ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΙ ΑΡΧΗ ΚΑΚΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΣ...

Tι τέξεται το Νέον Έτος; Το ερώτημα σύνηθες. Ίδιο και απαράλλαχτο από τότε που ο άνθρωπος όρισε τον χρόνο, τον κατέτμησε με βάση τη φύση σε εποχές και προσδιόρισε τη ζωή του σε συνάρτηση με το ημερολόγιο.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι άνθρωποι αναρωτιούνται και αγωνιούν για το τι θα (τους) συμβεί τη νέα χρονιά. Μάλιστα, επειδή θέλουν να γνωρίζουν τα μελλούμενα, καταφεύγουν και σε κάθε λογής μαντική τέχνη, μήπως και περιορίσουν τις αβεβαιότητες (τους).

Ανταλλάσσουν ευχές, με διάθεση να ξορκίσουν το κακό, να το αφήσουν πίσω μαζί με τη χρονιά που φεύγει, και με την ελπίδα η καλοτυχία να ’ναι εφεξής το αζιμούθιο του βίου τους. Βεβαίως, στην πλειονότητά τους το κάνουν επειδή το επιτάσσει το έθιμο και το πνεύμα των ημερών και όχι επειδή όντως πιστεύουν ότι αρκεί η αλλαγή στο φύλλο του ημεροδείκτη για ν’ αλλάξει η ζωή τους.

Είναι τόσον ισχυρός ο ορθολογισμός στην εποχή μας που ελάχιστο χρόνο διαθέτει για τις δοξασίες και τον αγνωστικισμό των παγανιστών. Αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό για τους παλαιοημερολογίτες του ιρασιοναλισμού, όμως είναι η πραγματικότητα. Για παράδειγμα, όσες ευχές και να κάνουμε, τα δάση στον Αμαζόνιο θα ελαττώνονται, οι πάγοι στην Ανταρκτική θα λιώνουν, η τρύπα του όζοντος θα μεγαλώνει, η φτώχεια θα αυξάνεται, η μετανάστευση θα διογκούται, η πείνα, η δίψα και οι ασθένειες θα αποδεκατίζουν τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

Όσες ευχές και να πούμε, οι πόλεμοι -κοινωνικοί, ταξικοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί, πολιτισμικοί, στρατιωτικοί- δεν θα σταματήσουν. Όσες ευχές και να ανταλλάξουμε, η Ελλάδα της 1ης Ιανουαρίου του 2017 σε τίποτε δεν θα διαφέρει από την Ελλάδα της 31ης Δεκεμβρίου του 2016.

Η καθημερινότητα θα μας πληγώνει, η πολιτική θα απαξιώνεται, η ανασφάλεια για τα επερχόμενα θα κυριαρχεί, η παρακμή θα μας πνίγει και οι ρεντεφούντηδες του δημόσιου βίου θα μας καταδυναστεύουν. Όσο λοιπόν μένουμε στις ευχές, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντίθετα, τα χειρότερα θα γίνουν εναργέστερα το 2017. Όσο η αντίληψή μας για τη ζωή συμπυκνώνεται στον στίχο του Χαψιάδη «Άιντε, ν’ αρρωστήσει ο Άγιος Πέτρος να τη βγάλουμε κι εφέτος», το μόνο που θα έχουμε καταφέρει θα είναι να δώσουμε άλλη μια αναβολή εκτέλεσης των κάθε λογής «καλικάντζαρων» που χρόνια τώρα ασχημονούν και γελούν εις βάρος μας, παρά τους εξορκισμούς, τους αγιασμούς και τις επικλήσεις του πνεύματος, το οποίο εν είδει περιστεράς θα μας φωτίσει.

Το θέμα λοιπόν είναι ο θάνατος των παγανών, των κωλοβελόνηδων, των τσιλικρωτών, των καρκαντσέλων ή όπως αλλιώς ονομάζουμε αυτούς τους μικρούς και μεγάλους δυνάστες της ζωής και της ευτυχίας μας. Κι όχι απλώς ο θάνατος, αλλά η εκτέλεσή τους.

