ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παππά-ΕΣΡ για την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού

Ανοίγει ξανά το παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών

Την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας δρομολογεί το Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, μετά τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, ώσπου να διεξαχθεί αυτός ο διαγωνισμός, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η καταβολή τελών για το δικαίωμα εκπομπής από τα υπάρχοντα κανάλια, προκειμένου να μην βρίσκονται «στον αέρα»… δωρεάν.

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, είναι θέμα ημερών να κατατεθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα ορίζει την καταβολή τελών για την χρήση του δικαιώματος εκπομπής κατά το «μεταβατικό διάστημα» έως ότου διεξαχθεί νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς προσανατολίζεται στην είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο για την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών κατά τα έτη 2015 και 2016 και «πιλότος» για το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν τα εν λειτουργία πανελλαδικά κανάλια θα είναι το τίμημα των 250 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκε στον διαγωνισμό της 31ης Αυγούστου για τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ από τους σταθμούς ΑΝΤ1, STAR, Alpha, Mega, Epsilon και ΣΚΑΪ, ενώ δρομολογείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης μετά την απόφαση του ΕΣΡ, που θα καλεί τους πανελλαδικούς σταθμούς να πληρώσουν για την εκπομπή των προγραμμάτων τους.

«Στήνεται» νέος διαγωνισμός

Εντωμεταξύ, χθες, ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε για πρώτη φορά με την ηγεσία του ΕΣΡ, με φόντο την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής και ο υπουργός συμφώνησαν πως πρέπει «άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει η αμέριστη υποστήριξη προς το ΕΣΡ, σε όλα τα επίπεδα (υλικοτεχνικής και άλλων υποδομών)».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την μελέτη της απόφασης του ΣτΕ προκύπτουν τα τρία ακόλουθα συμπεράσματα:
«Πρώτον, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα πραγματοποιηθεί με βάση το νόμο 4339/2015 καθώς ο νόμος δεν ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός. Αντισυνταγματική κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο η παράγραφος 2 του άρθρου 2 Α .Πρόκειται για τη διάταξη που μετέφερε την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού στον αρμόδιο Υπουργό, ελλείψει ΕΣΡ.
Δεύτερον, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ γίνεται επίκληση προηγούμενης απόφασης με την οποία κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν σπάνιο πόρο.
Τρίτον, το ΣτΕ προχωρά σε ρητή παραδοχή ότι από 29/10/2015 δεν υπήρχε συγκροτημένο ΕΣΡ με αναφορά στην αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών παρατάσεων της θητείας των μελών του και της παραβίασης του Συντάγματος όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις από τις εκπροσωπούμενες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή, στη συγκρότηση της ανεξάρτητης Αρχής».

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε σήμερα ότι, ζήτησε από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, δημοσιογράφο, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ και ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».

    Ποτέ στη μετά τη Μεταπολίτευση ιστορία του τόπου, δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο απροκάλυπτης παρέμβασης ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης στον χώρο του Τύπου. Και μάλιστα, για ζητήματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και τη λειτουργία μιας εκδοτικής επιχείρησης. Μπροστά στο σημερινό γεγονός, ωχριούν και οι απαράδεκτες από κάθε άποψη υπόγειες διαδρομές της συντήρησης με τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ.

    Δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν αυτήν την ενέργεια.

    Ανεξάρτητα δε, από το αν ισχύουν ή όχι οι πληροφορίες περί συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Μουλόπουλο, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα και δεν είναι ρητορικό:

    Μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους σημερινούς κυβερνώντες, οι λέξεις Δημοκρατία και Αριστερά;

    Στο ερώτημα έχει ευθύνη να απαντήσει κάθε δημοκράτης και αριστερός πολίτης.

    ΥΓ. Σημειώνεται ότι αυτά συμβαίνουν ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ».

