το όφελος του ευρώ; Προς τι η ταλαιπωρία;

Τελικά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η επιστροφή στη δραχμή, ίσως και να μην είναι και τόσο κακή ιδέα. Άλλωστε τα δομικά προβλήματα του ευρώ και της Ευρώπης είναι δεδομένα και έχουν επισημανθεί από πολλούς.

Γιατί λοιπόν να μην επιστρέψουμε, και μάλιστα γρήγορα - γρήγορα, στη δραχμή; Η εγκατάλειψη του δομικά προβληματικού ευρώ θα έχει πληθώρα θετικών επιδράσεων στη χώρα μας.

Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστεί το νομοθετικό χάος, η πολυνομία. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα δικαστήρια θα βγάζουν γρήγορα αποφάσεις. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η δικαιοσύνη θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, η δημόσια διοίκηση θα υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η χώρα θα αποκτήσει κτηματολόγιο (είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο). Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστούν τα ρουσφέτια. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα έχουμε αξιοκρατία, μόνον οι καλύτεροι θα στελεχώνουν το δημόσιο. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα σταματήσει η πρακτική του “μέσου”, του ρουσφετιού και η αναζήτηση πολιτικής βοήθειας για διάφορα ζητήματα. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα μπει τέλος στα «φακελάκια». Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα σκουπίδια θα μαζεύονται από τους δρόμους και θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς χώρους. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα εφαρμόζονται οι νόμοι. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η χώρα θα αποκτήσει πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και θα τερματιστεί το σημερινό χάος. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα πάψουν πρακτικές όπως νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστεί η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες στο δημόσιο. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα Πανεπιστήμια θα αναβαθμιστούν. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία θα τερματιστούν. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που όλοι θα συμβάλουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ η χώρα θα αποκτήσει στρατηγικό μακροπρόθεσμα σχεδιασμό. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα γίνουν επενδύσεις. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αποκτήσουμε νέα παραγωγικό μοντέλο. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αυξηθούν οι εξαγωγές. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα επιστρέψουν οι χιλιάδες νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί η απασχόληση. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα τερματιστούν ο κομματισμός και η ευνοιοκρατία. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και θα διοχετεύουν και πάλι χρήματα στην πραγματική οικονομία. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ θα σβήσει το μίσος και ο διχασμός στην πολιτική ζωή. Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ οι θεσμοί θα λειτουργούν αποτελεσματικά.

Πέραν αμφιβολίας με τη δραχμή η χώρα θα αποκτήσει μια νέα ελπιδοφόρα στρατηγική. Και στο τέλος της ημέρας δεν διακινδυνεύουμε και πολλά.

Μετά από όσα έχουμε ζήσει, πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;

 

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία – 1980-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

 

37 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Προφανώς από αγανάκτηση τα γράφει για αυτούς που μιλούν για δραχμή. Το πρόβλημα μας είναι να λύσουμε όλα αυτά που γράφει, δηλαδή να αλλάξουμε τον κακό εαυτό μας. Όλοι κολλάμε στο πως. Η Ευρώπη μας δείχνει το δρόμο, αρκεί εμείς να βοηθήσουμε. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

 2. Το ότι τόσοι σχολιαστές δεν κατανόησαν την προφανέστατη ειρωνεία του άρθρου, αποτελεί την πιο τρανή εξήγηση του γιατί είμαστε εδώ που είμαστε. Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός έχει πάρει ανησυχητικές — πιθανόν μη αντιστρέψιμες — διαστάσεις στην Ελλάδα… όπως πολύ εύστοχα έχει παρατηρήσει επανειλημμένα ο Θάνος Τζήμερος.

 3. Το ότι τόσοι σχολιαστές δεν κατανόησαν καν την προφανέστατη ειρωνεία του άρθρου, αποτελεί την πιο τρανή εξήγηση του γιατί είμαστε εδώ που είμαστε. Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός έχει πάρει ανησυχητικές — πιθανόν μη αντιστρέψιμες — διαστάσεις, όπως πολύ εύστοχα έχει παρατηρήσει επανειλημμένα ο Θάνος Τζήμερος.

 4. kai ta fanoun ta moutra sou opos vlepis tin maimou kato apo to dendro anoite agramate argosxole kai pola alla

 5. Και μετα ξυπνησες Παπαδογιαννη.

 6. Κύρις 20:01 22/12/2016

  Και όμως η δραχμή είναι η μόνη λύση ΑΝ: Θα προηγηθεί πτώχευση και ΑΝ η Ελλάδα ήταν αυτάρκης τουλάχιστον στα προς το ζειν. Βέβαια αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εισάγει το 95% των αγαθών της και έτσι η δραχμή η μόνη λύση για ανάπτυξη είναι ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

  • Αναρωτιέμαι τι φταίει που θέλουν τόσοι Ελληνες Δραχμή:
   1) Οι Οικονομικά αναλφάβητοι Ελληνες;
   2) Οι βολεμένοι του Δημοσίου που δεν θα μπορούν πουθενα στον Ιδιωτικό τομέα δουλειά;
   3) Οι Κρατικοδίαιτες εταιρείες;
   4) Το IQ του μέσου Ελληνα;
   5) Οι επίδοξοι μαυραγορίτες;
   6) Οι «πατριώτες» που έβγαλαν πάνω από 100δις στο εξωτερικό και περιμένουν να θησαυρίσουν;

   Ντρέπομαι για λογαριασμό τους…

   Ως γνωστόν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως πτωχευσε τόσες φορές το Κράτος στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους θα συμβεί ξανά….

