ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Άκαρπη η συνάντηση Κουρουμπλή-ΠΝΟ

Προς παράταση η απεργία στα πλοία

Να συνεχίσουν την απεργία τους προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες μετά την άκραπη συνάντησή τους τη Δευτέρα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Την απόφαση θα οριστικοποιήσει κατά τη συνεδρίασή της το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της η ΠΝΟ, τα 13 σωματεία-μέλη της οποίας έκαναν πορεία το πρωί προς το ΥΕΝ, εμφανίστηκε αμετακίνητη στα πάγια αιτήματά της και αναμένεται να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και κανονικά θα έληγαν τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Καμία διαφοροποίηση και αύξηση στη φορολογία των ναυτικών είναι η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου και η ΠΝΟ γνωρίζει ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια που καταβάλλεται, είχε δηλώσει στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», πριν τη συνάντησή του με την ΠΝΟ ο Παν. Κουρουμπλής, που εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι θα λήξει η απεργία.

Σχολιάζοντας τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για απαιτήσεις νέων επιβαρύνσεων στους ναυτικούς από τους Θεσμούς, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι ναυτικοί έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας, που μέχρι το 2005-2006 προέβλεπε επιβάρυνση 1% για τα κατώτερα πληρώματα και 3% για τις ανώτερες βαθμίδες και τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού.

«Μέσα σε λίγα χρόνια και ειδικά από το 2010 και μετά, έφτασε το 10% και 15% αντίστοιχα», όπως υπογράμμισε, καθώς οι θεσμοί αναζητούν χρήματα και πόρους και δεν τους απασχολούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

«Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καμίας μορφής εξομοίωση, όπως ζητείτο, η συζήτηση περιοριζόταν σε πολύ μικρό ποσοστό και η διαπραγμάτευση εξακολουθεί, η βούλησή μας είναι να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση και αύξηση», ξεκαθάρισε ο κ.Κουρουμπλής. «Αυτό το γνωρίζει η ΠΝΟ, ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια το κυρίου Τσακαλώτου, του κυρίου Χουλιαράκη και του υπουργείου».

Κατά τον κύριο Κουρουμπλή, «χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης, αν η ΠΝΟ διαπιστώσει κάτι αρνητικό ως τις 18-19 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η αξιολόγηση, τότε να αποφασίσει τι θα κάνει».

Πάντως, ήδη η παράταση των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε νησιά τουλάχιστον 3.000 μαθητές-εκδρομείς.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, 1.250 μαθητές βρίσκονται στα Χανιά, ενώ για το Ηράκλειο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.