ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aπόφαση του υπ. Εργασίας

Νέο «μαχαίρι» 50% στο ΕΚΑΣ για 240.000 συνταξιούχους

sintaksiouxoi1

Αυτό φέρεται να προβλέπει απόφαση του υπ. Εργασίας που θα εφαρμοστεί στις συντάξεις Ιανουαρίου που θα πιστωθούν από 20 έως 22 Δεκεμβρίου

Ένα νέο «εγκεφαλικό» θα προκαλέσει σε περίπου 240.000 συνταξιούχους που από την 1η Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ καθώς σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος το επίδομα θα μειωθεί από την 1/1/2017 κατά 50%.

Συγκεκριμένα:

- στην πρώτη κλίμακα το ΕΚΑΣ θα μειωθεί από τα 230 στα 115 ευρώ για όσους έχουν ατομικό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις κύριες επικουρικές, γήρατος, αναπηρίας, θανάτου μέχρι 601,33 ευρώ

- στη δεύτερη κλίμακα το ΕΚΑΣ μειώνεται από τα 172,5 στα 86,3 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 601,34 ευρώ έως 626,50 ευρώ

- στην τρίτη κλίμακα για όσους το εισόδημα αυτό είναι απο 626,51 ευρώ έως 643,33 ευρώ το μήνα, το ΕΚΑΣ θα μειωθεί στα 57,5 από 115 ευρώ

- στην τέταρτη κλίμακα το ΕΚΑΣ μειώνεται από τα 57,5 στα 28,8 ευρώ για όσους λαμβάνουν συντάξεις από 643,33 ευρώ έως 664,33 ευρώ

Η μείωση αυτή αποφασίστηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε πλήρης κατάργηση της τέταρτης κατηγορίας δεν έβγαινε ο λογαριασμός για περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 431 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017.

Το σοκ μάλιστα για τους συνταξιούχους αναμένεται να έρθει πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20-22 Δεκεμβρίου καθώς τότε θα πιστωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και άλλους φορείς, στις οποίες θα αποτυπωθεί η νέα αυτή μείωση.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 0:04 03/12/2016

  Bloomberg: «Οι υποσχέσεις που εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ»
  ==============================================

  «Λεηλατεί Ταμεία για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, που συγκρίνει τη λίστα μέτρων του Βαρουφάκη με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει ο Α. Τσίπρας.

  Η πραγματικότητα κάνει άσχημα πράγματα στα όνειρα. Τα σκοτώνει γρήγορα και ανελέητα και επειδή o κόσμος τείνει να ξεχνά και τα όνειρα κρατάνε λίγο, πολλές φορές αδυνατούμε να θυμηθούμε πώς ήταν τα όνειρα στο ξεκίνημά τους. Για αυτό και αξίζει να συγκρίνουμε την πρώτη ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση των πιστωτών με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Στο αρχικό σχέδιο -γνωστό ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης- ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε ακόμη τότε τέσσερις μήνες μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο, υποσχέθηκε μια τολμηρή στρατηγική που στηριζόταν σε τέσσερις «πυλώνες»:
  -αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης
  -επανεκκίνηση της οικονομίας και προαγωγή της φορολογικής δικαιοσύνης
  -αποκατάσταση της απασχόλησης
  -μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

  Ο πρώτος πυλώνας περιλάμβανε μέτρα συνολικού ύψους 1,882 δισ. ευρώ (ναι, τόση ήταν επαγγελματική ακρίβεια με την οποία είχαν υπολογιστεί). Μεταξύ αυτών, ήταν το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιδότηση ενοικίου, κουπόνια σίτισης, δωρεάν μετακίνηση και ιατρική περίθαλψη για τους φτωχούς. Αλλά και επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων για 1,3 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους. Το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εγκαταλείπει τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, διατηρώντας μόνο το δώρο των Χριστουγέννων που αντιστοιχεί σε δαπάνη 600 εκατ. ευρώ, και ζητώντας για άλλα 152 εκατ. για δύο ακόμη τεχνικές προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό νόμο που δεν αναφέρονται στο αρχικό πρόγραμμα. Η δωρεάν σίτιση και ενέργεια αποσύρθηκαν από το τραπέζι.

  Ο δεύτερος πυλώνας της προεκλογικής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την ανακούφιση της μεσαίας τάξης από τις φορολογικές πιέσεις. Ο Τσίπρας πρότεινε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας, ένα μέτρο που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην κυβέρνηση 2 δισ. ευρώ ετησίως. Υπήρχαν επίσης προτάσεις για επαναφορά του αφορόλογητου ορίου των 12.000 ευρώ (κόστος 1,5 δισ. ευρώ ανά έτος) αλλά και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις (όφελος 3 δισ. ευρώ το πρώτο έτος). Τα τελευταία δύο μέτρα παραμένουν στη σημερινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά οι αριθμοί που τα συνοδεύουν είναι πολύ μικρότεροι. Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες υποτίθεται ότι θα κοστίσουν 300-400 εκατ. ευρώ το 2015 και 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη. Τα ίδια αυτά ποσά υποτίθεται θα ανακτηθούν μέσω της ρύθμισης των οφειλών σε δόσεις, που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους από τους 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που αθετούν τις πληρωμές τους να ξεκινήσουν την εξόφληση.

  Πέρυσι, ο Τσίπρας δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να δυσκολέψει τις απολύσεις. Υποσχέθηκε να δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο προγράμματος απασχόλησης ύψους 3 δισ. ευρώ το πρώτο έτος. Η πρώτη υπόσχεση υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά διατυπώθηκε κατά τρόπο τέτοιο που να μην τρομάζει τους πιστωτές: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να «θεσπίσει ελάχιστους όρους εργασίας» μέσω μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να αρχίσει να εργάζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού (με μια «αμελητέα» δημοσιονομική επίπτωση). Το γιγάντιο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας έκανε φτερά.

  Ο πολιτικός πυλώνας, αποτελούμενος από νεφελώδη μέτρα για την ενίσχυση της δημοκρατίας, υποτίθεται ότι θα ήταν δημοσιονομικά ουδέτερος, και για αυτό δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
  Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε πάνω στη δυνατότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί μερική διαγραφή χρεών, προσωρινό μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτούς τους όρους και η Ελλάδα έπρεπε να δεχθεί τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, με τους πιστωτές να αξιολογούν περιοδικά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας μπήκε στην διαπραγμάτευση μην μπορώντας να φύγει μακριά από το τραπέζι και αυτό διάβρωσε γρήγορα τη διαπραγματευτική του ισχύ. Αυτό ήταν το πρώτο τετ α τετ με την πραγματικότητα.

  Όταν ο Τσίπρας έδινε τις τολμηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, δεν είχε προβλέψει ότι θα χρειαστεί να δράσει κάτω από ακραίους οικονομικούς περιορισμούς, με αγωνία κάθε μέρα αν θα φτάσουν τα λεφτά. Η κυβέρνησή χρειάστηκε να λεηλατήσει τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ η μεγάλη εκροή καταθέσεων κάνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απεγνωσμένο για περισσότερη βοήθεια από την ΕΚΤ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.