Αντί λοιπόν να ευχόμαστε να… αρρωστήσει ο Άγιος Πέτρος, το σωστό θα ήταν να παρακαλάμε να… μεθύσει ο Θεός. Να ενστερνιστούμε δηλαδή το νόημα του επόμενου στίχου του Χαψιάδη. Αυτού που λέει: «Να ’σουνα Θεέ μου πότης, να σωθεί η ανθρωπότης. Στο μεθύσι σου απάνω να μαχαίρωνες το Χάρο».

Δεν ξέρω πόσο πεζό θα το θεωρήσετε, αλλά νομίζω ότι στον στίχο αυτό περικλείεται ολόκληρη η φιλοσοφία για τη ζωή από κτίσεως κόσμου. Αυτή για την οποία γίνονται οι ευχές για χρόνια πολλά, για χιλιόχρονο, για την αθανασία εν τέλει. Γιατί αυτή είναι η ουσία. Η αθανασία. Αυτή προσπαθεί να κατακτήσει ο άνθρωπος από τότε που όρισε τον χρόνο και συνέδεσε μ’ αυτόν την ύπαρξή του.

Μπορεί να είμαι εγώ υπερβολικός, που σ’ έναν τόσο απλό και λαϊκό στίχο προσπαθώ να κλείσω ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Όμως, αν το καλοσκεφτείτε, μπορεί και να μου δώσετε δίκαιο. Αναλογιστείτε όλες τις ιδέες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, τη θεολογία, τους αγώνες των ανθρώπων. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αδιάκοπη προσπάθεια να εξηγήσει τη δημιουργία του κόσμου και να πετύχει την αθανασία. Από αυτά ξεκινάνε όλα και τα πάντα κατατείνουν σ’ αυτά. Και οι ευχές στο κάθε γύρισμα του χρόνου αυτό ανιχνεύουν και αυτό επιδιώκουν.

Μέχρι τώρα οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι πολλές και όλες λειψές. Ίσως, τελικά, η μόνη ορθή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι αυτή του στίχου. Να μεθύσει ο Θεός και πάνω στο μεθύσι του να μαχαιρώσει τον Χάρο, τον αφαιρέτη της ζωής. Αν στη θέση του Θεού βάλετε όποια δύναμη -ανώτερη, φυσική, εξωγήινη, εξωκόσμια- θεωρείται ότι είναι ο γεννήτωρ της ζωής, και πάλι χρειάζεται μια «ζάλη», ένα «μεθύσι» για ν’ αλλάξει η ροή των πραγμάτων. Κάτι απότομο, βίαιο, παράλογο, άλογο χρειάζεται να συμβεί, ώστε να πάμε από το ημερολόγιο στον άχρονο χρόνο. Ένα «μαχαίρι» κι ένα «μεθύσι» χρειάζεται λοιπόν για ν’ αλλάξουμε και ν’ αλλάξουν όλα.

Δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζεται πάθος, παραφορά, αντισυμβατική συμπεριφορά, ενέργειες που θα αμφισβητούν τα ειωθότα, ακόμη και έκνομη (όπως η μαχαιριά του Θεού) δράση. Εκτός των ορίων της μιζέριας και της βαρβαρότητας, που θέτουν οι δήθεν ταγοί μας με πρώτους και καλύτερους τους τροϊκανούς "συνεταίρους" μας, πρέπει να κινηθούμε αν θέλουμε να ’ναι καλή η νέα χρονιά. Δεν αρκεί για να τους θάψουμε το γέλιο μας. Χρειάζεται να σφραγίσουμε τα φέρετρά τους και με το δάκρυ της οργής μας. Για να μην ξαναβγούν από τον άραχλο κόσμο τους, απαιτείται να φτύσουμε στους τάφους τους.

