ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το σχετικό νομοθέτημα

Ηλεκτρονικοί οι πλειστηριασμοί των ακινήτων – Τι αλλάζει και πότε ξεκινούν

Τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, φέρνει με σχετικό νομοθέτημα η Κυβέρνηση, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις πρακτικές με τα αποκλεισμένα ειρηνοδικεία, όπου συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται.  

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει έτοιμο το νομοθέτημα που προβλέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Στις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει, όμως η έδρα του πλειστηριασμού που γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.

Επίσης θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο για ακίνητα θα διενεργούνται και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και όχι μόνο κάθε Τετάρτη.

Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την ημεδαπή αλλά και την αλλοδαπή.

Επειδή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να μετέχουν πολλοί, στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής.

Τέλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων, ενώ η παρατεινόμενη ακύρωση των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία.

Συμβολαιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν οδηγούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά στην ακύρωση στην πράξη δικαστικών αποφάσεων για πολλούς που θα θέλουν να πωληθούν τα ακίνητά τους και να εισπράξουν.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Βάινια 17:56 15/01/2017

    Ας μη δανείζονταν Dimήτσιο μου. Ήταν ανάγκη να κτίζουν παλάτια για να τούς τά πληρώσει Ποια; η καθαρίστρια και ο εργάτης; Δεν πά νά τούς τά πουλήσουν. Εκείνη η αντίσταση και το δεν θα περάσει είναι πού αυξάνει δυσανάλογα το Δημόσιο χρέος.

  2. dimitris 10:38 15/01/2017

    Ξεπέρασαν το σημείο της Ύβρεως. Σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη Νέμεση.

    του mitsos175

    Ύβρη: Η βίαιη, αλαζονική, προκλητική συμπερι-φορά εις βάρος συνανθρώπων μας, η οποία έχει ως αίτιο την υπεροψία, τον εγωισμό. Κατά τους Αρχαίους, η διασάλευση της ηθικής, του άγραφου νόμου, ακολουθείται από την Άτη, την απώλεια της ορθής σκέψης, τη σωρεία λαθών και προκλήσεων, που επέφεραν τη Νέμεση, την οργή και την εκδίκηση και τέλος την Τίσιν, δηλαδή την πτώση, την καταστροφή.

    Ιδιαίτερα υβριστής θεωρείται όποιος εκμεταλλεύεται τον πόνο του αδύναμου. Όποιος αδικεί με οποιονδήποτε τρόπο τον συνάνθρωπο, που βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, άσχετα με το τι πρεσβεύουν οι ανθρώπινοι νόμοι. Άλλωστε πολλές φορές η αδικία είχε νομική κάλυψη. Η δουλεία κάποτε ήταν νόμιμη, ενώ η απόπειρα φυγής από αυτή την κατάσταση, ποινικά κολάσιμη με βαριές μάλιστα ποινές.

    Είναι πράγματι εξοργιστικό να υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν στην εξόντωση φτωχών ανθρώπων. Αντί οι έχοντες να δείξουν Αλληλεγγύη, τους χτυπάνε ακόμα περισσότερο. Και όντως υπάρχει το άδικο οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον, το οποίο έκανε θεσμό την εκμετάλλευση, προωθεί…
    τον πλουτισμό με κάθε μέσον, συμβάλει στο να γίνουν οι άνθρωποι απάνθρωποι και κυνικοί, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του καθενός που παίζει το ρόλο του «δήμιου» και του «κανίβαλου». Φυσικά ουδέποτε περιμένουμε να γίνουν οι πλούσιοι, άνθρωποι με την ηθική έννοια της λέξης, αφού έχουν αντίθετα συμφέροντα με την πλειοψηφία των ανθρώπων. Πλουτίζουν από τη δυστυχία μας.

    Ποιός λοιπόν είναι ο υβριστής; Αυτός που χαρακτηρίζει μια εντελώς άδικη πράξη χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτηρισμούς ή μήπως αυτός ο οποίος κάνει έγκλημα για να καρπωθεί μαζί με άλλους χρήματα; Οι πλειστηριασμοί είναι έγκλημα. Γίνονταν φυσικά και πολύ παλιότερα αλλά τότε υπήρχε η δικαιολογία από το κατεστημένο ότι έφταιγαν δήθεν τα θύματα, λες και υπήρχαν πολλοί μαζοχιστές, που ήθελαν να βγει η περιουσία τους στο σφυρί. Σήμερα το επιχείρημα κατέρρευσε. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τα εξοντωτικά, εντελώς άδικα και παράλογα χαράτσια, που μόνο σκοπό έχουν τη λεηλασία της περιουσίας των «μικρών».

    Αυτή η κλοπή (μέσω των πλειστηριασμών) δεν πρόκειται πλέον να περάσει. Είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί η Αντίσταση αλλά θα υπάρξουν πιο δυναμικές ακόμα κινητοποιήσεις, καθώς όλο και περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες, σαδιστικές και παράλογες απαιτήσεις των μνημονίων.

    Τόσο οι τοκογλύφοι, όσο και οι πολιτικοί υπηρέτες τους, μαζί με Τράπεζες, ΜΜΕ, κατασταλτικές δυνάμεις κλπ πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν περάσει προ πολλού το σημείο της Ύβρεως ακόμα και της Άτης. Σύντομα λοιπόν θα αντιμετωπίσουν τη Νέμεση, τη δίκαιη οργή του κόσμου, που δεν έφτυσε αίμα για να φτιάξει έντιμα ένα σπίτι, ώστε να το βουτήξουν οι βαθύπλουτοι κηφήνες που ρήμαξαν τα πάντα και είναι οι υπεύθυνοι της καταστροφής.

    Μερικοί αριθμοί τώρα για να μην ξεχνιόμαστε: Χρέος 370,420 δις ευρώ ή 406,7 δις $. 215,5% του ΑΕΠ. Μόνο το τελευταίο χρόνο αυξήθηκε πάνω από 20 δις! Το 2009 ήταν 129,7%, ενώ το επόμενο χρόνο, μετά την αποφράδα μέρα, που ο ΓΑΠ ανακοίνωνε από Καστελόριζο το Μνημόνιο, πήγε 148,3%. Σχεδόν λοιπόν διπλασιάστηκε τα χρόνια αυτά με τα Μνημόνια. Όχι μόνον αυτό. Το 2009 το ΑΕΠ ήταν 329,8 δις δολάρια (μειωμένο από το 2008 κατά 24,8 δις) ενώ σήμερα η ύφεση – αποτέλεσμα των πολιτικών λεηλασίας – το έφτασε μόλις 188,736 δις $ (171,9 δις €). Η μείωση είναι μεγαλύτερη για τον πολύ κόσμο, αφού οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Χρωστάμε περισσότερα βγάζουμε λιγότερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα επειδή ακούμε «κοράκια». Ως πότε;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.