ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

H Apple επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για τα αυτόνομα αυτοκίνητα

Με σχετικά ευθύ για την Apple τρόπο, η εταιρεία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για το αυτόνομο μέλλον της αυτοκίνησης, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν εργάζεται για την κατασκευή δικών της αυτοκινήτων ή μόνο των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναρίθμητα ρεπορτάζ για τα «μυστικά σχέδια» της Apple στον κλάδο του αυτοκινήτου, η εταιρεία όμως -κατά πάγια τακτική- είχε αρνηθεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες.

Ο Έλον Μασκ, αφεντικό της Tesla Motors, έχει δηλώσει ότι θεωρεί την Apple δυνητικό ανταγωνιστή και είχε σχολιάσει σκωπτικά ότι είναι αδύνατο να κρατηθεί κάτι μυστικό, όταν κάποιος κάνει εκατοντάδες προσλήψεις μηχανικών.

Η επιμονή από πλευράς Κουπερτίνο στη στάση «ουδέν σχόλιο» έγινε ακόμη πιο δύσκολη έπειτα από την αποκάλυψη από τους Financial Times επιστολής του υψηλόβαθμου στελέχους της Apple Στιβ Κένερ προς την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA).

Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου που έχει η Υπηρεσία με τους κατασκευαστές, προκειμένου να διατηρεί επίκαιρους τους κανόνες ασφάλειας σε μία εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η Apple χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση (machine learning) για να κάνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εξυπνότερα, πιο φιλικά και πιο "προσωπικά" στο χρήστη».

«Η εταιρεία επενδύει πολύ στη μηχανική μάθηση και τους αυτοματισμούς, και είναι ενθουσιασμένη με τις προοπτικές των αυτόματων συστημάτων σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των μεταφορών» προσθέτει ο Κένερ.

Εκπρόσωπος της Apple επιβεβαίωσε την επιστολή, αφήνοντας να διαφανούν, με τον πλέον ξεκάθαρο μέχρις στιγμής τρόπο, οι προθέσεις της εταιρείας.

«Παρείχαμε σχόλια προς την NHTSA γιατί η Apple επενδύει πολλά στη μηχανική μάθηση και τα αυτόματα συστήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Υπάρχουν πολλά δυνητικά πεδία εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών, περιλαμβανομένου του μέλλοντος των μεταφορών. Θέλαμε επομένως να εργαστούμε με την NHTSA για να βοηθήσουμε να προσδιοριστούν οι καλύτερες πρακτικές για τη βιομηχανία», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές εάν το ενδιαφέρον της Apple είναι να φτιάξει ένα δικό της αυτόνομο αυτοκίνητο, ή να παράσχει συστήματα αυτόνομης οδήγησης σε υπάρχοντες κατασκευαστές. Ζητά πάντως οι νεοσεισερχόμενοι στον κλάδο αυτό να αντιμετωπίζονται δίκαια.

«Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την ασφάλεια των αυτοματοποιημένων οχημάτων, να ενθαρρυνθεί η καινοτομία και να προωθηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, οι καθιερωμένοι κατασκευαστές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους νεοεισερχόμενους» τονίζεται στην επιστολή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.