ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποχώρηση Ολάντ και η αμφισβήτηση Ρέντσι προκαλεί ανακατατάξεις στις συμμαχίες της κυβέρνησης

Πονοκέφαλος για το Μαξίμου η «απώλεια συμμάχων»

tsipras1

Δεν έφταναν στον Αλέξη Τσίπρα οι «πονοκέφαλοι» της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, η θολή στάση του ΔΝΤ και οι αξιώσεις για νέα μέτρα που υπερβαίνουν το 2018, τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί ένα ακόμη σοβαρό θέμα: την ανατροπή των συσχετισμών στις συμμαχίες που με κόπο έχτισε, καθώς το Μαξίμου χάνει πολύτιμους συμμάχους, χωρίς τους οποίους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει εδώ που έφτασε.

Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε «προϊδεαστεί» για τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του Φρανσουά Ολάντ πως δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, το διάγγελμα του γάλλου προέδρου ενέτεινε τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό διότι από χθες, ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται εκ των πραγμάτων ένας ηγέτης σε «αποδρομή» και εξ αντικειμένου μειώνεται το ειδικό πολιτικό βάρος του.
Σοβαρή απώλεια
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο γάλλος πρόεδρος έχει παρέμβει πολλές φορές σε κρίσιμες καμπές των διαπραγματεύσεων υπέρ της Ελλάδας, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αναγγελία του περί απόσυρσης από την εκλογική κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας έρχεται «στην χειρότερη στιγμή», όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Η ίδια υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ομολογεί πως «χωρίς τον Ολάντ μπορεί να μην είχαμε συμφωνία τον Ιούλιο του 2015 στις Βρυξέλλες», ενώ επικαλείται δεκάδες άλλες φορές που ο γάλλος πρόεδρος είχε παρέμβει προσωπικά, πιέζοντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και την Κομισιόν. Εξάλλου, ακόμη και ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που απέδειξε και προχθές με τα θερμά του λόγια κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, είχε εδώ και καιρό πολιτική οδηγία από τον Φρανσουά Ολάντ να διευκολύνει όπου δει την ελληνική κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του, απερχόμενου πλέον, γάλλου προέδρου, προκάλεσαν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό διότι βρίσκονται σε εξέλιξη εξαιρετικά «λεπτές» διαπραγματεύσεις που δεν αφορούν μόνο στην δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και σε δύο ακόμη κρίσιμα ζητήματα: αφενός, στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αφετέρου στις αξιώσεις του ΔΝΤ και του Βερολίνου για νέα μέτρα πέραν του 2018, προκειμένου να θεωρείται βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί μέτρα που υπερβαίνουν χρονικά την λήξη του Μνημονίου (2018) αλλά η διαφαινόμενη «συνεννόηση» ΔΝΤ-Σόιμπλε προκαλεί νευρικότητα και προβληματισμό στο Μαξίμου. Και αυτή η νευρικότητα εντείνεται, καθώς τώρα που ο Φρανσουά Ολάντ «φεύγει από τη μέση», ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει ένα άλλο «αντίβαρο» στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς για να αποκρούσει τις αξιώσεις για νέα μέτρα.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχουν συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο διεθνούς Συνδιάσκεψης της UNESCO, προκειμένου να συζητήσουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις απαιτήσεις ΔΝΤ-Βερολίνου σχετικά με νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Φρανσουά Ολάντ να εξαντλήσει τις προσπάθειές του για να αποκρουστούν οι αξιώσεις για νέα μέτρα, κάτι που ήδη κάνει επ' ωφελεία της Ελλάδας όχι μόνο το Παρίσι, αλλά και οι Βρυξέλλες και, συγκεκριμένα, η Κομισιόν.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο γάλλος πρόεδρος ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον στο Παρίσι στη σχετική «μίνι Σύνοδο» των ηγετών και των πολιτικών αρχηγών που προέρχονται από την σοσιαλιστική οικογένεια της Ευρώπης.

Σε κίνδυνο και ο Ρέντσι
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει... άλλον έναν πολύτιμο σύμμαχο: ο λόγος για τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος «απειλεί» να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία την Κυριακή, αν χάσει το δημοψήφισμα που διοργανώνει για τις συνταγματικές αλλαγές. Ο Ρέντσι, όπως όλα δείχνουν, θα χάσει το δημοψήφισμα και αν επιμείνει στην «απειλή» του, τότε η κυβέρνηση θα χάσει άλλον έναν πολύτιμο σύμμαχο που, σε συνεργασία με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, έχει «βάλει πλάτη». Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, οι «κορόνες» του ιταλού πρωθυπουργού κατά του Βερολίνου, της λιτότητας και του «δόγματος Σόιμπλε» εξυπηρετούσαν πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου, αφού στην μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα εμφανιζόταν ένας σημαντικός ηγέτης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης να... «έρχεται στα λόγια» του Αλέξη Τσίπρα.

