ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία συνομιλία πριν τη συντριβή

Κολομβία: Ηχητικό ντοκουμέντο

kolomvia2

Ζητά επανειλημμένα να "καθαριστεί" ο διάδρομος προσγείωσης αλλά από ένα σημείο και μετά, επικρατεί σιωπή. Στις απεγνωσμένες ερωτήσεις της υπαλλήλου, ο πιλότος δεν απαντά. Ο αεροπλάνο έχει πια συντριβεί στη βουνοπλαγιά κοντά στην πόλη Λα Ουνιόν, έξω από το Μεντεγίν. 71 άνθρωποι, ανάμεσά τους όλη η ομάδα της Σαπεκοένσε, έχουν χάσει τη ζωή τους και μόνο έξι άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Από το ηχητικό ντοκουμέντο επιβεβαιώνεται ότι ο πιλότος του αεροπλάνου είχε προειδοποιήσει πως τα καύσιμα του αεροσκάφους είχαν εξαντληθεί και υπήρχε έκτακτη ανάγκη.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα ενώ απευθύνεται προς το πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντεγίν. «Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.

Αρχικά, δεν του δόθηκε προτεραιότητα να προσγειωθεί γιατί αντίστοιχο πρόβλημα είχε και ένα αεροσκάφος της εταιρίας Viva Colombia και ο Πύργος Ελέγχου έδωσε σε εκείνο άδεια προσγείωσης πρώτα.

Όταν η υπάλληλος μίλησε στον πιλότο του αεροσκάφους της Lamia και του είπε πως υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για να προσγειωθεί, ο Μιγκέλ Κουιρόγκα επέμενε να ζητά να "αδειάσει" ο διάδρομος, ενώ προσπαθούσε να πλησιάσει το αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια ακούγεται η υπάλληλος να αναφέρει πως έχει χαθεί το σήμα στο ραντάρ και ζητά από τον πιλότο να την ενημερώσει για την πορεία του αεροσκάφους. Ακολουθεί διάλογος και ανταλλαγή πληροφοριών για το ύψος, τα μίλια και άλλα δεδομένα. Ο κυβερνήτης ενημερώσει πως βρισκόταν στα 9.000 πόδια. «Σε τι ύψος είστε τώρα; Θέση;» ήταν οι τελευταίες ερωτήσεις της γυναίκας προς τον πιλότο. Δεν πήρε ποτέ απάντηση. Το αεροπλάνο είχε συντριβή.

Τα όσα αναφέρονται στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο συμπίπτουν με τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη ενός αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε σε κοντινή απόσταση. Ο συγκυβερνήτης άκουσε στον ασύρματο το αεροσκάφος της LAMIA να προειδοποιεί ότι δεν έχει πλέον καύσιμα και πρέπει να προσγειωθεί.

«Βοήθεια, βοήθεια… Βοηθήστε μας να φθάσουμε στον διάδρομο προσγείωσης… Βοήθεια, βοήθεια» περιέγραψε ο Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκούι, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους. «Μετά όλα τελείωσαν… Όλοι μας αρχίσαμε να κλαίμε», είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.