ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωκοινοβούλιο: Οι 751 ευρωβουλευτές εκλέγουν σήμερα τον νέο πρόεδρο

Οι 751 ευρωβουλευτές εκλέγουν σήμερα τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία επίμαχη ψηφοφορία αφού τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν συμφώνησαν σε έναν κοινό υποψήφιο για να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.

Μία μάχη εξαιρετικού χαρακτήρα δίνεται στο Στρασβούργο για τη διεκδίκηση μίας από τις σημαντικότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μέχρι σήμερα κατείχε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, έπειτα από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία για να αφιερωθεί στην γερμανική πολιτική ζωή.
Από το 1979, όταν διεξήχθη η πρώτη εκλογή ευρωβουλευτών με άμεση ψηφοφορία, και τη θέση της προέδρου κατείχε η Σιμόν Βέιλ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες έφθαναν πάντα σε συμφωνία για τη νομή της προεδρίας, εκτός από την κοινοβουλευτική περίοδο 1999-2004, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε επιτύχει συμφωνία με τους Φιλελεύθερους.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η οποία περιλαμβάνει το πολύ τέσσερις γύρους, συμμετέχουν επτά υποψήφιοι.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο νικητής θα έχει κάποια σχέση με την Ιταλία. Υπάρχουν τρεις Ιταλοί και εγώ κάνω κρασί στην Ιταλία», δήλωσε αστειευόμενος ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των υποψηφίων που οργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες από το Politico.Και πράγματι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωομάδα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές (217) και οι χθεσινοί τους σύμμαχοι οι Σοσιαλδημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 189 ευρωβουλευτές έχουν από έναν υποψήφιο που προέρχεται από την Ιταλία.

Οι πρώτοι επέλεξαν τον Αντόνιο Ταγιάνι, ιδρυτικό μέλος της Forza Italia και πρώην εκπρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επικρίνεται όχι μόνο ως άνθρωπος του Καβαλιέρε, αλλά και για την αδράνειά του ως ευρωπαίου επιτρόπου στο Dieselgate, το σκάνδαλο για την παραποίηση των μετρήσεων εκπομπών ρύπων στους ελέγχους της Volkswagen.
Και οι δεύτεροι έχουν ως υποψήφιο τον Τζιάνι Πιτέλα, γιατρό που είναι ευρωβουλευτής την τελευταία εικοσαετία, έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα και περιορισμένη γνώση της αγγλικής.

Αρχικά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπολόγιζε στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους για να στηρίξουν τον υποψήφιό του. Αλλωστε η ομάδα της δεξιάς είχε στηρίξει κατά την ψηφοφορία του 2014 τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για δεύτερη θητεία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στον δικό της υποψήφιο του 2017.

Αδύνατη κάθε πρόβλεψη

Ωστόσο, η εγκάρδια συνεννόηση διαλύθηκε, καθιστώντας αδύνατη κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όπου οι 100 ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Οι λαϊκιστές της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών της Μαρίν Λεπέν έχουν ρίξει στην κούρσα τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα. Ενώ οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη της Ελευθερίας και την Αμεσης Δημοκρατίας δεν έχουν κατεβάσει υποψηφίο.

Υποψήφιοι είναι επίσης η Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών , όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις οι υπέρ του Brexit , η Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ριζοσπαστικής αριστεράς και η Πράσινη Βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.
Στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδος) κάθε ένας από τους υποψήφιους θα έχει τρία λεπτά για να παρουσιασθεί στους συναδέλφους του, πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία για να τελεσφορήσει, όπως και οι επόμενοι γύροι που θα ακολουθήσουν.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί ένας τέταρτος και τελευταίος γύρος όπου θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα αναμένεται κατά τις 22.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.