  2. Εδώ στήνεται νέα διαπλοκή εξ αρχής
    ===============================
    Όσοι αγοράζουν σήμερα ΔΕΝ αποσκοπούν σε υγιές επιχειρηματικό κέρδος!
    Εδώ στήνεται νέα διαπλοκή εξ αρχής. Δίνουν χρήματα για να φτιάξουν κανάλια που δεν θα βγάζουν κέρδος – θα έχουν πιθανότατα ζημίες – αλλά θα στηρίζουν την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) με αφανή ανταλλάγματα αλλού.
    *Αντί να εξυγιάνουν την ιδιωτική τηλεόραση από την διαπλοκή, φτιάχνουν ένα σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟΝ ως νέα διαπλοκή.
    *Αντί να καθαρίσουν τη βρωμιά, τη θεσμοθετούν!
    *Και επί πλέον, χτίζουν «πύργους στην άμμο»! Γιατί η πραγματική ελεύθερη τηλεόραση πλέον θα περνάει από ΜΗ αδειοδοτημένα δορυφορικά κανάλια!
    *Με έδρα την Κύπρο ή τις Βρυξέλλες, ή το…Λίχνεσταϊν.
    *Θα γεμίσουν τα μπαλκόνια και οι στέγες με «δορυφορικά πιάτα» σ’ όλη τη χώρα: Κι όσοι πληρώσουν τώρα για να αδειοδοτηθούν, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα! «Χορηγία» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνουν…
    *Κι από κάπου περιμένουν να «αποζημιωθούν» βεβαίως, βεβαίως…
    *Και για να τελειώνουμε: Ασφαλώς οι παλαιοί διαπλεκόμενοι δεν ήταν όλοι τους τα «καλύτερα παιδιά». Αλλά όταν βλέπουμε τους καινούργιους, με συγχωρείτε, αλλά κάποιοι τουλάχιστον είναι χειρότεροι. Μα πολύ-πολύ χειρότεροι…

    *Βεβαίως ορισμένοι από τους παλιούς ήταν εργολάβοι ή προμηθευτές του Δημοσίου. Και οι καινούργιοι είναι επίσης εργολάβοι, όταν δεν είναι… υπόδικοι για βαρύτατα αδικήματα!
    *Και μια προειδοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ είχε τη διαχρονική εύνοια των «καναλαρχών» του παρελθόντος. Αυτό ΔΕΝ έσωσε το ΠΑΣΟΚ από την κατάρρευση, ούτε τον ΓΑΠ από την εξαφάνιση.
    *Ούτε και ένα νέο σύστημα καναλαρχών, που θα στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, θα σώσει τον Τσίπρα από τη μοίρα του ΓΑΠ.
    Άλλωστε, οι παλαιοί καναλάρχες, τους οποίους τώρα βρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όλοι τους τον στήριξαν! Μα όλοι τους…
    *Και στις εκλογές του 2015 και όλο το προηγούμενο διάστημα!
    Ολόκληρη η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 για «ανθρωπιστική κρίση» (τώρα κανείς δεν μιλάει πια γι’ αυτό),
    *για τις «αυτοκτονίες που αυξήθηκαν» (τώρα κανείς δεν μιλάει πια ούτε γι’ αυτό),
    *για τους «πλειστηριασμούς που ετοίμαζε» τάχα η προηγούμενη κυβέρνηση για «να πάρουν τα σπίτια του κόσμου». Αυτό ΔΕΝ συνέβη επί προηγούμενης κυβέρνησης! **Τώρα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί, αλλά κανείς δεν μιλάει, Ούτε γι’ αυτό!
    Μ’ άλλα λόγια, όλη η αριστερόστροφη προπαγάνδα κυριαρχούσε «στα κανάλια της διαπλοκής» και τότε.
    Και τώρα, όλο αυτό το σύστημα της αριστερόστροφης προπαγάνδας έχει χρεοκοπήσει. Και πάνε να το αναστήσουν με… νέα πρόσωπα, πολύ χειρότερα από τα προηγούμενα. Τόσο ανόητοι είναι!

  3. Παλι το παιχνίδι του Παππά ;
    Εδώ ο παπάς , εκεί ο Παππάς … Ακόμη δεν πήγε σπίτι του !
    Μερικοί πιστεύουν ακόμη οτι δεν έχουμε τελειώσει σαν χώρα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα πραγματα;

  4. ΝΜαν. 13:11 18/01/2017

    ΝΕΑ »ΚΟΛΠΑ» αντι..ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ?