Το συν Αθηνά και χείρα κίνει είναι η soft εκδοχή του μεθυσιού του Θεού και της μαχαιριάς του στον Χάρο. Εδώ που έφτασαν ή φέραμε τα πράγματα, είμαι σίγουρος ότι για το 2017 καλύτερος σύμβουλος για το τι χρειάζεται να πράξουμε δεν είναι οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά ο νεοέλλην Χαψιάδης. Και μην παρασυρθούμε από τον Σαββόπουλο. Παρά τα όσα πιστεύει ο Νιόνιος, τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήξαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια δεν καθαρίσαμε. Οι καλικάντζαροι πλέον έγιναν πολλοί και οι ευχές και τα ξόρκια δεν πιάνουν. Χρειάζεται να σκεφτούμε κάτι πιο δραστικό και κυρίως να το κάνουμε. Τώρα.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή κακός τους χρόνος, ας είναι φέτος τα κάλαντά μας για όλους τους γρουσούζηδες και τους κακομούτσουνους που θέλουν να κάνουν τη ζωή μας σαν τη δική τους...

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Στοιχεία της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010.
    ================================================
    Το “πάρτι” που γκρέμισε την Ελλάδα & οι προσπάθειες νοικοκυρέματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου
    Είναι πράγματι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010.

    Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια συνοπτική περιγραφή εξοργιστικών περιπτώσεων σπατάλης, κυρίως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όχι μόνο, εδώ.

    Ο συγκλονιστικότερος πίνακας της Έκθεσης όμως είναι στη σελ. 21 όπου συγκρίνονται τα συνολικά ποσά των μη νόμιμων δαπανών που μπλοκαρίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2010, σε σχέση με το 2009.

    Ποιο ήταν το συνολικό ποσό μη νόμιμων δαπανών το 2010; 146 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

    Ποιο ήταν το συνολικό ποσό το 2009, τελευταία χρονιά Καραμανλή; 658 εκατομμύριαευρώ! 5 φορές πάνω σε σχέση με την επόμενη χρονιά!

    Και αυτό έχοντας ως έτος αναφοράς το 2010 – όπου δεν έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί πλήρως ακόμα δύο σημαντικότατες μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου: ο “Καλλικράτης” και η “Διαύγεια”. Για παράδειγμα οι Δήμοι εντάχθηκαν στη “Διαύγεια” από το Μάρτιο του 2011.

    Με λίγα λόγια:

    • Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον πραγματικό λόγο που έφτασε η χώρα στις αρχές του 2010 στο χείλος της χρεοκοπίας. Ήταν το ξέφρενο «πάρτι» εις βάρος της χώρας μέχρι το 2009 με ένα εξοργιστικά πελατειακό και σπάταλο κράτος.

    Αυτό ήταν το βασικό και μοιραίο “λάθος”, αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Χωρίς αυτό το πάρτι, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ, συνταγές σωτηρίας από τους εταίρους μας.

    • Η ίδια Έκθεση
    δείχνει την πολύ μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος που άρχισε από τα τέλη του 2009 και το 2010 – δεν εξαφανίστηκαν βέβαια, ακόμα και σήμερα, τα φαινόμενα εξοργιστικής σπατάλης, αλλά περιορίστηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Το “πάρτι” σταμάτησε σε πολλούς τομείς.

    • Η ίδια η Έκθεση
    αναδεικνύει πόσο εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου με τον «Καλλικράτη» και την «Διαύγεια» που άρχιζαν να εφαρμόζονται πλήρως από το 2011 και τους τελευταίους μήνες του 2010, αντίστοιχα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα τέλη του 2009,
    με την κατάργηση δεκάδων αμειβόμενων Επιτροπών, τον δραστικό περιορισμό στα κρατικά αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο και με την έναρξη εφαρμογής της «Διαύγειας» προς τα τέλη του 2010,
    οι λειτουργικές δαπάνες του στενού δημοσίου το 2011 σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν 2 δισ. ευρώ: από 9,3 δισ. το 2009 σε 7,3 δισ. το 2011! Και είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι οι εξοικονομήσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» – σε σχέση με το 2009 – έφτασαν το 2011 το 1,5 δισ. ευρώ!

    • Είναι σίγουρο ότι αν αυτά που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν ξεκινήσει το 2004 ή έστω το 2007, δεν θα φτάναμε ποτέ σε Μνημόνια.

