ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο Σόϊμπλε, οι συντάξεις, η Κρίση

Με την έλευση του 2017 η χώρα συμπληρώνει ήδη 9 χρόνια ύφεσης και 7 χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων, που αρχικά διέσωσαν το 2010 την χώρα από την άναρχη χρεοκοπία, αλλά δεν την έβγαλαν (όπως υπολογιζόταν) από την κρίση.

Γι’ αυτό το τελευταίο φταίνε και οι δύο πλευρές: εμείς, η Ελλάδα γιατί δεν προχωρήσαμε σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι Δανειστές γιατί επέβαλαν αδιέξοδα προγράμματα.

Αλλαγές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έγιναν μόνο την περίοδο 2010-2011 (Διαύγεια, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Οικονομικός Εισαγγελέας, Άρση Τραπεζικού Απορρήτου, Έλεγχος Αμυντικών Προμηθειών, προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, μείωση αριθμού Δημοσίων Υπαλλήλων κ.α.)

Μετά την ανατροπή του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 η μεταρρυθμιστική ορμή ανακόπηκε και αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις αλλοιώθηκαν ή αναιρέθηκαν από τις Κυβερνήσεις Αντ. Σαμαρά καθώς και Αλ. Τσίπρα (π.χ. στην Παιδεία, στον τρόπο στελέχωσης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, Οργανισμούς, Γενικές Γραμματείες κτλ.).

Από εκεί και πέρα οι «αλλαγές» περιορίσθηκαν σε συνεχείς περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων πρόνοιας καθώς και σε συνεχείς αυξήσεις των φορολογικών βαρών για τους πολλούς και ανίσχυρους.

Οι περικοπές των συντάξεων αποτελούν βασική επιλογή και της σημερινής Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υιοθετεί όμως(δήθεν μετά από σκληρή διαπραγμάτευση) κατά γράμμα τις επιλογές των δανειστών.

Αποτελούν και επιλογή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόϊμπλε, ο οποίος θεωρεί –και δήλωσε πρόσφατα- ότι «οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους» και ότι δαπανούν υπερβολικά υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι απόψεις αυτές του Σόϊμπλε γίνονται δεκτές από την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτικών, όπως για μια ακόμα φορά μου δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσω πρόσφατα σε επίσκεψή μου στο Βερολίνο και συζητήσεις που είχα τόσο με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, όσο και με μέλη της Κυβέρνησης της Α. Μέρκελ. Μερικοί μάλιστα νομίζουν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες ακόμα και από αυτές στην Γερμανία!

Μάλλον δεν διαβάζουν ούτε τα κείμενα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που πρόσφατα έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times ότι οι μέσες συντάξεις στην Ελλάδα το 2013 ήταν 846€ μηνιαίως, ενώ στην Γερμανία ήταν 1233€, δηλαδή 45% υψηλότερες. Αν υπολογιστούν μάλιστα και οι μειώσεις που υπέστησαν από το 2013 έως σήμερα οι συντάξεις στην Ελλάδα, τότε η διαφορά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Μετά από παράθεση σειράς στοιχείων συνειδητοποίησαν οι γερμανοί συνομιλητές μου, ότι τα ποσά που διατίθενται για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα μπορεί να «φαίνονται» υψηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό όμως έχει υποστεί συρρίκνωση κατά 28% τα δέκα τελευταία χρόνια και οι δαπάνες για το ασφαλιστικό έχουν υποστεί μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση.

Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων είναι σαφώς αντιαναπτυξιακή πολιτική, γιατί αφαιρεί σημαντικά ποσά από τα διαθέσιμα στην αγορά, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διοχέτευσης των εξοικονομούμενων από το κράτος ποσών σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Η πολιτική αυτή όμως είναι και κοινωνικά ακραία άδικη κοινωνικά, αφενός μεν γιατί πλήττει στρώματα που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες εισοδήματος βρίσκοντας κάποια δουλειά, και αφετέρου διότι ειδικά για τις μεσαίες συντάξεις (υψηλές δεν υπάρχουν πλέον) οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν υψηλές εισφορές προκειμένου να εξασφαλίσουν μετά από δεκαετίες μια ικανοποιητική σύνταξη.