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ …πήρε ο Καλογρίτσας την τηλεοπτική άδεια
    ===========================================
    ΤΑ …ΟΙΚΟΠΕΔΑ! ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ πήρε ο Καλογρίτσας την τηλεοπτική άδεια
    @ Μόνο τον Παρθενώνα δεν έβαλε στο Πόθεν Εσχες του ο Καλογρίτσας
    @Το σώσε έγινε προκειμένου να πάρει ο Καλογρίτσας την πολυπόθητη βεβαίωση του πόθεν έσχες.
    @Η κυβέρνηση, το Μαξίμου και ο Παππάς τον σπρώχνουν με τα χίλια, η δε επιτροπή ασχέτων που έφτιαξε ο
    Παππάς για να ερευνήσει το πόθεν έσχες των τεσσάρων υποψήφιων καναλαρχών δέχθηκε ως περιουσιακό
    στοιχείο του Καλογρίτσα …οικόπεδα φίλου του τα οποία-μάλιστα-είχαν εκτιμηθεί από Τράπεζα.
    @Μιλάμε, πλέον, για ποινικά αδικήματα με υποψήφιους για τον Κορυδαλλό όλους αυτούς που ενεπλάκησαν σ΄αυτό το σκάνδαλο το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς πολιτική συγκάλυψη και μεθόδευση.
    @Στην προκειμένη περίπτωση έχει τεράστια σημασία εάν η υπόθεση με τα μουσαντένια οικόπεδα ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού ή τη δουλειά την έστησαν οι από κάτω γνωρίζοντας την σφοδρή και αχαλίνωτη
    επιθυμία της κυβέρνησης να πάρει άδεια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
    @Πάντως για να στηθεί αυτό το μερακλίδικο πόθεν έσχες, εκτός από τον ίδιο τον επιχειρηματία και τον φίλο του με τα οικόπεδα, που δέχθηκε να βάλει τον εαυτό του σ΄αυτή τη δικαστική περιπέτεια, έχουν εμπλοκή και καμμιά 20αριά άλλοι νοματαίοι οι οποίοι- ο καθείς εκ της θέσεώς του- έσπευσαν να αποδεχθούν τόσο την σχετική δήλωση του Νόμου 105, όσο και όλες τις αλχημείες που στήθηκαν πάνω στα οικόπεδα του φίλου τα οποία μάλιστα εκτίμησαν και υπάλληλοι Τράπεζας κατ΄εντολήν των προισταμένων τους!
    Ε, ρε γλέντια…

  5. ΔΟΛ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; ΞΕΣΠΑΣΕ ΘΥΕΛΛΑ για τον ΔΟΛ!
    1/18/2017

    Αντιδράσεις προκάλεσε ήδη η ανακοίνωση ΔΟΛ ότι ο Βασίλης Μουλόπουλος αναλαμβάνει τον Οργανισμό. Για διαπλοκή κάνει λόγο η αντιπολίτευση ενώ προσωπική επιλογή του μέχρι πρότινος διευθυντή και προέδρου του ΔΣ της Αυγής Βασίλη Μουλόπουλου χαρακτήριζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ την αποδοχή της πρότασης του ΔΟΛ να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του Οργανισμού, στον οποίο είχε διατελέσει διευθυντικό στέλεχος.

    Λίγο νωρίτερα ο ΔΟΛ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
    «Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κομματικές πηγές έλεγαν: “Είναι προσωπική επιλογή του Βασίλη Μουλόπουλου να αποδεχθεί την πρόταση του ΔΟΛ, η οποία είναι απολύτως σεβαστή” και υπενθύμιζαν ότι: “Ο κ.Μουλόπουλος ήταν για πολλά χρονια διευθυντικό στέλεχος του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού ομίλου”.
    Ο κ. Μουλόπουλος παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής.

    Δήλωση Μουλόπουλου
    « Η τριαντάχρονη θητεία μου στο ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων», επεσήμανε στην ιστοσελίδα του BHMAτος ο Βασίλης Μουλόπουλος.

    Η ΝΔ σε ανακοίνωση της υποστήριζε:
    «Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της.
    Η στάση της προς τους εκδότες:
    Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους.
    Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους.
    Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει.
    Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Αυγής” στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
    Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία.
    Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
    Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της Κυβέρνησης».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.