  • «η ελλαδα εισαγει το 95% των αγαθων της.» η ελλαδα αγαπητε εισαγει πολλα πραγματα και εξαγει πολλα πραγματα.Η πηγη για αυτο τον αριθμο που δεινεις ειναι ενας μυστηριωδης εσωτερικος φοβος στην καλυτερη η ο χρονιος παρασιτισμός σου σε ευρωπαϊκά προγραμματα .αλλιως σε προκαλω να δωσεις την πηγη για το νουμερο αυτο.η ξεφτιλα σας δεν εχει πλεον κανενα οριο.

 7. Πόσο άσχετος είναι κάποιος που δεν βλέπει την ειρωνία στο άρθρο αυτό? Τα προβλήματα της χώρας ΔΕΝ σχετίζονται με το νόμισμα και δεν θα λυθούν με την αλλαγή του. Αμάν πια με τα κάθε λογής σανοφάγα ζώα…

 8. Συμφωνώ ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα που αναφέρει ο συγγραφέας, όπως δεν τα έχει λύσει κ’ η «θεά» Ευρώπη.
  Αυτό που χρειάζεται είναι πραγματική δημοκρατία, να μπορούν οι πολίτες να έχουν λόγο για τα θέματα που θεωρούν σημαντικά κ’ όχι να δίνουν «λευκές» επιταγές κάθε 4 χρόνια ή να αποφασίζουν για τις ζωές μας υπάλληλοι άλλων συμφερόντων.
  Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι άνευ ουσίας, δεδομένου ότι η γνώμη μας δεν μετράει πουθενά κ’ για τίποτε (όσον αφορά την πολιτική).
  Ούτε μας ρώτησαν για να μπούμε στο ευρώ (όπως όφειλαν), ούτε θα μας ρωτήσουν όταν μας βγάλουν (αφού πρώτα θα μας έχουν «στραγγίσει»).

  • Ο Τσιπρας με δημοκρατικες διαδικασιες δεν εκλεχτηκε? Επομενως δε φταιει η δημοκρατια οταν οι πολιτες ψηφιζουν τους πιο ανικανους και πιο ασχετους με μοναδικο κριτηριο το ποσες υποσχεσεις θα ακουσουν.

   • Η εκλογή αντιπροσώπων δεν αποτελεί πραγματική δημοκρατία. Παρακαλώ ενημερωθείτε καλύτερα.
    Δημοκρατία σημαίνει η εξουσία στους πολίτες κ’ όχι στους πολιτικούς. Το να επιλέγεις τον δυνάστη σου κ’ να μην έχεις κανένα λόγο για τα θέματα που σε αφορούν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δημοκρατική διαδικασία.
    Τόσες δεκαετίες έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι έχουμε δημοκρατία ενώ στην πραγματικότητα μας εξουσιάζει ένα παρασιτικό ολιγαρχικό σύστημα πολιτικών κ’ επιχειρηματικών τζακιών.

 9. απο την τρομοκρατία κατα του εθνικου νομίσματος στην ειρωνεία.Η ζωη ειναι ωραια στον βούρκο του ευρωμονοδρομου.16 χρόνια με ευρώ και 6 με εποπτεία σε καθεστώς αποικίας,με παραδομένη την εθνική κυριαρχία με δημοκρατία κουρελιασμένη απο τους θεσμούς,πες μας τι αντιμετωπίστηκε απο αυτά που ειρωνικά αναφέρεται οτι θα λύσει δήθεν το εθνικό νόμισμα. Σοφιστείες και σαχλαμάρες.αν θέλεις να πεις κατι σοβαρό να απαντήσεις αν το σκληρό ευρω ταιριάζει στην ελληνική οικονομία,αν η αγροτική παραγωγή σε συνθήκες ανοιχτών συνόρων με μεγαθήρια της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής ωφέλησε τη χώρα. Απο τα 2 δις+2 το 1994-95 ευρωπαϊκά πρόστιμα για υπερπαραγωγή Ελληνικου γαλακτος στο 70% επάρκεια και εισαγωγές το 2016…και η κατρακύλα συνεχίζεται.μόνο και μονο για να μας λένε ορισμένοι άσχετοι με την παραγωγη,ότι δεν παράγουμε τίποτα.Η ιδια η ΚΑΠ με δεκάδες τρόπους ξεχαρβαλώνει την ελληνική παραγωγή(έλλειψη εθνικό σχεδίου -να στο δώσω αυτο) και μετα κλαψουρίζουμε για το ποσο αδύναμοι είμαστε.το κείμενο σας ειναι ενα μνημείο έλλειψης εθνικού εγωισμού και αξιοπρέπειας.(δεν λεω πατριωτισμού γιατι μπορει να προσβληθείς και δεν το θελω