Οι συνεχείς μειώσεις, έχουν μάλιστα αρνητικές επιπτώσεις και στη ζωή των οικογενειών ευρύτερα, αφού συχνά με την σύνταξη στηρίζονται περισσότερα μέλη της οικογένειας που είναι πλέον άνεργοι.

Θα αναρωτηθεί κανείς «μα.. ο Σόϊμπλε και η Κυβέρνηση δεν τα γνωρίζουν αυτά;» Βεβαίως τα γνωρίζουν, αλλά ο μεν Σόϊμπλε είναι σκληρός και αμετακίνητος για να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανική Κυβέρνηση και βέβαια με τις δηλώσεις του για την Ελλάδα λαϊκίζει έντονα, γνωρίζοντας ότι αυτή η εικόνα «περνάει» σε μεγάλο βαθμό στο εκλογικό σώμα αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας του. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ως γνωστόν η Γερμανία έχει γενικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα γνωρίζει άριστα τις επιπτώσεις των αποφάσεών της (όπως άλλωστε και η προηγούμενη του Αντ. Σαμαρά), αλλά δεν διστάζει να περικόπτει συντάξεις, γιατί δεν διαθέτει την ικανότητα για συνολικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και ταυτόχρονα, όπως απέδειξε στην πράξη, κάνει το παν και συμφωνεί τα πάντα προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.

Αυτή είναι όμως και η τραγωδία σήμερα στην χώρα μας: η ανικανότητα της Κυβέρνησης (όπως και της Αντιπολίτευσης) να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Εξόδου από την Κρίση και η αδυναμία να πείσει τους Δανειστές ότι είναι αδιέξοδα τα προγράμματα που αυτοί επιβάλλουν στην Ελλάδα.

Καλή χρονιά.

Φίλιππος Πετσάλνικος πρώην Πρόεδρος της Βουλής

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο Πετσάλνικος, oaxaxaxa

 2. apos 1:17 31/12/2016

  Καλή χρονιά κι από εμένα στον παρ΄ολίγον πρωθυπουργό της Ελλάδας , τέως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και περίπου μόνιμο κατά το παρελθόν Υπουργό πολλών Ελληνικών κυβερνήσεων . Στο κείμενο καταλογισμού ευθυνών που επέλεξε να αναρτήσει ως κείμενο ευχών για το νέο έτος : 1. ¨Ξεχνάει¨ όλη την προϊστορία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού και των επιδόσεων των ελληνικών κυβερνήσεων (εξέχον μέλος των οποίων διετέλεσε και ο ίδιος) πριν από το 2010 . Λες και η κρίση μετά το 2010 μας προέκυψε ουρανοκατέβατη !!!. Λες και οι προηγούμενοι κυβερνώντες (και ο ίδιος φυσικά μέσα σε αυτούς) , τα είχαν κάνει όλα καλά , άγια και ιδανικά !!! 2. Έστω και να ξεχάσουμε το “παραδεισένιο¨ παρελθόν μας και να ξεκινήσουμε από το σημείο που ¨βολεύει¨ τον κ. Πετσάλνικο . Επαίρεται ότι η ¨λαοπρόβλητη δική τους κυβέρνηση¨ – κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου – που μας “έχωσε” για τα καλά στα ¨καταπληκτικά” μνημόνια , πήρε τα πιό δύσκολα και σκληρά μέτρα (μεταρρυθμίσεις τα ονομάζει – ονομασία που βολεύει στους κρατούντες) που έφεραν τους έλληνες σε απόγνωση . Κατηγορεί επίσης τους επόμενους ¨μνημονιακούς αριστεροδεξιούς κυβερνητικούς συνδυασμούς” για ατολμία !!!! Άκουσον – άκουσον λοιπόν !!! Υπονοεί ότι θα έπρεπε να πάρουν κι άλλα μέτρα !!! Να κάνουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις !!! Να εξωθήσουν στην πείνα και την εξαθλίωση και τους υπόλοιπους Έλληνες που ίσως μέχρι σήμερα τα κουτσοκατάφεραν να επιβιώσουν !!!
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ κύριε και καλά θα κάνετε να χαρείτε εν ηρεμία (και χωρίς να προκαλείτε) τις παχυλές σας συντάξεις (και όχι φυσικά εκείνες των 300-400 € που επιφυλάσσατε για τον έλληνα ιθαγενή) !!!

