ΚΟΣΜΟΣ

Στο Σιάτλ

Η Amazon ανοίγει το πρώτο μανάβικο χωρίς ουρές ή ταμεία

Η διαδικτυακή εταιρεία Amazon.com ανακοίνωσε χθες ότι άνοιξε ένα μανάβικο στο Σιάτλ, στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς ουρές ή ταμεία, εισαγάγοντας ένα νέο ανταγωνιστικό στοιχείο με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το μαγαζί Amazon Go, το νέο κατάστημα 167 τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει ποιά αντικείμενα παίρνουν οι πελάτες από τα ράφια, και στέλνει το λογαριασμό στο λογαριασμό Amazon του κάθε πελάτη εάν δεν τα επιστρέψει στα ράφια.

Το μαγαζί αποτελεί την πιό πρόσφατη προσπάθεια εισόδου στον κλάδο της μαναβικής, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές προϊόντων στην οποία δεν έχει μεγάλη εμπειρία ακόμα. Η εταιρεία ήδη παραδίδει προϊόντα μαναβικής σε σπίτια μέσω της υπηρεσίας της AmazonFresh.
"Αποτελεί μεγάλη αναγνώριση ότι το διαδικτυακό τους μοντέλο δεν είναι επιτυχές για κάθε προϊόν", είπε ο Τζαν Ντόσον της εταιρείας αναλύσεων Jackdaw Research, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους μαγαζιά θα συμπληρώσουν το AmazonFresh. "Αν υπήρχαν εκατοντάδες τέτοια μαγαζιά στη χώρα, θα αποτελούσε τεράστια απειλή" για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είπε.

Προς το παρόν, το Amazon Go εξυπηρετεί μόνο υπαλλήλους της εταιρείας και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες στον κόσμο γενικότερα στις αρχές του 2017, είπε η Amazon.
Εάν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει πάνω από 2.000 μανάβικα, έγραψε η εφημερίδα Wall Street Journal χθες, επικαλούμενη πηγές. Η εταιρεία εξετάζει και άλλες μορφές μαγαζιών, μεταξύ των και μαγαζιά όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να παίρνουν τις παραγγελίες τους σταματώντας με το αυτοκίνητό τους στο πεζοδρόμιο, ανέφερε η εφημερίδα. Η εταιρεία αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του άρθρου.

"Οι ουρές στα ταμεία είναι πάντα το πιό αναποτελεσματικό κομμάτι της καταναλωτικής εμπειρίας", είπε ο Νιλ Σόντερς, διευθυντής της εταιρείας Conlumino, η οποία ειδικεύεται σε έρευνες λιανικού εμπορίου. "Όχι μόνο θα εξοικονομούσες πολλά από τα εργατικά έξοδα, θα μπορούσες και να επισπεύσεις τη διαδικασία κατά πολύ για τους καταναλωτές, ώστε να γίνει πιό ευχάριστη", εξήγησε. Δεν θα είναι όμως εύκολο να συνηθίσει κανείς τη διαδικασία του να παίρνει κάτι και να φεύγει, καθώς μερικοί άνθρωποι "νιώθουν ότι έκλεψαν" το αντικείμενο, είπε.

Εκτός από ψωμί και γάλα, το μαγαζί στο Σιάτλ προσφέρει και έτοιμα φαγητά τα οποία προετοιμάζονται επί τόπου από σεφ και από τοπικά εστιατόρια και τοπικούς φούρνους, είπε η Amazon.
Το Amazon Go δεν είναι το πρώτο "αληθινό" μαγαζί που ανοίγει η διαδικτυακή εταιρεία. Διαχειρίζεται επίσης και ένα βιβλιοπωλείο στο Σιάτλ, καθώς και φορητούς σταθμούς σε mall όπου διαφημίζει συσκευές της όπως το Kindle.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.