 10. Γ.Π. 13:49 22/12/2016

  Το αρθρο ειναι ειρωνικο. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα δομικα προβληματα της χωρας δεν εχουν σχεση με το νομισμα. Και ο επιλογος ειναι επισης ειρωνικος. Τα πραγματα για τη χωρα μπορουν να πανε πολυ πολυ χειροτερα…

  • της σύγχυσης, του μίσους και του αλληλοσπαραγμού που επικρατεί στη χώρα μας ότι ένα τόσο ξεκάθαρα ειρωνικό άρθρο, έγινε αντικείμενο παρεξήγησης…

   τέλος, συμφωνώ ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ πολύ χειρότερα. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι οπαδοί της δραχμής είναι ότι το κράτος έχει συνέχεια κι υποχρεώσεις. Πάλι θα συνομιλούσαμε με τους ίδιους πιστωτές, ΔΝΤ Σόιμπλε κλπ, για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

   αλλά σε αυτή την περίπτωση το μνημόνιο θα είναι 100 φορές σκληρότερο.
   πχ. άμεση απόλυση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων
   πχ άμεση μείωση συντάξη όλων των συντάξεων οριζόντια, περίπου στα 300 ευρώ (σε δραχμές δεν ξέρω…)

 11. επιστρεφοντας στην δραχμη ……

  ξεκιναμε να παραγουμε ζαρζαβατικα …..
  με σπορους που εισαγουμε ( σε ευρω)
  με πετρελαιο … τρακτερ …. ανταλακτικα … που εισαγουμε
  με ηλεκτρομηχανολογικο εξοπλισμο …. που εισαγουμε
  με λιπασματα … που εισαγουμε
  με υλικα συσκευασιας που εισαγουμε …..

  τελικα η βλακεια ειναι ανικητη …

  • Headmaster 10:06 23/12/2016

   Σχετικα με αυτα που λες φιλτατε
   Σπορους ——–http://peliti.gr/
   Πετρελαιο——http://energypress.gr/news/eos-4-dis-varelia-emporika-ekmetalleysima-apothemata-petrelaioy-sti-dytiki-ellada
   τρακτερ/ανταλλακτικα——http://www.elvo.gr/
   λιπασματα——-http://www.elfegroup.eu/history/
   Τροποι υπαρχουν αγαπητε , αλλα πρεπει να ιδρωσει το κολαρακι ολονων μας και να διωξουμε τους προδοτες που κλεισαν ολη την βαρια βιομαχανια που ειχε η Ελλαδα.
   Και ναι ειναι καλυτερα με την δραχμη ακομα και με αυτα τα προβληματα τα δομικα που εχει η κοινωνια μας γιατι πολυ απλα μπορεις να εφαρμοσεις ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!!

   ‘Αρτσιμπαλντ Ρότσιλντ «Ας μου επιτραπεί να εκδώσω και να ελέγξω το χρήμα του έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος θεσπίζει τους νόμους»

 12. Κύριε Παπαδογιάννη εάν το ύφος του άρθρου είναι ειρωνικό και διαφωνείτε με την επιστροφή στην δραχμή τότε συμφωνώ απολύτως μαζί σας.Αυτο που με προβλημάτισε είναι ο επίλογος του άρθρο καθώς δεν γίνεται ξεκάθαρη η θέση σας.Θα παράκαλουσα να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.Ευχαριστω.

 13. κανείς δεν κατάλαβε την ειρωνεία του άρθρου – απορώ πραγματικά, είναι τόσο ξεκάθαρο…

 14. Όνομα 12:49 22/12/2016

  Και ύστερα άνοιξες το πάπλωμα και έπεσες από κρεββάτι… εξαιρετικό άρθρο λέει ο άλλος…

 15. ΑΛΕΞ 12:45 22/12/2016

  Τα δομικά προβλήματα του ευρώ…. και τα δομικά προβλήματα του ευρώ ….. Η ΠΙΟ ΓΕΛΟΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ !!!!!

 16. Με τη Δραχμή επίσης θα βγάλουν αμέσως γκόμενα όλα τα μπακούρια. Πράγμα που δεν είναι λιγότερο σοβαρή διαπίστωση από αυτές του αρθρογράφου.

 17. . 11:06 22/12/2016

  Εδώ ταιριάζει απόλυτα η θέση του Frank Clark. «Ο λόγος που υπάρχει τόσο πολύ άγνοια είναι ότι αυτοί που την έχουν ανυπομονούν να την μοιραστούν».

 18. Μαζέψτε αμέσως τον πρώτο σχολιαστη

 19. Θ.Τ. 10:43 22/12/2016

  Μαζέψτε τον ΑΜΕΣΩΣ Κε Φελνίκο μας.
  Δεν είναι αστεία αυτά . . .

 20. ανάθεμα στους δημαγωγούς πολιτικούς που είπαν τόσα ψέμματα κι φανάτισαν τον λαό – ο ίδιος λαός θα τους στήσει στο γουδή αν επιστρέψουμε στη δραχμή κι θα παρακαλάει τους ξένους που τώρα βρίζει για ανθρωπιστική βοήθεια…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.