  2. Ο Τσίπρας καταγγέλλει ανατροπή Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011:
    =======================================================

    Ξεκινώντας την ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αφού ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι για τη χώρα υπάρχουν δύο επιλογές: ή μνημόνιο ή καταστροφή, έκανε μια αποκάλυψη. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης».

    Και συνέχισε:
    «Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει ανακριτική επιτροπή» και πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες, σε μία περίοδο φορτωμένη με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις δικές σας επιλογές τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές και μετά μιλά και για συναίνεση.

    «Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας.
    «Δεν έχετε υπολογίσει σωστά» πρόσθεσε. Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη, με την οποία δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές.

    Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση
    στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «ονειρεύεται μία ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Γ. Παπανδρέου»

    «Αν και δεν είχατε πάει στις Κάννες,
    ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου. Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί η ΤτΕ προχώρησε πριν μπει η χώρα στο
    ——————————————————————————————————————————–
    Μνημόνιο στην αύξηση χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων. Η Βουλή πρέπει να εξετάσει τι έγινε με το περίφημο PSI. Πρέπει να συζητήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Θα μείνετε πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι», είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά.

    ΣΧΟΛΙΟ: Σουρεάλ συνεδρίαση απόψε στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Από τη μια να ακούς τον Σαμαρά να λέει, 5 χρόνια και αφού διέλυσε τη χώρα πολιτικά και οικονομικά, ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση.

    Από την άλλη να ακούς τον Τσίπρα να καταγγέλλει ανοιχτά την ανατροπή Παπανδρέου από Σαμαρά-Βενιζέλο τον Νοέμβριο του 2011, από την άλλη όμως να μην λέει κιχ για τη διακυβέρνηση Καραμανλή (υιοθετώντας τον ψεκασμό περί «φουσκωμένου» ελλείμματος), με το έωλο επιχείρημα της αιτιώδους συνάφειας. Και μέσα σε όλα ο Βενιζέλος να λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα κρατήθηκε όρθια, επειδή έγινε 3 φορές αντιπρόεδρος.

    Ο Σαμαράς,
    αφού φρόντισε με το αντιμνημόνιο να δημιουργήσει τον Καμμένο, τον Τσίπρα και τον Μιχαλολιάκο, λέει σήμερα το αυτονόητο, μόνο και μόνο για να διασώσει την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

    Από την άλλη ο Τσίπρας μιλά ανοιχτά για την ανατροπή Παπανδρέου,
    ======================================================
    όταν τον Νοέμβριο του 2011 δεν βγήκε να καταγγείλλει το «πραξικόπημα», υπονομεύοντας σαφώς την ιδέα του δημοψηφίσματος. Και έρχονται αμφότεροι τώρα, οι συνδιαχειριστές του κυβερνώντος αντι-μνημονίου και δικαιώνουν τον Παπανδρέου σαν φάρσα.

    Και λέμε σαν φάρσα, γιατί ο Βενιζέλος εξισώνει την 7μερή στις Βρυξέλλες με το τι έγινε στις Κάννες, ξεχνώντας όχι μόνο το αεροπλάνο της επιστροφής, αλλά ευχόμενος (;) ο Τσίπρας να διδαχθεί από το παράδειγμα των Καννών, αλήθεια, ως τι, επαιρόμενος που ανέτρεψε έναν νόμιμα εκλεγμένο πρωθυπουργό;

    Ο Τσίπρας είναι προφανές
    ότι θέλει να στριμώξει τους Σαμαρά-Βενιζέλο, εξ ου και η αναφορά περί ανατροπής Παπανδρέου, γιατί πολύ
    ——————————————————————————————————————————————————
    απλά αυτό το δίδυμο κουβαλά στις πλάτες του πολλά αμαρτήματα.

    Επίσης είναι προφανής η συνεννόηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως προς το θέμα της ενδεχόμενης αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Και ενώ διεξάγεται αυτό το θέατρο του παραλόγου, ο Καραμανλής, μέσω του πολιτικού του μπάτλερ Παυλόπουλου απολαμβάνει το θέαμα, αν και σύμφωνα με τον Βενιζέλο υπέγραψε την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για διενέργεια μετά το ’81.

