ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup»

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ατζέντα του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά - εργασιακά, εν αντιθέσει με τη ΝΔ

Κρίσιμο χαρακτήρισε το αυριανό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84».

Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».

Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Είναι η θριαμβολογία της κυβέρνησης αυταπάτη, ή σκέτη απάτη;
    ===================================================
    Καθώς ερχονται ο κόφτης, οι αυξήσεις και οι νέοι φόροι, η κυβέρνηση φαίνεται ενθουσιασμένη. Να γιατί 10.5.2016 | Σαν το παιδάκι που κλείνει τα αυτιά και κάνει «λαλαλα» ή σαν την στρουθοκάμηλο που (υποτίθεται ότι) χώνει το κεφάλι στην άμμο, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έδωσαν τη δική τους, εξαιρετικά πρωτότυπη ερμηνεία για όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες.

    Ενώ ακόμα δεν έχει καταφέρει καν να κλείσει την αξιολόγηση (και φέρνει νέα σκληρότατα μέτρα λιτότητας) και ενώ μας φέρνει και νέα προληπτικά μέτρα με κόφτη μισθών και συντάξεων, ο Πρωθυπουργός μοιάζει τρισευτυχισμένος: «Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις». Με τη φράση αυτή άρχισε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ειδήσεις είναι καλές όχι μόνο για την πορεία της χώρας αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. SOOC

    Ο δε Πάνος Καμμένος, που έχει ψηφίσει «στα τέσσερα» όλα αυτά που ήταν δήθεν κόκκινες γραμμές γι’ αυτόν, δηλώνει δικαιωμένος: Οι ΑΝΕΛ στήριξαν και εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα – Ξεκινουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. «Μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου ξεκινούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας!» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

    Επίσης, τώρα που είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιμήκυνσης του χρέους (μία ακόμη, μη ξεχνάμε ότι δεν θα είναι η πρώτη), ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως μπορεί μετά τις 24 Μαΐου να φορέσει γραβάτα.

    Την απάντηση όπως φαίνεται όχι μόνο πληροφορήθηκε ο Πάνος Καμμένος αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα, δωρίζοντάς στον Πρωθυπουργό σήμερα κιόλας όχι μία, αλλά δύο γραβάτες. Στην απίθανη περίπτωση που σήμερα δεν λένε επικοινωνιακά ψέματα αλλά ζουν ακόμα στις αυταπάτες τους, τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. Οι περισσότεροι πολιτικοί ωραιοποιούν καταστάσεις για να κερδίσουν ψήφους, όμως τουλάχιστον έχουν τον έλεγχο της πραγματικότητας.

    Με δυο λόγια: Όσο πιο χάλια πάνε τα πράγματα, τόσο πιο πολύ δείχνουν εκστασιασμένοι οι πολιτικοί μας. Προφανώς για να κρύψουν ότι στην καλύτερη περίπτωση που κατορθώσουν (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) να κλείσουν κι αυτοί μια αξιολόγηση -οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν κλείσει αρκετές- θα συμβεί αυτό με ακόμη σκληρότερη λιτότητα.

    Επίσης, φτάσαμε να θεωρούμε σούπερ καλό το ότι ίσως θα έχουμε χρήματα για να ξεπληρώσουμε τη δόση του Ιουλίου και άρα ίσως δεν θα χρεοκοπήσουμε τελικά. Τέλος, στην καλύτερη πάλι περίπτωση, τα επόμενα χρόνια θα γίνει μία ακόμη μικρή σχετικά μείωση του χρέους για την οποία φτύνουμε αίμα, πάντα με έναν κόφτη να υπάρχει πάνω απ’ τα κεφάλια μας.

    Τις προάλλες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή δικαιολογήθηκε για όλες τις υποσχέσεις και τις κωλοτούμπες του: «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες αλλά όχι για ψέματα».
    ======================================
    Όπως το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, η Τρόικα Θεσμοί, το Μνημόνιο Πρόγραμμα, βρήκαμε νέο ευφημισμό.
    ==============================================
    Ο ορισμός της αυταπάτης:
    «Το να εξαπατά κανείς τον εαυτό του πιστεύοντας ως πραγματικό ή πραγματοποιήσιμο κάτι που απλώς επιθυμεί». Χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο αδυνατεί να συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή τα λάθη του και κυρίως αδυνατεί να μάθει απ’ αυτά. Στην απίθανη περίπτωση που σήμερα δεν λένε επικοινωνιακά ψέματα αλλά ζουν ακόμα στις αυταπάτες τους, τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. ΟΚ, οι περισσότεροι πολιτικοί ωραιοποιούν καταστάσεις για να κερδίσουν ψήφους, όμως τουλάχιστον έχουν τον έλεγχο του μυαλού τους και συνειδητοποιούν ποια είναι η πραγματικότητα.

    Και η ΕΡΤ ζει τις δικές της αυταπάτες!
    ==========================
    Μετά απ’ όλα όσα συνέβησαν, μετά τα νέα σκληρά μέτρα, το νέο προληπτικό μνημόνιο και τον κόφτη μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση συνεχίζει τη θριαμβολογία: «Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη, φέρνουμε τη σταθερότητα, λύνουμε το χρέος, ξεκινουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό». και πάει λέγοντας. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά κάποτε, όμως ο Τσίπρας κάνει για άλλη μια φορά το ίδιο θανάσιμο λάθος. Δεν εξαπατά απλώς τον εαυτό του (που είναι ο ορισμός της αυταπάτης) αλλά και τους εύπιστους οπαδούς του, μεταδίδοντάς τους συνεχώς νέες υπεραισιόδοξες αυταπάτες.
    Όταν όμως μετά τις 25 Μαϊου τα λεφτά δεν αρχίσουν να πέφτουν απ’ τον ουρανό, και όλα αυτά που μεγαλόστομα και θριαμβευτικά που μας ξαναϋπόσχονται οι Τσίπρας και Καμμένος δεν γίνουν, ο κόσμος πλέον θα νιώσει εξαπατημένος για άλλη μια φορά. Και τότε, φοβάμαι, πως δεν τους (μας) σώζει τίποτα. Εορταστική ατμόσφαιρα στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.