 3. Oποιος εξακολουθει και πιστευει οτι η χωρα μπορει να μπει στον δρομο της αναπτυξις, και να αποπληρωσει το χρεος της ονειρευονται εγχρωμα. Ας διαβασουν την δηλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και δηλωσεις διακεκριμενων οικονομολογων . Την χωρα δεν μπορει να την σωσει τιποτα και κανενας. Μονο ενας μεγαλος ΠΟΛΕΜΟΣ δυστυχως μπορει.!! Αυτο πιθανως να γινει πριν προλαβουν οι (φιλοι) γειτονες να γινουν ΥΠΡΔΥΝΑΜΗ.!!!!

 4. Συμφωνώ σε όλα που αναφέρεται
  ο Δ.Μπογδης.

  • Θ.Τ. 10:41 31/12/2016

   Συμφωνώ σε όσα αναφέρεται ο Δ. Μπόγδης.
   Χαίρομαι ιδιαίτερα γιά την φράση :
   » .. οι κακίες των Σημιτικών λαμογιοειδων, καρεκλοκένταυρων που πήραν και αυτόν στον λαιμό τους, .. «.
   Οχι θεοποιήσεις/δαιμονοποιήσεις «ηγετών»
   που λες και πρέπει να τα κάνουν όλα ΑΥΤΟΙ και ΜΟΝΟΙ τους.
   Πολιτικές θέσεις στηρίζουμε όχι του «όλου»
   αλλά εκείνου του κομματιού του ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ/ΑΞΙΖΕ τ΄όνομα
   που ΜΟΝΟ του ξεκίνησε ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ το 2009 – 2011
   αλλά και πιο πριν – πάλι ΜΟΝΟ του – έκανε τόοοοσες ΑΛΛΑΓΕΣ.

 5. Κε. Μαντενίδη
  Το ελληνικό σχέδιο απεξάρτησης μας από τα δανεικά και από τα μνήμονια που τα
  συνοδεύουν απαραιτήτως βρήσκεται πραγματι στην «Αλλαγή πλεύσης μας».
  Στην χάραξη δηλ. και στην εφομογη πολιτικών αποφάσεων οι οποίες εμπεριέχουν και
  πολιτικό κοστος . Αλλαγών στο πολιτικό σύστημα κατ´ Αρχήν.
  Για παράδειγμα θα αναφερθώ στην κενοτομία που μας έφερε το 2000 ο Γιώργος
  Παπανδρέου να εκλέγονται οι Αρχηγοί των κομμάτων
  Απο την βάση των μελών και των φίλων των κομμάτων και οχι από την διαπλοκή .
  Μετά καλά σας λεει ο Φιλος freeman περί :
  http://www.matrix24.gr/2015/08/i-100-simantikoteres-metarrithmisis-tis-kivernisis-papandreou/
  Ύστερα αγνοήσατε πλήρως τα λεγόμενα του Φιλίππου Πετσάλνικου , ο οποίος με εργα και δια ίδιου βίου μας εχει αποδείξει οτι πρόκειται περι σοβαρού , τίμιου , δευτικού ανθρώπου . Λεει λοιπόν εδώ :
  «.. Αλλαγές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έγιναν μόνο την περίοδο 2010-2011 (Διαύγεια, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Οικονομικός Εισαγγελέας, Άρση Τραπεζικού Απορρήτου, Έλεγχος Αμυντικών Προμηθειών, προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, μείωση αριθμού Δημοσίων Υπαλλήλων κ.α.) –
  http://www.matrix24.gr/2016/12/o-soimple-i-sintaxis-i-krisi/#sthash.baPLXukV.dpuf

  Τέλος τα λεγόμενα του ΓΑΠ » να αλλαξουμε για μην βουλιάξουμε » , «ας ματώσουμε όλοι για να Μην επαναλάβουμε τα ιδια λάθη» ,, ακομη και το «Λεφτά Υπάρχουν , …….ΑΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝ»
  Ειναι ολα δίκαιομένα και δεν χρειάζονται οι στραβωμάρες των ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΩΝ και των ΤΣΙΠΡΟΚΚΑΜΕΝΩΝ , ούτε οι κακίες των Σημιτικών λαμογιοειδων, καρεκλοκένταυρων που πήραν και αυτόν στον λαιμό τους,
  ή τέλος το βαθυπασόκων αραγμενων και αυτων τύπου Κουρουπλή που παντρεύτηκαν τον ΤΣΙΠΡΑ .
  Ηδιακυβερνησης του ΓΑΠ εχει δικαιωθεί ΠΛΗΡΩΣ. Διαδώστε το σε αυτούς που διακατέχονται από άκρατο μίσος , μισαλλοδοξία και στραβωμάρα!