    Ο αριβισμός και ο τυχοδιωκτισμός
    των κύριων πολιτικών εκφραστών της περιόδου 2010-2015 δεν έχουν προηγούμενο, χρησιμοποιώντας την ιστορία και την αλήθεια καταπώς τους βολεύει..

  3. N Bράχος 17:02 01/01/2017

    ΕΛΛΕΙΜΜΑ 36 ΔΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ 36 ΔΙΣ .

    Γιατι όχι,31, 32, 28,25?

    ΕΤΣΙ ‘’ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ’’ ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

    Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς.

    Και όποιος αμφισβητεί αυτό το νούμερο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυξήθηκε το χρέος κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αν το έλλειμμα ήταν 2, 3, ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο – όπως κάποιοι ισχυρίζονται.
    Και να εξηγήσει γιατί το 2009 όταν είχαμε ανακοινώσει δανειακές ανάγκες 40,7 δις ευρώ τελικά καταλήξαμε να δανειζόμαστε 66 δις ευρώ.
    “Ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009.
    Ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί, για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.”

    ΣΧΟΛΙΟ: Κι όμως! Η γνωστή σε πολλούς δικαιοσύνη των εγκαθέτων, ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ (?) τίποτε, δεν τιμωρεί κανένα, αλλά προστατεύει με κάθε τρόπο την Καραμαλήτικη κλίκα των φαυλόπουλων και των καλογήρων.

  4. Μιά άλλη εύκολη και πραγματοποιήσημη ευχή θα ήταν οι σχολιαστές εδώ να αντικρούουν αλλήλους αν θέλουν ετσι, αλλά πρώτα με αληθεινά επιχειρήματα για τα πεπραγμένα, πριν τα τωρινά χάλια και τα σχέδια για το μελλον, συμφωνα με την διαγωγή των διοικούντων μας στα όσα βλέπουμε.
    Μετά, αποκαλείπτοντας το ποίος, ή ποιοί στην θέση των όσων κατηγορούν υπήρξαν ή ειναι ικανοί, τιμιοι και ευθείς να μας βγάλουν από τα δύσκολα να προσφέρουν στην συζήτηση με ηρεμία..
    Ετσι γινομαστε πολιτισμένοι , έςτω και αν βρεθούμε αντίπαλοι!

    Αρχίζω από εμενα λοιπόν που πιστεύω, οτι η άλογη και καταςτροφική διακυβέρνησης της περιόδου 2004–2009 του άσχετου πολιτικά και ανίκανου ηγετικά Κωστα Καραμναλή –τον ενθρονίσαν εκεί οι Βαρόνοι της τότε εποχής στην ΝΔ ,μονο για το όνομα που έφερε– με τα τόσα ελλειμματα, χρέη και σκάνδαλα των μελλών της κυβερνησης ή των συγγενών του και των λαμογιών που τον περικύκλωσαν, έφερε την τελική πτώση της οικονομίας μας, βοηθούμενης και της παγκόσμιας κρίσης στην αγορά και το διεθνές εμπορίο του χρήματος.

    Ο Γιώργος Παππανδρέου που τον διαδέχθηκε έπρεπε να φέρει τα ελλείμματα εκεί που τα έφερε, με κόπο και στερήσεις, μετά να πείσει τους Εταίρους μας να διμηουργήσουν μηχανισμούς διάσωσης των φτωχότερων κρατών του Νοτου στην Ενωση, το οποίο και έγινε με τεράστιες προσπάθειες γιατί δεν υπηρχε συναίνεσης, και ενωμένη προσπάθεια από την Νεα Δημοκρατία του Σαμαρά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Ενδιάμεσα η διακυβέρνησης του ΓΑΠ την περίοδο εκείνη έφερε κοσμογονικές αλλαγές , στο κρατος την δοιήκηση του , στα ταμεία και στον παρασιτικό δημοσιουπαλληλισμό .
    Παρόλες τις δυσκολίες και την κόντρα των όσων «έκλεβαν μεχρι τότε ελεύθερα και με τον νόμο» ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του –κηπουροί — εφεραν νόμους και άλλαξαν πάρα πολλα στραβά. Δεν μπόρεσαν να τ´αλλαξουν ολα γιατί τους έριξαν ή άλλαξαν τους νόμους αυτούς για τα ειδικά συνφέροντα , μεσα και έξω από την χώρα. Ολα τα λαμόγια ξεσηκώθηκαν και πολλά μετακόμισαν πρός Τσίπρα μεριά.
    Ο Παπανδρέου παραιτούμενος εγραψε ιστορία που συνετέλεσε στην σωτηρία της χώρας μας απο την επερχόμενη διαφορετικά ταπείνωση της επίσημης πτώχευσης μας .

