ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Έρευνα

Δείτε σε ποιες χώρες οι άντρες κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι

Οι ώρες που αφιερώνουν οι άντρες στο νοικοκυριό δεν ξεπερνούν τις γυναικείες, αλλά σίγουρα ξεπερνούν ποσοστά παλαιότερων εποχών.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχεται να ρίξει φως στην ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, όσον αφορά στις δουλειές του σπιτιού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά από 19 χώρες, διαπιστώνοντας ότι αν και οι γυναίκες συνεχίζουν να ξοδεύουν, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερες ώρες ανά ημέρα στις δουλειές του σπιτιού σε σχέση με τους άνδρες, ο μέσος χρόνος που περνούν οι τελευταίοι κάνοντας οικιακές εργασίες αυξάνεται, στα περισσότερα κράτη, τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Demographic Research, λήφθηκαν υπόψη 66 παλαιότερες μελέτες, σε μία προσπάθεια να αποκαλυφθεί εάν η κατανομή των οικιακών εργασιών (καθάρισμα, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων) έχει αλλάξει μεταξύ 1961 και 2011 για τα δύο φύλα και με ποιο τρόπο.

Με εξαίρεση τα δεδομένα για χώρες οι οποίες δεν πραγματοποίησαν σχετική καταγραφή μετά το 1990, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως οι γυναίκες στην Ιταλία είναι εκείνες που ξοδεύουν την περισσότερη ώρα σε δουλειές του σπιτιού.

Συγκεκριμένα, οι Ιταλίδες περνούν στα οικιακά 221 λεπτά/ημέρα και ακολουθούν οι Σλοβένες (191 λεπτά/ημέρα), οι Ισπανίδες (190 λεπτά/ημέρα) και οι Πολωνέζες (189 λεπτά/ημέρα).

Στον αντίποδα, τον λιγότερο χρόνο στα οικιακά ξοδεύουν οι Αμερικανίδες, με 117 λεπτά την ημέρα, στενά ακολουθούμενες από τις Καναδέζες, με 119 λεπτά την ημέρα.

Οι πιο «νοικοκύρηδες» άνδρες αναδεικνύονται οι Νορβηγοί, οι οποίοι περνούν στις δουλειές του σπιτιού 72 λεπτά ανά ημέρα, σημαντικά περισσότερα από τους άνδρες όλων των χωρών υπό μελέτη.

Από τους υπόλοιπους, μόνο οι Αυστραλοί ξεπερνούν τη μία ώρα ανά ημέρα.

Τον λιγότερο χρόνο σε μαγείρεμα, καθάρισμα, πλύσιμο από όλους τους άνδρες της μελέτης ξοδεύουν οι Ισραηλινοί, με μόλις 24 λεπτά την ημέρα (αν και τα διαθέσιμα δεδομένα από το Ισραήλ είναι σχετικά παλιά).

Με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, «πρωταθλητές» αδιαφορίας στο σπίτι αναδεικνύονται οι Ιταλοί, με 38 λεπτά.

Να τονίσουμε ότι ακόμα και στις χώρες με σχετικά μεγάλες διαφορές οι άντρες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στο νοικοκυριό, συγκριτικά με παλαιότερα έτη!

Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα κενό για να καλυφθεί το χάσμα, αν και όπως φαίνεται από την έρευνα το άτομο εκείνο που ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο σπίτι είναι σε πιο μειονεκτική θέση από εκείνο που βγαίνει έξω για δουλειά!

«Για να πετύχουμε την περαιτέρω ισότητα, πρέπει οι φορείς της πολιτικής και οι εργοδότες να βρουν περισσότερους τρόπους για να ενθαρρύνουν μια υγιή, οικογενειακή ισορροπία στον χώρο εργασίας, και παροχή περαιτέρω υποστήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για εγκαταστάσεις φροντίδας για τα παιδιά στη δουλειά και μεγαλύτερες ευκαιρίες για γονική άδεια», προτείνουν οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.