 6. Αφαιρετική και για naif αναγνώστες η ανάρτηση !!
  Ας μας πει ο «κηπουρός» του Forest GAP ποιο θα μπορούσε να είναι, γιατί δεν το εκπονούν οι «κηπουροί» με τον GAP και να ζητήσουν να εφαρμοστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Εξόδου από την Κρίση ;;
  «Μετά την ανατροπή του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 η μεταρρυθμιστική ορμή ανακόπηκε και αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις αλλοιώθηκαν ή αναιρέθηκαν από τις Κυβερνήσεις Αντ. Σαμαρά καθώς και Αλ. Τσίπρα (π.χ. στην Παιδεία, στον τρόπο στελέχωσης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, Οργανισμούς, Γενικές Γραμματείες κτλ.)»
  «Η Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα γνωρίζει άριστα τις επιπτώσεις των αποφάσεών της (όπως άλλωστε και η προηγούμενη του Αντ. Σαμαρά), αλλά δεν διστάζει να περικόπτει συντάξεις, γιατί δεν διαθέτει την ικανότητα για συνολικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και ταυτόχρονα, όπως απέδειξε στην πράξη, κάνει το παν και συμφωνεί τα πάντα προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.

  Αυτή είναι όμως και η τραγωδία σήμερα στην χώρα μας: η ανικανότητα της Κυβέρνησης (όπως και της Αντιπολίτευσης) να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Εξόδου από την Κρίση και η αδυναμία να πείσει τους Δανειστές ότι είναι αδιέξοδα τα προγράμματα που αυτοί επιβάλλουν στην Ελλάδα»

  • freeman 14:52 30/12/2016

   Να υποθέσω … εκπρόσωπος του νέου κρυφοΣημιτικού Κόμματος ?
   Επειδή βλέπω πως σε έχει τυφλώσει η αντιΓαπική εμπάθεια ,
   ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ψάχνεις για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Εξόδου από την Κρίση »
   και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ-ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ το απαιτείς από τους «Κηπουρούς ΚΑΙ τον Γεωπόνο» (από ποιόν άλλον θα μπορούσες άλλωστε … από το υπάρχον Πολιτικό Προσωπικό ! ) ,
   ΠΡΩΤΑ βγάλε τα κατά-μαύρα γυαλιά της εμπάθειάς σου που σε κρατά στο απόλυτο σκότος και ΔΕΣ ,
   ΟΧΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ-ΤΑΞΙΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
   της Κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου 2010-2011 .

   ΗΤΑΝ η έναρξη της ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ του «Εθνικού Σχέδιο Ανάπτυξης και Εξόδου από την Κρίση» , που μας λες ότι εναγωνίως ΑΝΑΖΗΤΑΣ ,
   που ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΎΣΕ ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ
   ΚΑΙ την ραγδαία Δημοσιονομική Προσαρμογή που απαιτούσαν οι Δανειστές μας
   ΚΑΙ Μεταρρυθμιστικές Θεσμικές Παρεμβάσεις για την ΑΠΟ -ΠΕΛΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της Δημόσιας Διοίκησης και την αποκατάσταση της Συνταγματικής Ανεξαρτησίας των Πολιτειακών Εξουσιών ενός 200χρονου Κράτους «Παράγκας» .

   ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
   και ΧΩΡΙΣ να ΑΓΓΙΞΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΈΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ < 800 €
   (πχ 400 Κύρια+200Επικουρική+200ΕΚΑΣ = τα 2 δώρα Κύριας έγιναν Ισόποσα Επιδόματα & Επικουρική+ΕΚΑΣ ΔΕΝ αγγίχθηκαν) .
   ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΙΣΕ:
   primeminister.gov.gr/2012/10/09/9780
   Τελευταία παράγραφο πρωτολογίας Μέρκελ.
   Μαξίμου, 09/10/2012, Μέρκελ ενώπιον Σαμαρά:
   «…Κλείνοντας, ήθελα να πω -το ανέφερα & προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. Από 2009 έως 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο -2%. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό…πολλά έχουν επιτευχθεί…"
   ΔΗΛΑΔΗ η Κυβέρνηση 2009-11, κατάφερε 80% του ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ στόχου ΟΛΩΝ των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, του ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ του αρχικού τεράστιου Πρωτογενούς Ελλείμματος 2009 24δις που παρέδωσε ο Ραφήνιος Λιποτάκτης !
   5 έτη έκτοτε, ΑΚΟΜΑ για το υπόλοιπο 20% ΠΑΣΧΙΖΟΥΜΕ με Μνημόνια Επί Μνημονίων !
   Είχε η ΜΕΡΚΕΛ κίνητρο τον 10/2012 να εξυμνήσει τον Γαπ ?
   ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΡΑ-Επίσημη ΔΗΛΩΣΗ , την έχεις ξαναδεί σε Ελληνικό ΜΜΕ ?