    Ηρθε λοιπόν μετά ο Σαμαράς φέρνοντας το δικό του πιό επαχθές μνημονιο ,παρόλες τις υποσχέσεις του στο Ζάππειο . Μετά από αυτον εμφανίστηκε ο «σχίιστης » των Μνημονίων 1 και 2 που έφερε το 3 και δουλεύει πυρετωδώς τώρα για το 4 . ΕΙναι ο για πρώτη φορά ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Πρωθυπουργός της Ελλαδας που έχρισε ΠτΔ τον συνέταιρο στην διμηουργία του δισβασταχτου χρέους μας Προκόπη Παυλοπουλο. Η υπόγεια σήραγγα της φασιστικής ΝΔ με τον Πάνο Καμμενο γίνεται φανερή , όσο πιό καταστρεπτική για τον Έληνικό λαό θα μπορούσε να γίνει και Είμστε ακόμη στο χείλος της Άβυσσος.

    Τι θέλω ή προβλέπω για το μέλλον ;
    Την πτώςη του » Αλή -Μπαμπά και των ΣΑΡΑΝΤΑ κλεφτών και ψευτών » του Ταίρια που κορόιδεψε ολους τους Έλληνες για ολο το διάστημα που ειναι εκεί …

    Μια νεα Κυβέρνηση απαλλαγμένη από καραμανλικούς και Καραμανλισμό που θα σέβεται τις ανεξάρτητες Αρχές και την Δικαιοσύνη, χωρίς να την αναιρεί ή να την κακοποιεί ,
    Την εισδοχή στην Νεα Βουλή ανθρώπων που σέβονται τα αξίωμά τους αντί να το φέρνουν σε χαμηλά ανάλογα με το μπόι τους μεγέθη .
    ΕΤσι το 2017 θα ειναι ελπιδοφόρο για όλους μας!

  5. Ψήφισα να αποδεχτεί η κυβέρνηση την συμβιβαστική συμφωνία που θα πετύχει για την 2η αξιολόγηση και με έκπληξη είδα ότι 92% (9.114 πολίτες) επιλέγουν δημοψήφισμα με ερώτημα την έξοδο από το €.
    Οι πολίτες (λόγω της βίαιης σαλαμοποίησης της πληβειοποίησης που βιώνουν εξ αιτίας της χρεοκοπίας κράτους και κορποριστικής-μεταπρατικής ιδιωτικής παρασιτικής κρατικοδίαιτης «επιχειρηματικής» νταβατζηδοκρατίας) δυστυχώς αγνοούν ότι έξοδος από το €, οικονομικά (πέρα από την επιστροφή σε μαφιόζικες μεθόδους διαχείρισης της εξουσίας) θα σήμαινε Επιστροφή στις αρχές της δεκαετίας του ’60 !

    • Συριζαιος… Ας ενωθουμε το νεο ετος οι σοφρωνες ολων των κομματων μπας κι γλυτωσουμε τα πολυ χειροτερα. Εξοδος απο το ευρω σημαινει απολυτη καταστροφη….

    • Manos 12:50 01/01/2017

      κ.Μαντενιδη, συμφωνω με την σκεψη σου οσον αφορα τις συνεπειες της εξοδου από το Ευρω με μονο δυο παρατηρήσεις.

