ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου σκέφτεται υποχωρήσεις με στόχο να κλείσει η συμφωνία

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων με «τέλος χρόνου» τον Μάρτιο

Ανακούφιση προκάλεσε στην Αθήνα η διαρροή ανώτατου στελέχους της Κομισιόν πως η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποτελεί «καλό σημείο εκκίνησης για μία συμφωνία» σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κορυφώνει την διαπραγματευτική της προσπάθεια, με διττό στόχο: αφενός να προλάβει το ορόσημο του Μαρτίου, αφετέρου να γίνουν κατά το δυνατόν λιγότερες –και πολιτικά διαχειρίσιμες- υποχωρήσεις.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών μία επιστολή με προθέσεις και διαβεβαιώσεις, αλλά χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική αποτελεί προϊόν συνεννόησης του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, καθώς στόχος της Αθήνας είναι αφενός να μη «τα δώσει όλα» από την αρχή –αλλά βήμα-βήμα κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης- αφετέρου να μην υπάρξουν διαρροές συγκεκριμένων μέτρων στα ΜΜΕ που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Οι υποχωρήσεις

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές υποχωρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεχίζεται η επεξεργασία των σεναρίων μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ενώ ταυτόχρονα υπό επανεξέταση έχουν τεθεί πτυχές του Ασφαλιστικού και των δημοσίων δαπανών. Κι αυτό διότι, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μεταξύ των δανειστών φαίνεται πως παγιώνεται η άποψη ότι εφεξής, όποιες δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις γίνουν δε θα μπορούν να προέρχονται από τα έσοδα (ήτοι από αύξηση φόρων) αλλά από περικοπές δαπανών –με εξαίρεση, φυσικά, την αιτούμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου που εμπίπτει στα φορολογικά έσοδα.
Πάντως, μεταξύ των προδιαγραφόμενων υποχωρήσεων κυριαρχεί η παράταση του «κόφτη» για ένα έτος. Βεβαίως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η παράταση για ένα έτος μάλλον δε θα κριθεί αρκετή από τους δανειστές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις θέσεις της και τα… όριά της κατά την διάρκεια του Eurogroup –και όχι πριν- και αφού θα έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους οι «σκληροί».
Ο μηχανισμός του «κόφτη», πάντως, θα είναι κατά πολύ περισσότερο συγκεκριμένος από τον ήδη ψηφισθέντα, αφού θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς απ’ όπου θα αναζητηθούν «ισοδύναμες» περικοπές, στην περίπτωση που η χώρα δεν «πιάσει» τους στόχους και χρειαστεί εφαρμογή του μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο «κόφτης» αναμένεται να περιγράφει την μείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου, ως δύο από τα βασικά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή, αν χρειαστεί ο μηχανισμός να μπει σε λειτουργία.

Αισιοδοξία για τον Μάρτιο

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου εκπέμπει αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα προλάβει το ορόσημο της 9ης Μαρτίου, οπότε θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Βεβαίως, για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΚΤ –όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι- να έχει στα χέρια της όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση δε θα παρουσιάσει στο Eurogroup μόνο τις σχεδιαζόμενες «υποχωρήσεις» και τον «κόφτη», αλλά και τις αξιώσεις της για λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Εκτιμάται, πάντως ότι μία «ισχυρή πολιτική δήλωση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ήταν αρκετή προκειμένου η ΕΚΤ να λάβει τις… σωστές αποφάσεις, καθώς λόγω του εκλογικού κύκλου που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, προφανώς και είναι δύσκολο να λάβει η Ελλάδα και… δεύτερη θετική απόφαση για την διαχείριση του χρέους της εντός τριών μηνών!
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λοιδορήθηκε ότι έστειλε, δήθεν, «λευκή επιστολή», η διαπραγμάτευση έχει ήδη… ξεκινήσει. Διότι, μπορεί η επιστολή του υπουργού Οικονομικών να μην περιείχε συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι «ενδιαφερόμενοι» στην διαπραγμάτευση έχουν ήδη ενημερωθεί και βλέπουν θετικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Μένει, βεβαίως, να φανεί κατά πόσο το ΔΝΤ αρκείται στην περιγραφή και την «συγκεκριμενοποίηση» του κόφτη, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι νομοθέτηση μέτρων πέραν του 2018 δεν είναι αποδεκτή και δεν πρόκειται να γίνει.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 11:53 24/01/2017

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ
    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ …
    Η οικονομία σήμερα, ακόμη πιο πολύ από πρίν, βουλιάζει στα καΜένα πολιτικά εξαμβλώματα.