Στον αέρα και η ευρω-Μεσογειακή!
Σημειωτέον πως όλα τα παραπάνω αλλάζουν τόσο τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε απειλείται άλλο ένα διπλωματικό επίτευγμα του Αλέξη Τσίπρα: ο λόγος για την περίφημη ευρω-Μεσογειακή Σύνοδο, που είχε μετατραπεί κατόπιν των προσπαθειών του έλληνα πρωθυπουργού σε μία άτυπη «συμμαχία του Νότου». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Ολάντ-Ρέντσι, μαζί με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα είχαν έρθει στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχουν συμφωνήσει να βρεθούν εκ νέου ως «μπλοκ», στην Λισαβόνα αυτή τη φορά. Όμως, οι δύο από τους 4 πρωταγωνιστές της ευρω-Μεσογειακής ήδη απειλούνται και όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τοποθετήσει από την αρχή τα πιόνια του στη δύσκολη σκακιέρα των Ευρωπαϊκών συσχετισμών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γιώργο Παπανδρέου ευχαριστούμε,

  υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες που σε ευχαριστούν για όσα έκανες και για όσες διαρθρωτικές αλλαγές ψήφισες.
  Είμαστε δίπλα σου, είμαστε μαζί σου, στον αγώνα για μια νέα Ελλάδα.
  Είμαστε δίπλα σου ενάντια στους διαπλεκόμενους υβριστές, τους άθλιους σπεκουλαδόρους, τους πουλημένους δημοσιογράφους, και τους εμπαθείς και αγράμματους εκείνους ΑΝΘΕΛΛΗΝΕ$Σ διαχειριστές του διαδικτύου και νοικιασμένους κομματάρχες των σχολίων της παραπληροφόρησης και της αναντρίας.

  Ο Λαός σε ευχαριστεί, σε περιμένει και γνωρίζει ότι τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν αποτελούν την μοναδική εγγύηση των διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών(ΑΣΕΠ!) που έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία και σαν κράτος.:
  Αναφέρουμε ενδεικτικά ώστε όλοι να μάθουμε ότι:
  =========================================
  • Η μη παραγραφή της κακουργηματικής πράξης «Διακίνηση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» οφείλεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, το 2010 και έγινε νόμος του κράτους και με βάση τον οποίο, κανείς ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ! ΔΕΝ καλύπτεται από παραγραφή !!!

  • Ο Ηλεκτρονικός έλεγχος στο δημόσιο και στους ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, επί ποινή ακυρότητας και μάλιστα του τότε Υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση!

  *Η διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες και πράξεις των υπηρεσιών του Δημοσίου, των Δέκο και των Οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν ο πρώτος σπόρος για την εύρυθμη και ευνομούμενη λειτουργία του κράτους

  • Η έρευνα και τιμωρία στο χώρο του Ποδοσφαίρου είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά «κάποιοι» βρίσκονται στη φυλακή!

  • Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος είναι έργο του ΠΑΣΟΚ ! Τα αποτελέσματα με….»χειροπέδες» είναι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

  • Η εφαρμογή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !

  • Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !

  • Η έρευνα και αποκάλυψη όλων των παράνομων συντάξεων είναι έργο του ΠΑΣΟΚ!

  • Η ανάρτηση και εφαρμογή όλων των εγγράφων και δαπανών σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» !!! είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !

  • Η Ελεύθερη ενημέρωση στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ! είναι έργο του ΠΑΣΟΚ ! έστω και αν το …επίπεδο ορισμένων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !

  • Πριν το 2010 οικονομική αστυνομία δεν υπήρχε.
  • Πριν το 2010 οικονομικοί εισαγγελείς δεν υπήρχαν.
  • Πριν το 2010 διασταυρώσεις σε στοιχεία δεν γινόντουσαν.
  • Πριν το 2010, άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, ούτε κατά διάνοια.
  • Πριν το 2010, χειροπέδες σε εκδότες και μεγαλο-φοροφυγάδες ήταν ανέκδοτο.
  • Πριν το 2010 προσπάθεια για συμφωνία με την Ελβετία, καμία.
  • Πριν το 2010, να ζητήσει υπουργός Οικονομικών στοιχεία από κυβερνήσεις του εξωτερικού, τι λέμε τώρα…Αποτέλεσμα υπήρξε; Ναι, αλλά όχι το επιθυμητό.
  • Αλλά έγινε μια αρχή. Ελπίζω όλα αυτά που ζούμε σήμερα να μην τα θάψουν αυτά τα βήματα.

  • Η δυνατότητα μη παραγραφής και τιμωρίας των ενόχων σε ΟΠΟΙΟ κομματικό χώρο και αν ανήκουν, είναι απόδειξη της Ευνομίας και της Ισονομίας που ζητά ο πολίτης !

  Η πρωτοφανής στα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ !
  από την ενεργό Θέση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ένωναν όλα τα κόμματα, όπως απαίτησαν, ώστε να θέσουν σε ΕΦΑΡΜΟΓΗ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είναι μία πράξη μοναδική, είναι ένα στεφάνι τιμής και δόξας στον πρωτεργάτη της προσπάθειας για την Σωτηρία της Ελλάδας, Γεώργιο Α. Παπανδρέου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.