      -Το 2009-2011 κανεις από αυτους που πασχιζουν σημερα για την παραμονή μας στο
      ευρω ειχε την πρεπουσα διαγωγή και εστω την ελαχιστη συνεργασια με την τοτε κυβερνηση με τα γνωστα οδηνηρα αποτελέσματα μετα από 7 χρονια (ας μην τα αναλυσουμε είναι γνωστα).

      -Ο κοσμος οντως ψηφιζει δημοψήφισμα και εξω από το εθρω όχι επειδή δεν γνωριζει το κοστος αλλα επειδή είναι πεπεισμενος ότι αυτοι ούτως ή αλλως θα μας σκωτωνουν σιγα-σιγα και μετα θα μας αποβαλουν από το ευρω. Αρα γιατι καποιος να επιλεξει τον αργο θανατο και όχι τον συντομο?? Μεχρι και οι μαφιόζοι δινουν την επιλογή στα θυματα τους να μαρτυρησουν για να εχουν ένα συντομο τελος και όχι μαρτυρικο. Αυτοι όμως ουτε αυτό δεν μας δινουν.

      Δεν καταλαβαίνεται ότι ο κοσμος κουραστηκε 7 χρονια να ακουει τα ιδια πραγματα στις τηλεωρασεις και να διαβαζει ακομα περισσοτερα να διαβαζει από εδώ και από εκει?? Δεν καταλαβαινει κανεις ότι οι υπερμετροι φοροι και το ανελεητο κινηγητο των φορολογουμενων, δεν αφηνει την οικονομια να ηρεμισει και να αποδοσει αφου δυστηχως την εχει ηδη σκοτωσει???

  6. N Bράχος 14:01 30/12/2016

    ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ…ΓΙΑΤΙ????

    ‘’Κύριε πρωθυπουργέ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ !’’ : Άστο για αργότερα!!!!!!

    Είναι μέσα του 2008. Ο υφυπουργός οικονομικών, αρμόδιος για τα οικονομικά της χώρας προσπαθεί να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, αλλά μάταια. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, και οι δείκτες τρελαίνονται. Ανήσυχοι και ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ , Αλογοσκούφης και Δούκας, και βλέποντας στο βάθος τη φιγούρα του εισαγγελέα να πλησιάζει, στέλνουν στον πρωθυπουργό τέσσερες(4) επιστολές επισήμως,(δημοσιεύτηκαν στο ‘’Βήμα΄΄) ώστε να τις έχουν για το μέλλον, όπου με λεπτομέρειες περιγράφουν την ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ κατάσταση της οικονομίας. ‘’Κύριε πρωθυπουργέ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ !’’
    Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει επειγόντως να πάρουμε σκληρά μέτρα, γιατί βουλιάζουμε και η Ευρώπη αρνείται να μας δανειοδοτήσει πλέον. Το έλλειμμα υπερβαίνει τις δυνάμεις μας. Έχουμε ΗΔΗ στέρηση εσόδων 12, 7 δις ευρώ και αύξηση των δαπανών κατά 47 δις ευρω. Χρειαζόμαστε 60 δις ευρώ , σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Όλοι γνωρίζουν, την κατάσταση της οικονομίας και μας ΠΙΕΖΟΥΝ να πάρουμε μέτρα. Κάθε μήνα έρχεται κάποιος ευρωπαίος να κάνει έλεγχο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε άλλο.
    Κι όμως, ο ευτραφής αλλά αργόστροφος πρωθυπουργεύων απαντά: ‘’αφήστε τα για αργότερα!!!
    Οι υπουργοί κοιτάζονται μεταξύ τους τρομοκρατημένοι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η χώρα βουλιάζει και ο πρωθυπουργός ‘’απουσιάζει’’ ! Η χώρα βουλιάζει και ο Σαμαράς ‘’δηλώνει ότι δεν… άκουσε’’ ! Δεν μπορώ τα εσωτερικά μέτωπα, πάω για αρχηγός λέει στους δικούς του.
    Η απάντηση, αυτή τουλάχιστον που κυκλοφορεί, είναι ‘’τρελή’’. Μη με ανακατεύετε εμένα, εγώ κοιτώ το ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ !!! Και προς επίρρωση της προσωπικότητας του ανδρός, προβαίνει σε 250 παράνομους διορισμούς στο υπουργείο Πολιτισμού.
    Και ενώ όλοι γνωρίζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο πολιτικός εγκληματίας Καραμανλής… αλλάζει τους υπουργούς και βάζει στη θέση τους ένα έμπορα ειδών κιγκαλερίας. Δηλαδή ενώ το σπίτι είναι σάπιο και βουλιάζει, φέραμε ειδικό για τα… ’’χερούλια’’ στις πόρτες. Έτσι αποκρύπτουν την αλήθεια, δηλώνουν ψευδή ποσοστά για το έλλειμμα, αποκρύπτουν τις απόρρητες επιστολές και εντολές της Ε.Ε και συνεχίζουν να μας εξαπατούν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Σήμερα ήλθαν στο φως οι απόρρητες επιστολές και ΕΝΤΟΛΕΣ των ευρωπαίων ειδικά στο Γιάννη Παπαθανασίου, και κανείς ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ δεν έχει ‘’κινηθεί’’ ακόμη?