   ΓΙΑ ΔΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ , ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ ΓΙΑ την ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ που προϋπέθετε ΑΛΛΑΓΗ του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ,
   Το ΝΟΜΟΘΕΣΟΥΣΑΝ μάλιστα ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ οι Κηπουροί & ο Γεωπόνος, με την Κοινωνία , την Αντιπολίτευση (και την εσωκομματική)και τα ΔΟΛια ΜΜΕ , στα ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να καίει την Αθήνα, να Δολοφονεί Εργαζομένους, να στασιάζει κατά ΠτΔ και Ενόπλων Δυνάμεων Οκτ2011 και να υστερίζει-παραληρεί για ΤΑΧΑ Εθνοπροδότη Πρωθυπουργό .
   ΠΑΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , σε συνθήκες κοινωνικού χάους ,
   ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ , ΟΧΙ ΕΤΑΞΕ, ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
   Οι 100 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου http://www.matrix24.gr/2015/08/i-100-simantikoteres-metarrithmisis-tis-kivernisis-papandreou/#sthash.uUFsdFsM.dpuf

   Εύχομαι το Νέο Ετος να σε βρει με αποκατεστημένη την , από την Εθνικά αυτοκαταστροφική αντιΓαπική τοξικότητα , απολεσθείσα Όρασή σου .
   Χρόνια πολλά .

 7. Ο τίμιος, ντόμπρος και διορατικός πολιτικός Φίλιππος Πετσαλνικος , δεν ειναι απλά ενας πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής .
  ΕΙναι αυτός, που οταν ανέλαβε, εβαλε τάξη στην Ελληνική Βουλή με περικοπές των 16 μισθων
  — ναι , τόσους μισθούς και επιδόματα έπαιρναν οι σωρηδόν διοριζόμενοι συνέχεια υπάλληλοι της Βουλής και ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ μάλιστα ….
  Απόταν ανέλαβε αυτός κόπηκαν οι διορισμοί που έκαναν οι Βουλευτές στους «κουμπάρους τους »
  οι δε δύο μετακλητοί ιδιάιτεροι των βουλευτών έπαψαν να γίνονται μόνιμοι και πηγαίνουν σπίτια τους οταν φεύγει και ο Βουλευτήε
  ευεργέτης τους.
  Έτσι η Δυναμις των υπαλλήλων της Βουλής και συρρικνώθηκε και κόστιζε λιγότερο στον προϋπολογισμό !
  Ακομη να σημειωθεί οτι Φίλιππος Πετσαλνικος ως πρόεδρος της Βουλής στην Πρωτεύουσα ειχε αφήσει τα παιδιά του , αν και στα εφηβικά χρονια τους να τελειώσουν το Δημοςιο Λύκειο του χωριού τους για να δώσει τον συμβολισμό που χρειάζεται η παιδεία στον τόπο μας !
  Ενώ ο Τσίπρας στέλνει τα δικά του παιδιά σε πανάκριβα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς με το τίμημα των οποίων θα ζούσαν πέντε φτωχές οικογένειες.
  Κε. Πετσαλνικε σ´ευχαριστούμε , οχι μονον για το αρθρο σας εδώ σήμερα, αλλά για ολους τους συμβολισμούς στην πολιτική σας καριέρα με τους οποίους αποδυκνείετε οτι πραγματι δεν ειναι όλοι οι πολιτικοί ιδιοι .
  Ευτυχυσμενος να ειναι ο καινούργιος χρόνος για σας την οικογενειά σας και το
  ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΑΛΙΣΤΩΝ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.