ΕΛΛΑΔΑ

Τα σενάρια που εξετάζει η Πυροσβεστική

Τι πραγματικά προκάλεσε τη φονική έκρηξη στα Everest

Σε τραγωδία κατέληξε μία συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά για τη 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο υπόγειο του καταστήματος «Everest» στην πλατεία Βικτωρίας.
Η 39χρονη Βασιλική Παραστατίδου, λογίστρια του καταστήματος, ανασύρθηκε νεκρή από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 09:25 το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας πίσω της δύο ανήλικα παιδιά.

Οι αρχικές πληροφορίες για το άτομο που αγνοούνταν σύντομα επιβεβαιώθηκαν με τη χειρότερη εξέλιξη. Η γυναίκα που οι μαρτυρίες την ήθελαν να βρίσκεται στο υπόγειο του καταστήματος την ώρα που το ωστικό κύμα παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του, ανασύρθηκε τελικά νεκρή. Μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός οι δικοί της άνθρωποι... πάγωσαν. Η μητέρα των δυο ανηλίκων παιδιών Βασιλική Παραστατίδου, λογίστρια της εταιρίας Everest βρίσκει τραγικό θάνατο.
Δούλευε στη συγκεκριμένη εταιρία για 15 χρόνια ενώ βρέθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα προκειμένου να ενημερώσει τα βιβλία της επιχείρησης. Ο σύζυγός της κι αυτός υπάλληλος της ίδιας εταιρίας όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αμέσως έτρεξε στο σημείο και κατέρρευσε όταν επιβεβαιώθηκε από τα χείλη των συναδέλφων του ότι το θύμα ήταν η σύζυγός του.

Τα 15 οχήματα με τους 35 πυροσβέστες έφτασαν μέσα σε λίγα λεπτά στην πλατεία Βικτωρίας και αμέσως ρίχτηκαν στις μάχη με τις φλόγες. Όταν έφτασαν στο υπόγειο αντίκρισαν ένα κατεστραμμένο χώρο και σε μια γωνία το άψυχο κορμί της 39χρονης γυναίκας να κείτεται στο πάτωμα. Ακόμα πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τα τέσσερα από αυτά να έχουν υποστεί ελαφρείς τραυματισμούς. Ο πέμπτος είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση -με εγκαύματα στο πρόσωπο-, καθώς πρόκειται για έναν ψυκτικό ο οποίος βρίσκονταν στο υπόγειο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά κατάφερε να ανεβεί τρέχοντας τα σκαλιά και να βγει από το κατάστημα πριν σημειωθεί η έκρηξη.

Τα σενάρια που εξετάζει η Πυροσβεστική
Τις σκηνές τρόμου κι αλλοφροσύνης που βίωσαν όσοι βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα αλλά και οι περαστικοί από την πλατεία Βικτωρίας, διαδέχθηκε η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία. Αμέσως μετά οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ότι δεν συντρέχει περαιτέρω κίνδυνος.

Έτσι αφού έσβησαν τις φλόγες από το υπόγειο, στη συνέχεια ήρθε η ώρα των αξιωματικών της ανακριτικής υπηρεσίας να πιάσουν δουλειά προκειμένου να φτάσουν στα αιτία και στις συνθήκες που προκάλεσαν την έκρηξη. Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις των υπαλλήλων στο υπόγειο του καταστήματος λίγη ώρα πριν το ωστικό κύμα σπείρει τον θάνατο και τον πανικό εκτελούνταν εργασίες από έναν ψυκτικό. Αν και αρχικά όλοι πίστεψαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από φιάλες προπανίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων γρήγορα η εκδοχή αυτή διαψεύστηκε από τους υπαλλήλους του καταστήματος οι οποίοι ανέφεραν στους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, ότι στους χώρους του παρασκευαστηρίου οι φούρνοι που διαθέτει η επιχείρηση δεν λειτουργούν με τη βοήθεια προπανίου.

Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν πως από νωρίς τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στο υπόγειο των Everest την πλατείας Βικτωρίας βρίσκονταν ένας ψυκτικός ο οποίος είχε μεταβεί εκεί για να προχωρήσει σε κάποιες εργασίες συντήρησης και επισκευής των ψυγείων. Κάποια στιγμή ο 41χρονος ψυκτικός, όπως λένε οι πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη, ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά φωνάζοντας: «Βγείτε έξω από το μαγαζί θα γίνει έκρηξη». Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα και το κατάστημα μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Η 39χρονη μητέρα δυο παιδιών δεν άκουσε τις φωνές με αποτέλεσμα να παραμείνει στο υπόγειο και σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες καταθέσεις που έχουν πάρει οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, ο ψυκτικός προσπάθησε να συγκολλήσει κάποιο σημείο των ψυγείων από το οποίο υπήρχε διαρροή φρέον. Για την εργασία του αυτή χρησιμοποίησε φλόγιστρο. Όμως κατά τη διάρκεια της ηλεκτροσυγκόλλησης η φλόγα φαίνεται να ήρθε σε επαφή με τη διαρροή του αερίου (φρέον) κι έτσι ξέσπασε αρχικά πυρκαγιά, η οποία και προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο του 41χρονου ψυκτικού. Βλέποντας την κατάσταση να μην είναι αντιμετωπίσημη ο τεχνικός ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά και με κραυγές προσπάθησε να εκκενώσει το κατάστημα.

Στη συνέχεια προκλήθηκε η έκρηξη, καθώς από ό,τι φαίνεται οι μπουκάλες ηλεκτροσυγκόλλησης που χρησιμοποίησε ο ψυκτικός έσκασαν από τις φλόγες. Έτσι οι έρευνες πλέον των ανδρών του ανακριτικού σώματος της Πυροσβεστικής στρέφονται και γύρω από τους κανόνες τήρησης ασφαλείας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο εκτελούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης ενώ βρισκόταν σε λειτουργία. Την ίδια ώρα πάντως τόσο η ίδια η εταιρεία, όσο και η οικογένεια της αδικοχαμένης μητέρας, αναμένεται να ορίσουν κι αυτοί από την πλευρά τους πραγματογνώμονες οι οποίοι θα τους μεταφέρουν τα δικά τους πορίσματα για τα αίτια και τις συνθήκες που προκάλεσαν τη μοιραία έκρηξη.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η «Αυγή», στον τόπο της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή έσπευσε κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «απαράδεκτες συνθήκες» που αντίκρισαν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.