    Πτωχεύαμε, ΤΟ ΞΕΡΑΝΕ!! και αδιαφορούσαν σαν να περίμεναν(ήθελαν?) τη χρεοκοπία???
    Είναι να τρελαίνεται κανείς διαβάζοντας και ζώντας τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί στην χρεοκοπία που έρχεται, ο Σαμαράς ‘’κάνει’’ πως δεν άκουσε και όλοι τους σχεδόν οι ομοϊδεάτες, ‘’βγάζουν’’ τα μαύρα βρώμικα λεφτά τους στο εξωτερικό και κανείς από την κυβέρνηση δεν λέει μια κουβέντα στο λαό. Ο Παυλόπουλος, ο Στυλιανίδης και κάθε τυχάρπαστος πολιτικάντης υπουργεύων και μη , διορίζει αφειδώς ‘’ψήφους’’ και ο ράθυμος ‘’εκτελεστής’’ των αμνών υπογράφει χωρίς δισταγμό, χωρίς περίσκεψη, χωρίς φιλότιμο και χωρίς εθνική συνείδηση γι το που θα βρούμε λεφτά να τους πληρώσουμε, για το που πάει η χώρα ?.
    Τι περιμένουν όλοι?
    Να γίνουν εκλογές, να κερδίσει ο Παπανδρέου, να του χρεώσουνε τη χρεοκοπία της χώρας και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να διπλασιάσουν αυτοί τα ΜΑΥΡΑ ΄Η, ΚΑΙ ΑΣΠΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ???
    Δηλαδή όλοι αυτοί που φώναζαν εναντίον του Παπανδρέου, που ‘’οργίζονταν’’ που ‘’έκλαιγαν’’ το έκαναν από στενοχώρια επειδή δεν πτωχεύσαμε?

    ΔΙΠΛΟ το βρώμικο παιχνίδι:
    1. Είτε πτωχεύουμε και ‘’θησαυρίζουμε’’ , είτε τα ‘’ρίχνουμε’’ όλα στον Παπανδρέου και τον ρίχνουμε.
    2. Και αφού δεν πτωχεύσαμε, έριξαν τον Παπανδρέου, ήλθαν πάλι στην εξουσία και εξακολουθούν ούτε να πληρώνουν, ούτε να τιμωρούνται για όσες παρανομίες έκαναν, ούτε να φέρνουν τα λεφτά τους πάλι και να εξηγούν που τα βρήκαν.

    N Bράχος

  7. το 2017 9:50 30/12/2016

    να μπουν στη φυλακή Τσίπρας Καμμένος Βαρουφάκης.

    πάντως, διαβάζοντας τα αποτελέσματα του τελευταίου γκάλοπ που διενεργεί το μάτριξ, αρχίζω να αισθάνομαι ξένος στο site. Φαίνεται ότι οι ψεκασμένοι-μισαλλόδοξοι-άσχετοι συμπολίτες μας είναι περισσότεροι απότι φαίνονται…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.