    *H ανεργία κτυπά κόκκινο και οι επιβήτορες εξουσίας και του ελληνικού λαού, κάνουν προπόνηση λαϊκισμού, πατριδοκαπηλίας, και προκλητικού παρασιτισμού.
    *1.500.000 άνεργοι ψάχνουν για μια θέση ’’στον ήλιο’’ ενώ οι αγράμματοι και άχρηστοι κομματικοί στρατοί γεμίζουν τις λίστες πληρωμών κάθε τέλους του μήνα και μάλιστα ‘’ανάξιων’’ και χαμένων πληρωμών.

    *Λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία και ο καΜένος εντελώς ‘’καίει- αποτεφρώνει- τα δημόσια ταμεία και ..αναβαθμίζει το χρέος και τα ελλείμματα.

    *Τακιμιάζει ο Αλέξης με τον Πάκη τον φυσικό αυτουργό της χρεοκοπίας μας μαζεύει στην κυβέρνηση όλα τα ακροδεξιά απολειφάδια της κομματικής ..υποδιαστολής.

    *Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, αντιλαμβάνεται με τρόμο το λάθος του και ζητά εκδίκηση από τους εγκληματίες που τον εξαπάτησαν.
    *Γιατί και πώς(?) άραγε ‘’έπεσε στην παγίδα’’ των εξουσιολάγνων προδοτών και αποστατών?

    *Ποιος ‘’Αίολος’’ άνοιξε μόνος του τον ασκό της απιστίας των συκοφαντών και των μπουρδολόγων φοροφυγάδων?
    *Που είναι ο Βασίλης μαυροκόκκινος δικαστής ,που κάθε λίγο ‘’πυρπολούσε το πέλαγος’’ με τις κατηγορίες του και τις μισερές μιζέριες του, εναντίον του Πασόκ και ειδικά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου? Δεν ‘’καταδίκασε’’ τον Ανδρέα και ήθελε να συμβάλλει στην τιμωρία του Γιώργου?

    * Που είναι εκείνος ο μικρός και αδόκιμος Αλέξης,
    να μας ενημερώσει για το ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ των 86Δις ευρώ που μας ετοιμάζει?
    *Αυτό εννοούσε όταν έλεγε «θα σχίσει» τα μνημόνια τα μικρά και θα πάμε στα… μεγάλα? και εγώ περιμένω έξη μήνες να αλλάξει η ζωή μου, να γίνω περήφανος και αγωνιστής έλληνας γεμάτος αξιοπρέπεια και καλλίτερη και χωρίς άγχος ζωής?

    *Και αντί για αυτό, «συγκάλυψε» τον ΨΕΥΤΗ πολιτικό απατεώνα Καραμανλή, έκανε Πρόεδρο τον φυσικό αυτουργό εκτελεστή της οικονομίας Πάκη τον σεξουλιάρη, που λένε . »
    Τακίμιασε» με τα πολιτικά απόσκατα και συγκυβερνά με καΜένους, Γρηγοροβλαμμένους και Παυλοκαυλωμένους ?
    *Με αυτό το πρόγραμμα και με αυτά τα πολιτικά απορριμματοφόρα θα »επιδιώξει» να σώσει και να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα μας?

    *Πόση πίκρα αισθάνομαι, μαζί με τον ‘’παρασυρόμενο’’ λαό μας, από τους ψευτοκαΜένους συκοφάντες ‘’κίναιδους’’ της αφελούς δημοκρατίας μας, να την ‘’βλέπω’” να ..βιάζεται ασύστολα, ανεπαίσχυντα και να »γεννά» τα εξώγαμα εξαμβλώματα της πολιτικής αλητείας, της καταστρατηγημένης δικαιοσύνης και της διεφθαρμένης παραοικονομίας?

    *Με θλίψη και οργή βλέπω και σκέπτομαι, ότι απεδείχθη περίτρανα, ότι οι προσπάθειες που έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι το ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα, μετά την αναισθησία του ..βουδιστή, την υπονόμευση του Καλαματιανού, του Τσίπρα και των άλλων..καμένων εγκεφάλων και ανεγκέφαλων, τόσο της μέσο-ακροδεξιά,ς όσο και της κουλτουροδιαστελόμενης ..αριστεράς καρδίας και της δεξιάς τσέπης.

    ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ να συλλάβει αυτούς πολιτικούς απατεώνες?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.