ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Συνεδρίαση Eurogroup

Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 28 σε 32,5 έτη, αλλά και αντικατάσταση των υφιστάμενων επιτοκίων από μικρότερα-, αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που εξέτασε το ελληνικό ζήτημα.

Το σημερινό συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο της απόφασης της 24ης Μαΐου. Για το πρώτο ζήτημα, υπουργοί της ευρωζώνης, αφού αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ωστόσο για να επέλθει συμφωνία για το 100% σε τεχνικό επίπεδο, οι Θεσμοί θα πρέπει να ξανάρθουν στην Αθήνα, ενώ το όλο θέμα θα εξεταστεί σε νέο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το Eurogroup ενέκρινε την πρόταση την οποία παρουσίασε στους υπουργούς ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε ο ίδιος, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με πιο αποτελεσματική αυτήν που «κλειδώνει» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια. Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (ομόλογα του EFSF) με ομόλογα σταθερών επιτοκίων και η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια του ΕSM. Περιλαμβάνονται ακόμη κάποιες μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερό επιτόκιο. Αλλο σημαντικό μέτρο που προτείνει ο ESM είναι η επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων από τα 28,3 στα 32,5 έτη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι αρχικά οι Θεσμοί ενημέρωσαν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την εν εξελίξει διαδικασία του ελληνικού προγράμματος. Όπως τόνισε, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά στα ανοιχτά ζητήματα. Επίσης, μίλησε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως το μήνυμα που πρέπει να διατρανώσουμε είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ανέφερε πως «οι ομάδες μας είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία» και θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, «τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β’ αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απαρίθμησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ασπιρίνες χωρίς μαλιστα διαιτητική επίστρωση για το έλκος του στομάχου απο το οποίο πασχει η ελληνική οικονομία .
    Είναι η παντελής έλλειψης προσπάθειας για την ανάπτυξη. ,ΒΛΑΞ …
    (Σήμ . Ενώ προσπαθούσα να γράψω την τελευταία λέξη του σχολίου μου μέσω του iPad μου έβγαινε η λέξης BAΞΕΒΑΝΗΣ ! Ευτυχώς το πρόσεξα και το διόρθωσα πριν το στείλω , αν και ΔΕΝ θα ηταν εξωπραγματικο… )

  2. Mνήμων 0:01 06/12/2016

    Παυλόπουλος: « Θα τον… σκότωνα αν σηκωνόμουν!»

    «Δεν σηκώθηκα από την καρέκλα μου όταν ο Κασιδιάρης επιτέθηκε με μπουνιές στην Λιάνα Κανέλλη, γιατί δεν μπορώ να ελέγξω τη δύναμή μου και φοβήθηκα πως, αν σηκωνόμουν όρθιος, θα τον… σκότωνα».
    Μάθατε τι έγινε με τον άλλον στην Κυψέλη. Ακόμη …κουτσαίνει και μόλις ακούσει ότι πηγαίνω στην πλατεία ..εξαφανίζεται !
    Θυμάστε τις φωτιές στην Ηλεία; Τις έσβησα με ένα… υγρό φύσημα. Ούτε χορτάρι δεν ξαναφύτρωσε !!
    Γι αυτό το σκέπτομαι πολύ πριν σηκώσω το… μαξιλάρι μου….
    Με αυτή την δήλωση ο Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε στους επικριτές του, που είπαν πως δεν σηκώθηκε να υπερασπιστεί τις δύο γυναίκες!
    Προκόπη σιγά μη σκίσεις κανένα καλσόν…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.