ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αμερικανός επενδυτής Καζαριάν στο Spiegel

«Το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα»

O Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Πολ Kαζαριάν, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα χρέους, διότι αυτό απλούστατα ανέρχεται όχι στο 177% αλλά στο 71% του ΑΕΠ της. Συνεπώς «το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Kαζαριάν στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel.

Ο 61xρονος ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Japanica Partners, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης της Goldman Sachs, στηρίζει την άποψή του έχοντας ως κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος του στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους: Eάν υπολογίσει κανείς σωστά το ελληνικό χρέος, το ύψος του δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Καζαριάν ο υπολογισμός του χρέους θα πρέπει να γίνει λοιπόν όχι με βάση την ονομαστική του αξία, δηλαδή 312 δισ. ευρώ το 2015, αλλά με βάση την χρονική αξία των των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Θα πρέπει, δηλαδή, να συνυπολογισθεί «η κεκαλυμμένη διαγραφή» μέρους του ελληνικού χρέους, όχι μόνο δια του χαμηλού επιτικίου, αλλά και δια της μεγάλης παρατάσεως της έναρξης αποπληρωμής του χρέους ήτοι δέκα χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί και αυτό σημαίνει «μικρότερη επιβάρυνση λόγω του πληθωρισμού», όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό. «Η χρονική αξία είναι η βάση της χρηματοοικονομικής λογιστικής» τονίζει μάλιστα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής στο Spiegel.

Επισημαίνει δε επίσης ότι «η Ελλάδα πιέζεται να πάρει περισσότερη οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ευρώ, αυτές δίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και ωθούν την κυβέρνηση σε βαρύ πρόγραμμα λιτότητας και σε αντιλαϊκές και συχνά αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις».

H λύση την οποία προτείνει ο Καζαριάν είναι να αποδείξει η Ελλάδα καταρχάς το αληθινό ύψος του χρέους της «με βάση τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες», διότι «τότε θα γίνονταν εμφανές ότι το χρέος της είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από εκείνο άλλων χωρών».
Πηγή: Spiegel, Deutsche Welle

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 500 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΌ ΤΟ 1997 ΩΣ ΤΟ 2007?

    «ΧΑΘΗΚΑΝ» 500 ΔΙΣ! ΓΙΑΤΙ δεν τε έλεγε αυτά, πριν το 2009, ο κ. Καραμούζης;
    11/24/2016

    Harris Kodopoulos

    ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 500 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΌ ΤΟ 1997 ΩΣ ΤΟ 2007?
    Νίκος Καραμούζης: Eurobank»
    «Χάθηκαν κονδύλια 500 δις ευρώ από το 1997 ως το 2007»

    Ποιοί δεν τα αξιοποίησαν και τα έχασαν Νικολάκη?
    Μήπως ο κολλητός σου Νίκος Χριστοδουλάκης?
    Γιατί δεν του τα έλεγες τότε που παραθερίζατε μαζί στην Ανδρο?
    Στις διπλανές σας βίλες?
    Η μήπως μετά ο άλλος κολλητός σου ο Αλογοσκούφης.?
    Με τον οποία παίζατε τα Σαββατοκύριακα τένις στο Club της Εκάλης?
    Και συντρώγατε τρεις φορές την εβδομάδα?
    Γιατί δεν τα έλεγες αυτά όταν η κυβέρνηση Καραμανλή δανειζόταν για διορισμούς του Πάκη δεκάδες δις ευρώ το χρόνο?
    Οταν Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου έφερναν τα δανεικά δισεκατομμύρια?
    Τώρα τα θυμήθηκες που έφτασε η χώρα στο χείλος του γκρεμού?
    Κατά τα λοιπά έχεις δίκιο:
    – Στη χώρα, στα χρόνια αυτά, εισέρευσαν από τις διεθνείς αγορές, από άλλες πηγές και από τους επίσημους φορείς σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί πόροι ύψους 400-500 δισεκ. ευρώ (80 δισεκ. αντλήθηκαν από αυξήσεις κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, 200 δισεκ. δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο, 73 δισεκ. οι Ελληνικές Τράπεζες, 20 δισεκ. οι Ελληνικές επιχειρήσεις, 20 δισεκ. οι χρηματοδοτήσεις από τους επίσημους φορείς, 60 δισεκ. οι καθαρές εισροές από τα κοινοτικά και διαρθρωτικά ταμεία και σημειώθηκε αύξηση καταθέσεων 100 δισεκ.).
    – Το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου ήταν εντυπωσιακά χαμηλό, με ελάχιστη διαφορά από το κόστος δανεισμού του Γερμανικού δημοσίου (π.χ. έκδοση 30χρόνου ομολόγου με τιμολόγηση Euribor + 0,30bps).
    -Οι σημαντικοί όμως χρηματοδοτικοί πόροι και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού δεν αξιοποιήθηκαν για τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής οικονομίας.
    Που πήγαν όλα αυτά τα δις Νικολάκη?
    Εσύ ξέρεις καλύτερα.
    Και δεν μας το λες.
    Φτάσαμε τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα Βουλγαρίας και τα 500 δις ευρώ έκαναν «φτερά» σε τράπεζες του εξωτερικού και σε φορολογικούς παραδείσους.
    Αυτά τα λεφτά εννοούσε ο Γιώργος Παπανδρέου πως ΥΠΗΡΧΑΝ.
    Η δεν είναι έτσι Νίκο Καραμούζη?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.