ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όταν η Ελλάδα ανακάλυψε το QE!

Δεδομένη, υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης μαζί με άλλους, είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Μεγάλη επιτυχία.

Πράγματι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάτι που είναι πιθανό καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της, είναι δεδομένη η ένταξη στο QE. Απλά καλό είναι εδώ να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το QE, δεν ξεκινά σήμερα, ούτε χθες.

Το QE, μια ριζοσπαστική κίνηση της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ευρωζώνης και των πιο αδύναμων κρατών να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και από τότε η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα 1,4 τρισ. ευρώ ! Έχει αγοράσει ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 188 δισ. ευρώ, Πορτογαλίας 23 δισ. ευρώ καθώς επίσης και ομόλογα Σλοβενίας, Σλοβακίας, Λετονίας, Μάλτας, Κύπρου, Εσθονίας. Για να μην μακρηγορούμε έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα από όλη την ευρωζώνη εκτός της, περήφανης και αξιοπρεπούς Ελλάδας. Γιατί;

Η χώρα μας θα μπορούσε κάλλιστα να μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την πρώτη στιγμή αν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου. Αλλά το 2015 εμείς "σκίζαμε" τα μνημόνια και είχαμε τον κ. Βαρουφάκη, με τα πουκάμισα έξω, να λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, με περηφάνεια, ότι είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας.

Στην Ευρώπη έβρεχε δισεκατομμύρια και εμείς όχι απλά κρατούσαμε ομπρέλα αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστροφή 10 δις. ευρώ από το απόθεμα που υπήρχε για την ενίσχυση των τραπεζών σε περίπτωση που χρειάζονταν. Το πρωί απειλούσε το βράδυ άδειαζε τα ταμεία πληρώνοντας τους «κακούς δανειστές» και με το τελευταίο ευρώ που βρίσκονταν σε κρατικά ταμεία. Κάπως έτσι, με μπόλικη ανοησία και ακόμα περισσότερες αυταπάτες, χάθηκε το 2015.
Αλλά, το χαμένο 2015 σε συνέχεια των πολλών χαμένων ετών της κρίσης, δεν έφταναν. Το τρίτο μνημόνιο, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015 από τους «σκληρά» αντιμνημονιακούς Σύριζα - ΑΝΕΛ, που φώναζαν χρόνια ότι τα μνημόνια είναι η καταστροφή της χώρας - ότι η κρίση ήταν τα μνημόνια, προέβλεπε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο 2015 και η δεύτερη αξιολόγηση το Φεβρουάριο του 2016. Αν η δεύτερη αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της, στις αρχές του 2016, τότε η χώρα μας θα είχε ενταχθεί στο QE από την άνοιξη του 2016 με εξαιρετικά θετική επίδραση στην οικονομία.

Επιπλέον η έγκαιρη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων θα οδηγούσε στην εκταμίευση των δόσεων από τις αρχές του 2016 μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν αποπληρωμή οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα είχε επίσης εξαιρετικά θετική επίδραση στην οικονομία.

Ωστόσο γνήσια ελληνικά, δίχως στόχο και σχέδιο, αφήσαμε το χρόνο να κυλά. Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2016 και η δεύτερη –που θα ανοίξει το δρόμο για το QE- ελπίζουμε ότι θα «κλείσει» τον Ιανουάριο του 2017 ώστε να μπούμε στο πολυπόθητο QE την άνοιξη του νέου έτους. Δηλαδή, δύο χρόνια μετά την εκκίνηση του QE, και αφού τελικά η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ εφαρμόζει, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους μνημονιακούς, το τρισκατάρατο μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει το πολιτικό προσωπικό να πανηγυρίζει. Γιατί, βρέξει χιονίσει, στους πανηγυρισμούς είμαστε καλοί.

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο βασίζεται στην εισαγωγή του βιβλίου του: «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία – 1980-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. είναι ο πλέον αναξιόπιστος – πόσες και πόσες φορές είχε αναγγείλει το τέλος των διαπραγματεύσεων…

    Επιπλέον, είναι ο πλέον άσχετος υπουργός – τελευταίο κατόρθωμά του το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ.

    κατά τ’ άλλα έξοχο άρθρο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.