ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 152 «ναι»

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η κρίσιμη ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Με 152 «ναι» και 146 «όχι» σε σύνολο 298 ψηφισάντων εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός από την Ολομέλεια της Βουλής Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρχισε από τις 2 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ψηφίστηκε με 152 ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ο κρατικός προϋπολογισμός 2017. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό (146 ψήφοι). Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), οι οποίοι εξέφρασαν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, ωστόσο οι ψήφοι αυτές δεν καταμετρώνται στο αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ρεκόρ ομιλητών, καθώς από τη Τρίτη που ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο 196 βουλευτές και απομένουν μόλις 8 από όλους όσοι είχαν εγγραφεί.

«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατειά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλεξης Τσίπρας.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

«Επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμάνε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».

«Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά αναβάθμιση και αξιοποίησή της, με διαρκή έσοδα για το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

«Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την οικονομία. Ο προϋπολογισμός που καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από τη κρίση», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τόνισε:

«Πρόθεσή μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία στο ακέραιο και δεν θα αποδεχθεί επιπρόσθετα μέτρα πέραν της συμφωνίας ενώ δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στα εργασιακά που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκών κεκτημένων. Νομίζω ότι θα πρέπει το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει ξεκάθαρα αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η Ν.Δ. Θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας; Θα συνεχίσετε για πολύ να κρύβεστε πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ; Πείτε με ευθύνη την άποψή σας. Το ερώτημα είναι σαφές. Θα συνταχθείτε στην προσπάθεια μας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις;».

«Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε παράλογες απαιτήσεις. Έχουμε εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και δεν ανησυχούμε. Αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια ελάχιστη βούληση καλής θέλησης, "το ελληνικό πρόβλημα", μπορεί να λυθεί», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόστος που αφήνετε πίσω σας, κ. Τσίπρα, είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία».

«Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη».

Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε οκ. Μητσοτάκης. «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκλογές το συντομότερο για να επέλθει πολιτική αλλαγή, ζήτησε στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ώρα που μία ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση θα αναλάβει την τύχη του τόπου είναι κοντά, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Επικαλέστηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης», και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες, αλλά δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρω για να ανατάξουμε τη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω, κ. Τσίπρα, και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου». Συνεχίζοντας ανέφερε: «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα δικό μας σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να πάρει μπροστά η χώρα. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, εμείς εισηγούμαστε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με περικοπή δαπανών και μείωση των φόρων».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στο μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι» και πρόσθεσε: «Τι έχετε κάνει, κ. Τσίπρα, για να μειώσετε το κράτος. Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ελληνικής έμπνευσης, είναι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση. Όταν οι δανειστές διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν λόγο να δώσουν δημοσιονομικό χώρο και να μην επιμείνουν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Μία κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη. Οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε βασίζονται σε μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια από όλους, πρέπει όμως να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά, αυτό που δεν δέχονται είναι να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες τους, οι πολίτες το ξέρουν ότι το ψέμα έφερε την απογοήτευση, η αλήθεια είναι αυτή που φέρνει την ελπίδα. Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση που μπορεί να προκύψει μόνο από την πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε ένα 10% της ελληνικής κοινωνίας, αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος, στο υπόλοιπο 90% δεν λέτε τίποτε, στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα, στο 1,2 εκατ. ανέργων».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.