ΚΟΣΜΟΣ

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Ο Ρέντσι δεν παραιτείται αν οι Ιταλοί πουν "όχι" στο δημοψήφισμα...

«Αν οι Ιταλοί δε θέλουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο Ρέντσι αφού είχε υποστηρίξει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος «κερδίζει η δημοκρατία»

Μόλις τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα υπέρ του «όχι», ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, πραγματοποιεί… κυβίστηση αλά ελληνικά.

«Είτε κερδίσει το "ναι" είτε κερδίσει το "όχι", κατά τη γνώμη μου κερδίζει η δημοκρατία, κερδίζει η Ιταλία. Ελπίζω να είναι μία όμορφη γιορτή και να πάνε να ψηφίσουν πολλοί», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει τους πολίτες, αλλά κυρίως τον ίδιο, στην ενδεχόμενη νίκη του «όχι».

Ο 41χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος έπειτα από μία προεκλογική καμπάνια που χαρακτηρίστηκε από το διχασμό, με το αποτέλεσμα να αναμένεται να κριθεί από τους αναποφάσιστους, μοιάζει να αποκηρύσσει την ίδια τη μεταρρύθμιση την οποία επιθυμούσε να εφαρμόσει από το 2014 όταν ανέλαβε την εξουσία και με την οποία συνέδεσε την πολιτική του πορεία.

Όπως είπε, μάλιστα, η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει κάνει η κυβέρνησή του, συμπληρώνοντας: «Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που δεν αναφέρει κανείς: για τον αυτισμό, τα σύμφωνα συμβίωσης, την οδική ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία. Είναι νόμοι που μιλούν για την ψυχή της Ιταλίας».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica σχετικά με την «προσωποποίηση» του δημοψηφίσματος, ο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος, ότι το κατάλαβε και ότι το διόρθωσε, προσθέτοντας: «Δεν ανησυχώ για το γεγονός ότι εγώ αξίζω πολύ λιγότερο από το δημοψήφισμα, έτσι κατά συνέπεια δεν ξεκινώ από τη συζήτηση για εμένα. Θέλω να μιλήσω για το CNEL (το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας), θέλω να μιλήσω για την ουσία. Διότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια αυτό το τρένο των μεταρρυθμίσεων δεν θα περάσει».

Θέλοντας δε, να αποδείξει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν την νίκη του «ναι», ο Ρέντσι σχολίασε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, «τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και πιστεύω ότι προτιμούν να έχουν να κάνουν με μία πολιτική κυβέρνηση και όχι με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Λίγες ώρες αργότερα κατά την προεκλογική συγκέντρωσή του στην Ανκόνα, ο Ρέντσι επανήλθε στο ζήτημα της επόμενης ημέρας, λέγοντας: «Θα ήθελα από Δευτέρα να μην υπάρχει κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά αν οι Ιταλοί δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «όποιος ψηφίσει "όχι" διατηρεί το σύστημα που υπάρχει σήμερα και εγώ δεν θα γίνω όπως οι άλλοι», προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την εξουσία, κάτι που οι αγορές και η Ευρώπη τρέμουν, προβλέποντας πολιτική και οικονομική αστάθεια με τον παράγοντα Μπέπε Γκρίλο να ενισχύει τους φόβους για μία ταραχώδη πορεία της Ιταλίας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οποία διαφορά πολιτικής και πολιτικού μεταξύ του νεαρού Ματέο Ρέντσι της Ιταλίας με του δικού μας Αλέξη Τσίπρα !
    Ο Ματέο αγωνίζεται να αλλάξει το παλαιό πολιτικό σύςτημα — σαν την μείωςη των βουλευτών για ενα τρίτο και στα δυό σώματα της ιταλικής Δημοκρατίας –στην γείτονα χώρα., ενώ ο Τσίπρας γατζομένος στην καρέκλα του μας λέει οτι αγωνίζεται για την διάσωση της «κουβανικής επανάστασης» στον υπόλοιπο πλανήτη !
    Ενώ ο Τσίπρας τρώει καρπαζιές και από την Εκκλησία την οποία δεν μπόρεσαν να «νουθετήσει «. με το πρωτοπαλίκαρο του Φίλη , ο Ματέο με χιούμορ εξηγεί οτι έμαθε από τον επίσκοπο της πιδιαιτέρας του περιοχής , οταν του είπε :
    Ματέο , να ξέρεις οτι υπάρχει θεός … Αλλά αυτός δεν είσαι συ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.