ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στον αέρα» τα σχέδια του Μαξίμου λόγω της διαφαινόμενης συμφωνίας ΔΝΤ-Σόιμπλε

«Ζυμώσεις» Τσίπρα με Ολάντ-Μέρκελ για «πολιτική συμφωνία»

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση –εντός, αλλά και εκτός συνόρων- επί της δεύτερης αξιολόγησης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών είναι… κοντά. Ωστόσο, τα λίγα αγκάθια που παραμένουν είναι σημαντικά, ενώ η διαφαινόμενη συμφωνία Βερολίνου-ΔΝΤ ανοίγει την πόρτα για νέα μέτρα, που θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει να προκύψει «πολιτική συμφωνία» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, προκειμένου η αξιολόγηση να πάρει τον δρόμο της, η συμφωνία να επιτευχθεί επί όλων των θεμάτων και να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα προσδοκώμενα από το Μαξίμου βήματα: δηλαδή, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και για την λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την διευθέτηση του χρέους, που σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Wall Street Journal οδηγούν σε de facto απομείωση του χρέους κατά 21,8%.

Επαφές Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει τα επόμενα 24ωρα ο ίδιος τα ηνία της διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σε κορυφαίο επίπεδο –ήτοι, σε επίπεδο ηγετών. Απόψε ή αύριο το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα δώσει το «παρών» σε διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνει η UNESCO. Εκεί, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανή και μία επαφή με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αν εν τέλει η κ. Μέρκελ δώσει το «παρών» στο Αμπού Ντάμπι. Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό δεν γίνει, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της. Στις επαφές του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει στους δύο ηγέτες την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα που θα τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έχοντας την στήριξη της Κομισιόν επί των εργασιακών, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να γίνει σεβαστό το κοινοτικό κεκτημένο και να μην ζητούνται από την Ελλάδα αλλαγές στα εργασιακά που παραπέμπουν σε… χώρες του Τρίτου Κόσμου.

«Μέσα-έξω» το ΔΝΤ

Ωστόσο, τα εργασιακά και οι λοιπές εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης αποτελούν αυτή στη στιγμή τον… μικρότερο πονοκέφαλο του Μεγάρου Μαξίμου. Η πραγματική εστία ανησυχίας αφορά στα νέα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ σε συμφωνία με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αφ’ ης στιγμής το Βερολίνο ανθίσταται στην μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, το ΔΝΤ ζητεί ως «αντάλλαγμα» μέτρα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ως προϋπόθεση για να παραμείνει –ή, για την ακρίβεια, για να ενταχθεί ξανά- με πλήρη ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, η διαφαινόμενη «συνεννόηση» Βερολίνου-ΔΝΤ τρομάζει το Μαξίμου, αφού φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την αξίωση να «περιγράψει» και να συγκεκριμενοποιήσει μέτρα για μετά το 2018 –κάτι που θα δώσει το «πάτημα» στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μιλήσουν για «νέο Μνημόνιο», αφ’ ης στιγμής τα μέτρα θα υπερβαίνουν χρονικά το 2018, οπότε και λήγει το παρόν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τούτων δοθέντων, το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να συνεχίσει το ΔΝΤ να είναι… διστακτικό ως προς την στάση και την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και να κλείσει η αξιολόγηση με την «ανοχή» του Ταμείου. Στην περίπτωση αυτή, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου –όπως τώρα, επί της ουσίας- αλλά τα μέτρα που ζητεί θα μπουν στον «πάγο», όπως ακριβώς και η πλήρης συμμετοχή του.

Πολυνομοσχέδιο ενόψει Eurogroup

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου παραμένει στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται κάθε πτυχή των εργασιακών, το υπουργείο Οικονομικών σβήνει και γράφει πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να… στρωθεί το χαλί της πολιτικής συμφωνίας ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Κατά πληροφορίες, στο εν λόγω νομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και το βράδυ στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα κεφάλαια (αν και η διαπραγμάτευση επ’ αυτών, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συνεχίζεται) αλλά και επιπρόσθετες εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η κυβέρνηση συζητεί να αποδεχθεί τον στόχο του 3,5% στα πλεονάσματα για μετά το 2018 δείχνει ότι επιχειρεί να στείλει σήματα καλής θέλησης στο Βερολίνο για να «παγώσουν» οι αξιώσεις για νέα μέτρα. Το κατά πόσον, βεβαίως, θα συγκινηθεί η πλευρά Σόιμπλε, μένει να φανεί…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.